Fokus

SAD i Južna Koreja iduće sedmice započinju godišnje letnje vojne vežbe, Pjongjang to ocenio kao "probu za nuklearni rat"

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

10:00

SAD i Južna Koreja iduće sedmice započinju godišnje letnje vojne vežbe, Pjongjang to ocenio kao "probu za nuklearni rat"
SAD i Južna Koreja iduće sedmice započinju godišnje letnje vojne vežbe, Pjongjang to ocenio kao "probu za nuklearni rat" - Copyright Jeon Heon-Kyun/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

SAD i Južna Koreja počeće iduće nedelje godišnje letnje vojne vežbe radi povećanja sposobnosti da se suprotstave oružanim i sajber pretnjama Severne Koreje, saopštile su danas južnokorejska i američka vojska.

U saopštenju se navodi da će vežbe "Ulchi Freedom Shield" biti održane od 19. do 29. avgusta, preneo je Rojters.

Portparol južnokorejskog generalštaba pukovnik Li Sung-jun rekao je na konferenciji za novinare da će vojske Južne Koreje i SAD tokom vežbi dodatno ojačati svoje sposobnosti za odvraćanje i odbranu od oružja za masovno uništenje.

Li je naveo da će oko 19.000 južnokorejskih vojnika, slično kao prošle godine, učestvovati u vežbama.

Portparol američkih snaga u Južnoj Koreji, pukovnik Rajan Donald, istakao je da će se godišnjim vežbama dve zemlje pridružiti i države članice Komande Ujedinjenih nacija na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja osuđuje vojne vežbe zapadnih saveznika u regionu, ocenjujući da one predstavljaju probu za nuklearni rat.

Seul i Vašington kažu da su vežbe defanzivne i da predstavljaju odgovor na pretnje iz Severne Koreje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet