Fokus

''Hoćete da me upucate'': Podignuta optužnica protiv policajca iz Ohaja koji je ubio trudnicu u automobilu

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

23:26

''Hoćete da me upucate'': Podignuta optužnica protiv policajca iz Ohaja koji je ubio trudnicu u automobilu
''Hoćete da me upucate'': Podignuta optužnica protiv policajca iz Ohaja koji je ubio trudnicu u automobilu - Copyright Tanjug/AP/Blendon Township Police

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Ohaju optužio je po četiri tačke policajca Konora Graba zato što je pucao na trudnu 21 godišnju crnkinju Takiju Jang na parkingu supermarketa, preneo je danas "Reuters".

Policijski sindikat kojem Grab pripada saopštio je da je razočaran odlukom suda, pošto je reč o, kako su naveli, politički motivisanoj optužnici.

"Kao i svi službenici za sprovođenje zakona, policajac Grab je morao da donese odluku u deliću sekunde. Ove odluke donose se pod ekstremnim pritiskom i često u situacijama opasnim po život, s primarnim ciljem zaštite javnosti i sopstvenih života", navodi se u saopštenju.

Policija je prethodno objavila snimak sa policijske kamere na telu policajca, nastao u avgustu prošle godine, a na kojem se vidi kako policajac, koji je naknadno identifikovan kao Grab, i još jedan policajac naređuju Jang da izađe iz automobila, što je ona odbila, rekavši im da nije ništa ukrala.

''Hoćete da me upucate'', čuje se kako ih Jang pita, nakon čega je pokrenula automobil i pokušala da skrene udesno od policajaca.

Tanjug/AP/Blendon Township Police

 

Tada se vidi kako Grab stavlja levu ruku na haubu automobila i ispaljuje hitac u šoferšajbnu nakon što ga automobil udara u nogu.

Jang i njena nerođena ćerka proglašene su mrtvima u bolnici.

Advokat Jangine porodice Šon Volton nazvao je optužnicu "svečanom pobedom" u porodičnoj potrazi za pravdom.

"Radnje koje su dovele do smrti Takije, odnosno nepotrebna agresija, jezive komande koje su predstavljale dilemu 'povinuj se ili umri', svi smo jasno mogli da vidimo šta se desilo", rekao je Volton.

Tanjug/AP/Blendon Township Police

 

Načelnik policije okruga Blengon, Džon Belford, saopštio je da je Grab nakon pucnjave bio na administrativnom odsustvu, i da će sada protiv njega pokrenuti disciplinski postupak, dodajući da zakon Ohaja zabranjuje bilo kome protiv koga je podignuta optužnica da nosi oružje.

Belford je rekao da se njegov policajac smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno.

"Želim da budem vrlo jasan, mi ne donosimo nikakvu presudu o tome da li je policajac Grub postupio kako treba, pošto nismo videli nikakve dokaze", rekao je šef policije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet