Fokus

Meksiko vodi istragu o zločinima koje su navodno počinili uhapšeni lideri Sinaloe

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

08:37

Meksiko vodi istragu o zločinima koje su navodno počinili uhapšeni lideri Sinaloe
Meksiko vodi istragu o zločinima koje su navodno počinili uhapšeni lideri Sinaloe - Copyright AP Photo/Martin Urista

veličina teksta

Aa Aa

Meksički sud otvorio je istragu o zločinima koji su počinila dvojica narko-bosova, Ismael El Majo Zambada, suosnivač kartela Sinaloa, i Hoakin Guzman Lopez, sin ozloglašenog Hoakina El Čapa Guzmana, nakon što su njih dvojica prošlog meseca uhapšeni u SAD.

Vlasti Meksika nisu direktno optužile njih dvojicu, već su saopštile da je pokrenuta istraga o nekoliko navodnih zločina, među kojima su i zločini koje su navodno počinili i Zambada i Guzman, prenosi Rojters.

Navodni zločini o kojima je reč uključuju ubistvo, otmicu i protivzakonito pritvaranje osobe, nezakonito letenje i nezakonitu upotrebu vazduhoplonih objekata, kao i kršenje imigracionih i carinskih propisa.

Zambada je prethodno, preko svog advokata u SAD, izjavio da ga je Guzman prevario i namamio da se ukrca u avion za SAD, nakon čega su obojica hapšeni u Teksasu, ističući da je upao u zasedu tokom sastanka sa Guzmanom i zvaničnicima države Sinaloa Rubenom Ročom i Ektorom Kuenom, koji je nedavno izabran za saveznog poslanika za predstojeći kongresni period.

Vlasti Sinaloe su ranije saopštile da se veruju da je Kuen ubijen u krađi automobila na benzinskoj pumpi u Kulijakanu.

Rojters navodi da su dve glavne frakcije kartela Sinaloa, jedna na čijem čelu je Zambada, a druga koju predvode El Čapovi sinovi, povremeno su imale nesuglasice nakon hapšenja El Čapa 2016. godine. SAD su, preko svoje ambasade u Meksiku, saopštile u petak da se Gusman Lopes dobrovoljno predao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet