Fokus

Napeto u Libiji: U sukobima dve paravojne grupe poginulo devet, povređeno 16 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

19:42

Napeto u Libiji: U sukobima dve paravojne grupe poginulo devet, povređeno 16 osoba
Libanski rat 2006. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje devet osoba je poginulo, a 16 je ranjeno u sukobima pripadnika dve paravojne grupe u glavnom gradu Libije, saopštili su danas Hitna pomoć i služba za hitne situacije.

Višesatni sukobi, u kojima je upotrebljeno teško naoružanje, dogodili su se juče u istočnom delu Tripolija, u predgrađu Tadžoura, između milicije Rahba al-Durue, koju predvodi Bašir Halfalah, poznat kao al-Bakra i milicije al-Šahida Sabria, dodali su zvaničnici, preneo je AP.

Sukobi su proizašli iz jučerašnjeg pokušaja atentata na al-Bakara, za koji je njegova milicija okrivila al-Šahidu, javili su lokalni mediji.

Haled al-Mešri, novoizabrani šef Visokog državnog saveta, osudio je pokušaj ubistva i pozvao na istragu kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde.

Libija je godinama podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu i svaku od njih podržavaju naoružane grupe i pojedine strane vlade. 

Zemljom trenutno upravljaju dve rivalske administracije: vlada nacionalnog jedinstva (GNU) koju su priznale Ujedinjene nacije (UN), koju vodi Abdul Hamid Dbeibeh, sa jedištem u Tripoliju, koja kontroliše zapadni deo zemlje, i vlada Osame Hamada, koju je imenovao Predstavnički dom, koji deluje iz Bengazija i upravlja istočnim područjem i delovima juga.

Zapad Libije kontroliše niz paravojnih grupa udruženih sa Dbeibahovom vladom, dok snage moćnog vojnog komandanta Halife Hiftera kontrolišu istok i jug zemlje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet