Fokus

Kina lansirala prve satelite koji treba da budu konkurencija Starlinku

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

15:10

Kina lansirala prve satelite koji treba da budu konkurencija Starlinku
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska državna kompanija danas je lansirala prve satelite čiji je cilj da budu konkurencija globalnoj internet mreži Starlink američke firme Spejs Iks, javili su danas državni mediji u Kini.

Lansiranje predstavlja važan korak u pravcu strateškog cilja Pekinga da stvori sopstvenu verziju mreže Starlink koja ima oko 5.500 satelita u svemiru i koriste je potrošači, kompanije i vladine agencije, prenosi Rojters.

Agencija navodi da takmičenje u osvajanju niže Zemljine orbite ima i vojne implikacije zbog potencijala da deluje na balans moći rivalskih sila.

Lansiranjem je rukovodila kompanija Šangaj Spejskom Satelit Tehnolodži, a izvedeno je u jednom od glavnih kineskih centara za lansiranje satelita i raketa Taijuan, u severnoj provinciji Šansi.

Projekat je deo plana poznatog kao "G60 Starlink", koji je počeo prošle godine sa ciljem da rasporedi više od 15.000 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. Ovi sateliti operišu na visinama od 300 do 2.000 kilometara od Zemljine površine i prednost im je što su jeftiniji i omogućuju bezbedniju transmisiju od satelita u višoj orbiti.

Starlink, vlasništvo milijardera Ilona Maska, ima desetine hiljada korisnika u SAD i planira da doda još više desetina hiljada satelita svom sistemu, najvećem te vrste na svetu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet