Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska naredila evakuaciju civila u Kan Junisu, od početka rata ubijeno 500 medicinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

11/08/2024

-

09:40

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska naredila evakuaciju civila u Kan Junisu, od početka rata ubijeno 500 medicinara
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska naredila evakuaciju civila u Kan Junisu, od početka rata ubijeno 500 medicinara - Copyright Tanjug/Ap/Abdel Kareem Hana/Ohad Zwigenberg/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 310 dana. Dan za nama obeležio je napad Izraela na školu sa raseljenim licima u Gazi. Šrema palestinskim izvorima, stradalo je više od 100 ljudi, dok Izraelska vojska IDF tvrdi da se u školi nalazila "komandna soba Hamasa" i da je u napadu ubijeno "samo" 20 ljudi, kao i da druga strana preuveličava broj stradalih. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je oko 500 zdravstvenih radnika ubijeno, a stotine drugih ranjeno od početka izraelskog napada na pojas Gaze 7. oktobra. Izraelska vojska naredila je evakuaciju civila u naselju Al-Džala u Kan Junisu, navodeći da je u toj oblasti bilo "brojnih terorističkih dela". Bela kuća je saoptila da je "duboko zabrinuta" zbog napada, Turska i specijalni izvestilac UN kažu da je reč o zločinu protiv čovečnosti, a Alžir poziva na sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN.

Ključni događaji:

  • Više od 100 Palestinaca poginulo, desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Gazi
  • Izraelska vojska: Nije 100 nego 20, i bili su teroristi 
  • Izrael je počinio genocid u Gazi, kaže specijalna izaslanica UN
  • Turska optužila Izrael za zločin proziv čovečnosti
  • Borelj izjavio da je užasnut zbog napada 
  • Alžir traži hitnu sednicu SB UN
  • Bela kuća saoptila da je "duboko zabrinuta" zbog napada na školu u Gazi
  • Izraelski avioni provociraju iznad Bejruta 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.20Galant: Izrael spreman na akciju bez presedana ako ga napadnu Iran i Hezbolah

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će njegova zemlja delovati na do sada nezabeležen način ako je napadnu Iran i Hezbolah.

"Mi imamo značajne kapacitete. Nadam se da to uzimaju u obzir i da neće izazivati rat na dodatnim frontovima", rekao je Galant regrutima u vojnoj bazi Tel Hašomer, prenosi Tajms of Izrael.

14.22 Razgovori u MKS o poternicama za Netanjahuom i Galantom biće otvoreni za javnost 

Međunarodni krivični sud odlučio je u predistražnom postupku da razgovori o poternicama za izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i liderom Hamasa Jahjom Sinvarom budu otvoreni za javnost, preneli su danas izraelski mediji.

Sudije su u petak naložile tužiocu Karimu Kanu da podnese zahtev za klasifikaciju svog zahteva za izdavanje naloga za hapšenje kao javnog dokumenta, ili da ponovo dostavi dokumentaciju, prenosi Tajms of Izrael.

Objavljivanje dokaza koje je Kan dostavio moglo bi da baci puno svetlo na obiman istražni rad njegove kancelarije o mesecima nakon napada Hamasa 7. oktobra i o uticaju rata na izraelsko stanovništvo i Palestince u Pojasu Gaze.

Kan je rekao da optužbe protiv Netanjahua i Galanta sadrže zločine koji "prouzrokuju istrebljenje i primenu izgladnjivanja kao ratnog metoda uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".

Kan je ranije podneo zahtev da se izdaju nalozi za hapšenje Jahje Sinvara, lidera Hamasa u Gazi, Mohameda Deifa, vojnog komandanta te grupe i Ismaila Hanija, vođu te palestinske organizacije zbog optužbi za ubistva, uzimanje talaca, silovanje i seksualno zlostavljanje, ali Deif i Hanije su u međuvremenu likvidirani.

14.20 Šolc pozvao Netanjahua da sklopi sporazum o primirju i vraćanju talaca

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da što pre zaključi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca koje drži Hamas, saopštio je portparol nemačke vlade.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Kai Pfaffenbach

 

14.14 Kina podržala Iran u odbrani suvereniteta posle ubistva Hanijea

Kina podržava Iran u odbrani njegovog "suvereiteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva", rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Irana Alijem Bagerijem Kanijem.

U telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang je ponovio da Peking osuđuje ubistvo šefa Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula, rekavši da je napad narušio suverenitet Irana i ugrozio regionalnu stabilnost, preneo je Rojters.

Vang je rekao Bageriju Kaniju da je ubistvo Hanijea "direktno podrilo proces pregovora o prekidu vatre u Gazi i narušilo regionalni mir i stabilnost", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva u skladu sa zakonom i u njegovim naporima da održi regionalni mir i stabilnost i spremna je da održava blisku komunikaciju sa Iranom", istakao je Vang.

12.57 Revolucionarna garda održava vežbe na zapadu Irana

Iranska revolucionarna garda održava vojne vežbe u zapadnim delovima Irana radi povećanja borbene gotovosti i budnosti, javila je danas zvanična iranska novinska agencija IRNA.

Agencija navodi da su vojne vežbe u zapadnoj iranskoj provinciji Kermanšah u blizini granice sa Irakom počele u petak i da će trajati do utorka, prenosi Rojters.

AP/Iranian Revolutionary Guard's Ground Force

 

Vežbe se održavaju nakon što je Iran obećao da će uzvratiti pošto je vođa Hamasa Ismail Hanije ubijen u Teheranu 31. jula, a Iran i ta palestinska militantna grupa za njegovo ubistvo optužili su Izrael.

12.30 Izraelski ministar Ben-Gvir pozvao na trajnu okupaciju Pojasu Gaze

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je na trajnu okupaciju Pojasa Gaze. On je u objavi na mreži X izrazio protivljenje posredništvu SAD u pregovorima Izraela i plaestinske militantne grupe Hamas i naveo da Hamas "mora biti slomljen, do potpune predaje", prenosi Al Džazira.

Tanjug AP/Maya Alleruzzo, File

 

Prema njegovom mišljenju, prenos sve humanitarne pomoći i goriva trebalo bi obustaviti dok svi taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni, a izraelske vlasti bi trebalo da "podstiču naseljavanje i zauzimanje teritorije Pojasa Gaze kako bi ih Izrael trajno zadržao".

Ben-Gvir je ranije za izraelski Kanal 14 rekao da bi učešće Izraela u pregovorima o prekidu vatre u četvrtak bilo "ozbiljna greška". Naveo je da je obavestio premijera Benjamina Netanjahua da izraelska vojska "odlično radi u Gazi" i da je zato ne bi trebalo povlačiti.

10.40 Kamala Haris osudila izraelski napad na školu u Gazi

Potpredsednica SAD Kamala Haris osudila je izraelski vazdušni napad na školu Al-Tabaen u naselju Daraj u gradu Gazi, u kojem je u subotu poginulo, kako su saopštile palestinske vlasti u Gazi, više od 100 raseljenih Palestinaca koji su se tu sklonili od sukoba u drugim delovima enklave. Haris je rekla da je ponovo "previše" civila ubijeno i još jednom pozvala na postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca koje drži Hamas, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

 

Govoreći na predizbornom skupu u Feniksu u američkoj državi Arizoni, Haris je navela da Izrael ima pravo da se obračuna sa Hamasom, ali da pri tome ima "važnu odgovornost" da izbegne civilne žrtve.

08.53 Izraelska vojska uhapsila više ljudi na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila je šest osoba iz grada al-Isavija, severoistočno od Jerusalima, palestinska prenosi novinska agencija Wafa.

Izraelske snage su takođe uhapsile tri muškarca iz okupiranog grada Hebrona na Zapadnoj obali, dodaje Wafa, dok je još jedan muškarac uhapšen u gradu Bani Naim, istočno od Hebrona.

Tri osobe su takođe uhapšene nakon sukoba u kampu el-Ein u blizini Nablusa, gde su izraelske snage ranije pucale i ranile jednog Palestinca, dok je jedan muškarac uhapšen i u gradu Azun, istočno od Kalkilije.

08.31 Palestinske vlasti: Oko 500 zdravstvenih radnika ubijeno u ratu Izraela protiv Gaze

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je oko 500 zdravstvenih radnika ubijeno, a stotine drugih ranjeno od početka izraelskog napada na pojas Gaze 7. oktobra.

U saopštenju ministarstvo navodi da je više od 310 drugih zdravstvenih radnika uhapšeno, dok su izraelske snage uništile 130 kola hitne pomoći u Gazi.

profimedia

 

Zdravstvene ustanove i radnici na okupiranoj Zapadnoj obali takođe su bili izloženi više od 340 napada, navodi se, dodajući da je namerno gađanje medicinske infrastrukture od strane Izraela lišilo palestinske građane pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama.

Ministarstvo je saopštilo da su loši sanitarni i uslovi za snabdevanje vodom, u kombinaciji sa prenaseljenošću, doveli do širenja bolesti i ranih smrti, napominjući da se Gaza suočava sa katastrofom javnog zdravlja.

08.23 Udar dronom na američke trupe u Siriji

Nekoliko američkih vojnika i pripadnika koalicionih snaga lakše su ranjeni u napadu dronom u petak u Siriji, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Reuters.

 

 

On je rekao da nema teško povređenih u tom napadu, a da je nekoliko vojnika premešteno na odvojenu lokaciju radi dalje procene zdravstvenog stanja. Reuters je u subotu javio, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da, prema prvim procenama, nema povređenih u napadu dronom na američke trupe na severoistoku Sirije. Napad se dogodio u zoni za sletanje Rumalin, gde su smeštene američke trupe.

To je drugi napad na američke snage na Bliskom istoku poslednjih dana, nakon što je Iran najavio odmazdu zbog ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula.

08.12 Izraelska vojska naredila evakuaciju civila iz Kan Junisa

Izraelska vojska naredila je evakuaciju civila u naselju Al-Džala u Kan Junisu, navodeći da je u toj oblasti bilo "brojnih terorističkih dela".

"Rano upozorenje se sprovodi kako bi se smanjila šteta civilnom stanovništvu i ono držalo dalje od područja borbenih dejstava“, navela je vojska u objavi na X-u, pokazujući mapu u boji koja dodatno prilagođava granice "humanitarne zone” u južnoj Gazi.

Ovo je drugo takvo obaveštenje u proteklih nekoliko sati.

07.45 Jordan će presresti svaku pretnju u svom vazdušnom prostoru

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je da ta zemlja "neće postati bojno polje" i upozorio da će jordanske snage presresti bilo koju pretnju koja uđe u vazdušni prostor te zemlje.

"Nećemo biti bojno polje za Iran ili Izrael. Obavestili smo Irance i Izraelce da nećemo dozvoliti nikome da narušava naš vazdušni prostor i rizikuje bezbednost naših građana", rekao je on u intervjuu za saudijsku televiziju Al Arabija, u trenutku pojačanih tenzija u regionu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, prenosi Rojters.

07.27 Bela kuća "duboko zabrinuta" zbog izraelskog napada na školu u Gazi

Bela kuća saopštila je da je "duboko zabrinuta" zbog izraelskog vazdušnog napada na školu u gradu Gaza u kojem je ubijeno oko 100 ljudi.

Bela kuća je u saopštenju izrazila zabrinutost zbog broja palestinskih civila koji umiru u Pojasu Gaze i dodala da su američki zvaničnici u kontaktu sa izraelskim kolegama.

Izraelski zvaničnici rekli su da su u napadu ciljani borci Hamasa, a Bela kuća je od Tel Aviva zahtevala više detalja o napadu, prenosi Rojters.

07.07 Alžir zatražio sastanak SB UN zbog napada na školu u Gazi

Alžir je danas zatražio sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa izraelskim napadom na školu u Gazi, u kojem je ubijeno 100 ljudi, rekao je za RIA Novosti izvor u SB UN.

Neimenovani izvor nije izneo detalje o datumu i vremenu održavanja sednice SB UN.

06.56 Izraelski avioni iznad Bejruta izazivaju zvučne udare

Izraelski avioni preleću iznad Bejruta, izazivajući zvučne udare, prenosi Times of Israel.

Izraelska vojska nije komentarisala ove navode.

AP Photo/Hassan Ammar

 

Poslednjih nedelja, mediji su nekoliko puta preneli da su izraelski avioni preleteli iznad libanske prestonice, a u utorak očevici su za Rojters izjavili da su letelice probile zvučni zid.

Taj incident se dogodio nekoliko minuta pre početka govora vođe libanskog Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, kojim je obeleženo nedelju dana od ubistva vojnog komandata ove grupe Fuara Šukrua u izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta.

06.37 Turska: Izrael počinio novi zločin protiv čovečnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je napad izraelskih snaga na školu u Gazi i ocenio da je Izrael počinio novi zločin protiv čovečnosti ubivši više od stotinu civila koji su se sklonili u školu u kvartu Al-Daraj u Gazi.

U saopštenju iz Ankare se navodi da je i ovaj napad pokazao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua želi da sabotira pregovore za uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Tursko Ministarstvo je takođe navelo da su u ovom zločinu saučesnici i svi međunarodni akteri koji ne čine ništa da se zaustavi Izrael, prenosi Anadolija.

06.31 Borelj užasnut zbog napada Izraela na školu u Gazi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da je užasnut zbog napada Izraela na školu u kojoj su bili smešteni raseljeni ljudi u Gazi.

 

 

"Užasnut sam prizorima iz škole koja je bila sklonište u Gazi koju su pogodile izraelske snage, sa navodno desetinama palestinskih žrtava. Najmanje 10 škola bilo je na meti poslednjih nedelja. Nema opravdanja za ove masakre", napisao je Borelj na platformi X.

06.12 Specijalni izvestilac UN: Izrael je počinio genocid u Gazi

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava na palestinskim teritorijama Frančeska Albaneze optužila je Izrael da je počinio "genocid" u ratu u Gazi.

"Izrael čini genocid napadajući naselja, jednu po jednu bolnicu, jednu po jednu školu, jedan po jedan kamp za izbeglice, jednu po jednu 'sigurnu zonu'. Uz pomoć oružja (koje dobija) od Sjedinjenih Američkih Država i Evrope", napisala je Albaneze na mreži X ipostavila ispod svog teksta vest o izraelskom napadu na školu u Gazi gde je poginulo više od 100 Palestinaca.

05.55 Izraelska vojska saopštila da je ubila najmanje 20 terorista u školi u Gazi

Tanjug/AP

 

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je najmanje 20 militanata grupe Hamas, uključujući i komandante, poginulo u napadu na školu Al-Tabaen u Gazi, odbacujući tvrdnje palestinskih vlasti da je u napadu ubijeno više od 100 Palestinaca. IDF navodi da je komandna soba Hamasa i palestinskog Islamskog džihada bila smeštena u sobi za molitvu u školi Al-Tabaen, u naselju Daraj u Gazi, prenosi Times of Israel.

05.30 Više od 100 Palestinaca poginulo, desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Gazi

Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Gazi u kojoj su smešteni raseljeni, prenosi Reuters pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju, dok je izraelska vojska (IDF) saopštila da je pogodila komandni centar Hamasa. 

Tanjug/AP

 

"Izraelski udari bili su usmereni na raseljene ljude dok su obavljali jutarnju molitvu, zbog čega je broj žrtava veliki", saopštila je vlada u Gazi koju predvodi Hamas. IDF je naveo da su izraelske vazdušne snage izvele udar na "komandno-kontrolni centar koji je služio kao skrovište za teroriste i komandante Hamasa".

BBC prenosi navode Agencije za civilnu odbranu u Gazi, prema kojoj je stradalo najmanje 90 ljudi i još desetine ranjeno.

Komentari (0)

Svet