Fokus

Vakcine za suzbijanje majmunskih boginja u Kongu mesecima neće stići do te zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

10:48

Vakcine za suzbijanje majmunskih boginja u Kongu mesecima neće stići do te zemlje
Vakcine za suzbijanje majmunskih boginja u Kongu mesecima neće stići do te zemlje - Copyright profimedia, Tanjug/AP/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Vakcine koje bi pomogle u suzbijanju epidemije majmunskih boginja u Kongu i susednim zemljama možda još mesecima neće stići do te zemlje, čak iako Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ističe hitnost potrebe vakcina, jer postoji mogućnost da epidemija postane opasna na globalnom nivou.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti juče su prvi put u istoriji proglasili vanrednu situaciju za javno zdravlje od kontinentalnog značaja, a danas će biti održan sastanak pod vođstvom SZO kako bi odlučili da li epidemija predstavlja globalnu pretnju, prenosi Rojters.

Direktor Instituta za biomedicinska istraživanja Žan-Žak Mujembe-Tamfum rekao je da "put koji je pred nama nije lak", jer je u pitanju zemlja u kojoj su zdravstvene ustanove i humanitarni fondovi već opterećeni sukobima i izbijanjem bolesti poput morbila i kolere.

Afrički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je prošle nedelje da mu je od Afričke unije odobreno 10,4 miliona dolara za borbu protiv majmunskih boginja, a generalni direktor centra Žan Kaseja rekao je juče da postoji jasan plan da se ove godine obezbedi tri miliona doza vakcine.

Međutim, izvori koji su uključeni u planiranje vakcinacije u Kongu rekli su da će za sada možda biti dostupno samo 65.000 doza, kao i da ne veruje da će vakcinacija početi pre oktobra.

U Africi je ove godine bilo više od 15.000 sumnjivih slučajeva oboljevanja od majmunskih boginja i 461 smrtni slučaj, uglavnom među decom u Kongu, podaci su afričkog CDC-a. 

Majmunske boginje ove godine su izazvale epidemije u izbegličkim kampovima na istoku Konga i prvi put se proširio na Ugandu, Burundi, Ruandu i Keniju. Ova epidemija podstakla je SZO da proglasi globalno vanredno stanje.

Korišćene su dve vakcine - "Nordic’s Jinneos" i "LC16", proizvođača KM Biolodžiks (KM Biologics). Izvan kliničkih ispitivanja, ni jedna ni druga nikada nije bila dostupna u Kongu ili širom Afrike, gde je bolest decenijama bila endemska.  Samo "LC16" je odobren za upotrebu kod dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet