Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Kac tvrdi da je Iran odlučio da napadne Izrael, raketirana američka baza u Iraku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

05/08/2024

-

07:41

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Kac tvrdi da je Iran odlučio da napadne Izrael, raketirana američka baza u Iraku
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Kac tvrdi da je Iran odlučio da napadne Izrael, raketirana američka baza u Iraku - Copyright Tanjug/Ap/Abdel Kareem Hana/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Izrael se priprema za potencijalni višednevni napad Irana i njegovog saveznika Hezbolaha nakon ubistva dvojice visokih vođa Hamasa i Hezbolaha prošle nedelje. Očekuje se da će iranska odmazda biti većeg obima nego napad Teherana od 13. aprila i da bi mogla da uključi i libansku militantnu grupu Hezbolah. Podsetimo, lideri Irana i Hezbolaha rekli su da će uzvratiti za ubistva glavnog vojnog komandanta te grupe Fuada Šukra i političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea za koja optužuju Izrael. U međuvremenu, arapski mediji javljaju da je Hamas za privremenog lidera postavio Haleda Mašala. Prema izvorima portala Al Arabia i Al Hadath, lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Ključni događaji:

  • Izrael se priprema za višednevni napad i odmazdu Irana i Hezbolaha
  • Hamas izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera
  • Broj ubijenih Palestinaca u napadu na školu u gradu Gaza porastao na 30
  • IDF: Napadi na škole bili usmereni na borce Hamasa
  • Izraelska vojska naredila evakuaciju dela Kan Junisa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

22.23 Američka baza u Iraku Ain-al-Asad pogođena raketama

Američka baza Ain-al-Asad u Iraku pogođena je danas raketama, navode neimenovani izvori. Rakete su navodno ispaljene na iračku bazu u kojoj se nalaze američke i druge međunarodne snage, preneo je Dejli meil.

Kako su izjavili neimenovani izvori, dve rakete Kaćuša ispaljene su na bazu u zapadnom delu Iraka. Za sada se ne zna da li je u napadu bilo žrtava niti da li je pričinjena šteta unutar baze, rekli su izvori. Jedan bezbednosni izvor je rekao da su rakete pale u bazu.

21.15 Kac: Iran je odlučio da napadne Izrael

Iran je odlučio da napadne Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac, javlja Džeruzalem post.

Izraelski list navodi da je poruka Irana preneta Izraelu preko ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca da objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija.

profimedia

 

"Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael", rekao je Kac, dodajući da "svet treba da traži cenu od Irana za bilo kakvu agresivnu akciju koju preduzme.

21.04 Tajani i Husein pozvali na diplomatiju i deeskalaciju na Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova Italije i Iraka Antonio Tajani i Fuad Husein pozvali su u danas na diplomatiju i deeskalaciju na Bliskom istoku, rekavši da su duboko zabrinuti zbog povećanja tenzija koje prete celom regionu. Tajani i Husein su u zajedničkom saopštenju naveli da su pozvali "sve uključene strane da pribegnu dijalogu i diplomatiji kako bi podstakli deeskalaciju i obezbedili prostor za trajni prekid vatre u Gazi", preneo je Rojters.

20.38 Gaza: U izraelskom napadu ubijeno pet policajaca

Pet pripadnika policije ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na njihovo vozilo, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi. "Izraelski okupator nastavlja zločine prema našim ljudima, kao i direktne napade na pripadnike policijskih snaga u okviru napora da raširi haos u Pojasu Gaze", navelo je ministarstvo, prenosi Al Džazira. U saopštenju se poziva međunarodna zajednica da izvrši pritisak na okupacionu silu da prestane sa napadima na policiju, pošto su oni zaštitnici civila

20.11 Kralj Abdulah razgovarao sa Bajdenom o neprijateljskim aktima Izraela u Jerusalimu

Jordanski kralj Abdulah, u telefonskom razgovoru koji je vodio danas sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, upozorio je na, kako je rekao, "neprijateljske radnje" izraelskih naseljenika protiv Palestinaca i "jednostrane mere" koje ugrožavaju status kvo svetih mesta u Jerusalimu, saopštila je jordanska palata.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

"Njegovo Veličanstvo je upozorilo na nasilje ekstremista protiv Palestinaca, kao i na jednostrane izraelske mere koje podrivaju izglede za mir i istorijski i pravni status kvo islamskih i hrišćanskih svetih mesta u Jerusalimu, što može da podstakne nasilje u regionu", navela je palata u saopštenju.

20.00 SAD poziva druge zemlje da prenesu poruku Iranu da ne izaziva eskalacije

Sjedinjene Američke Države su upućivale konsistentne poruke putem svog diplomatskog angažovanja, ohrabrujući druge zemlje da prenesu Iranu da izazivanje eskalacije na Bliskom istoku nije u njihovom interesu, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

19.38 UN: Devet članova osoblja UNRWA možda umešano u napad na Izrael, dobiće otkaz

Devet članova osoblja Agencije Ujedinjenih nacija  za palestinske izbeglice (UNRWA) možda je bilo uključeno u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. i njihov radni odnos će biti prekinut, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

"Za devet osoba, dokazi su bili dovoljni da se zaključi da su možda bili umešani u napade 7. oktobra", izjavio je zamenik portparola UN Farhan Hak, preneo je Reuters.

Desetak zemalja je obustavilo finansiranje UNRWA nakon što je Izrael izneo optužbe da su pripadnici te organizacije učestvovali u napadima Hamasa 7. oktobra prošle godine nakon čega je počeo rat u Gazi.

15.53 Stanovnici Kan Junisa: Izraelska vojska prekopala grobove na palestinskom groblju

Stanovnici grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze izjavili su da su izraelski vojnici u više navrata prekopali grobove na groblju Bani Suhaila u toj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Izraelska vojska nije komentarisala ove tvrdnje, ali je ranije saopštila da je groblju kopano kako bi bio nađen i uništen tunel u kojem se nalazi komandni centar palestinske militantne grupe Hamas. Prema Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda, skrnavljenje grobova predstavlja ratni zločin.

Zbog izraelskih vazdušnih udara, velika groblja u Gazi su postala opasna, pa zato porodice sahranjuju svoje pokojnike na neformalnim grobljima, navodi Rojters.

Groblje u Kan Junisu oštećeno je nekoliko puta u izraelskim vazdušnim napadima, kao i tokom kopnenih operacija, kažu lokalni stanovnici.

Do sukoba u Gazi došlo je u oktobru prošle godine nakon što su militanti Hamasa upali na jug Izraela, ubili 1.200 ljudi, a više od 250 uzeli za taoce.

11.25 Smotrič: Međunarodna zajednica neće dozvoliti da dva miliona Palestinaca umre od gladi

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da međunarodna zajednica neće dozvoliti da dva miliona Palestinaca u Pojasu Gaze umre od gladi iako bi to, kako je naveo, "moglo biti opravdano i moralno" dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

profimedia

 

Smotrič je rekao da Izrael dozvoljava isporuku humanitarne pomoći za Pojas Gaze jer, kako je naveo, "nema izbora" zbog toga što međunarodna zajednica ne dozvoljava blokiranje humanitrne pomoći za Gazu, preneo je Tajms of Izrael.

Ministar iz stranke krajnje desnice tvrdi da Izrael mora da povrati potpunu kontrolu nad svim što ulazi u Pojas Gaze. Smotrič je rekao da smatra da se napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine nikada ne bi dogodio da se Izrael nije povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da je nerealno preseliti Pojas Gaze, što je naljutilo njegove krajnje desničarske saveznike.

10.38 Kanani: Neophodno kažnjavanje Izraela

Kažnjavanje Izraela je neophodno, rekao je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani. On je dodoa da Teheran ne želi da eskalira tenzije, ali da je kazna "neophodna" kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u iranskoj prestonici i da bi se sprečila dalja nestabilnost, prenosi Gardijan.

AP Photo/Oded Balilty

 

10.24 Zemlje G7 pozvale na uzdržanost na Bliskom istoku usred pretnji od šireg sukoba

Zemlje članice G7 pozvale su danas na uzdržanost i deeskalaciju na Bliskom istoku da bi se izbeglo moguće širenje sukoba u regionu. G7 je ponovo pozvao sve uključene strane da se uzdrže od daljeg širenja kruga odmazdi, da smanje tenzije i da se konstruktivno angažuju za postizanje deeskalacije, preneo je Rojters.

Istovremeno, Turska i Japan su pozvali svoje državljane da napuste Liban zbog mogućeg pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji. Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u nedelju da Turci koji moraju da ostanu u Libanu treba da budu oprezni i da ne idu u posebno rizična područja, kao što su Nabatija, južni Liban, dolina Beka i pokrajinu Balbek-Hermel. Takođe se građanima Turske ne preporučuje da putuju u Liban.

09.32 Liban: Dve žrtve izraelskog napada dronom

Libanski mediji objavili su danas da su dve osobe poginule u izraelskom napadu dronom u selu Meisa al-Džabala, na jugu Libana, a libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je dronom rano jutros gađala severni Izrael, pri čemu su, prema navodima izraelske vojske, ranjena dva vojnika i izazvan požar.

Novi napadi usledili su u jeku strahovanja o izbijanju rata u regionu, posle prošlonedeljnog ubistva komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i vodećeg političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu. Izrael strahuje od odmazde Irana i militantnih grupa povezanih s Teheranom zbog tih ubistava.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Hezbolah je danas saopštio da je ciljao vojnu bazu na severu Izraela u znak odmazde zbog "napada i ubistava" koje su izvršile izraelske snage u nekoliko sela na jugu Libana, preneo je AP. Izraelska vojska je navela da su vatrogasne službe angažovane na gašenju požara koji je izazvan tim napadom u Ajelet Hašaharu, u gornjoj Galileji.

U međuvremenu je libanska državna novinska agencija javila da su dve osobe ubijene u izraelskom napadu dronom blizu groblja u selu Meisa el-Džabal na jugu Libana. Jedan od ubijenih je, prema toj agenciji, bio član islamskog udruženja Rizala za pružanje hitne pomoći. Izraelska vojska saopštila je jutros da je protekle noći gađala skladište naoružanja Hezbolaha i još nekoliko lokacija povezanih s tom militantnom grupom na području Kafr Kila, na jugu Libana, kao i da je oborila vazdušnu metu koja je lansirana iz te susedne zemlje.

08.02 Blinken obavestio G7 da bi napad Irana na Izrael mogao početi za 24 do 48 sati

Američki predsednik Džozef Bajden sazvaće danas sastanak tima za nacionalnu bezbednost kako bi se razgovaralo o dešavanjima na Bliskom istoku, saopštila je Bela kuća.

Tanjug/AP/Suhaimi Abdullah

 

U saopštenju se navodi da će Bajden takođe razgovarati sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, preneo je Rojters. Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je kolegama iz zemalja članica G7 da Vašington veruje da bi napad Irana na Izrael mogao da počne u narednih 24 do 48 sati, objavio je američki portal Aksios, pozivajući se na dobro obaveštene izvore. Blinken je razgovarao sa svojim kolegama iz G7 usred napora SAD da se deeskaliraju tenzije u regionu Bliskog istoka i spreči izbijanje šireg sukoba.

07.38 Tajani sazvao onlajn sastanak G7 da bi se zaustavila eskalacija na Bliskom istoku

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani sazvao je onlajn sastanak šefova diplomatija grupe industrijski najrazvijenijih zemalja G7 kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku. Tajani je koordinator G7 i pozvao je kolege da bi u vrlo delikatnom trenutku razmotrili vojnu krizu u tom regionu, prenosi agencija Ansa. Kako navode dobro obavešteni izvori, Tajani će od svojih kolega zatražiti najnovije informacije, posebno od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

07.25 Jordanski šef diplomatije u Iranu uputio molbu da prestane eskalacija nasilja

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi uputio je, tokom posete Iranu, molbu da prestane eskalacija nasilja i da region živi u "miru, bezbednosti i stabilnosti".

"Moja poseta Iranu vezana je za konsultacije o ozbiljnoj eskalaciji u regionu i uključivanje u iskrenu i jasnu diskusiju o prevazilaženju razlika između dve zemlje uz poštenje i transparentnost", rekao je Safadi na konferenciji za novinare u Teheranu, koju je održao sa svojim iranskim kolegom Alijem Bageri Kanijem.

On je kazao da je Jordan uvek bio proaktivan u odbrani "palestinske stvari" i prava palestinskog naroda.

"Jordan je osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i odbacio sve eskalirajuće mere Izraela koje sprečavaju postizanje bezbednosti, stabilnosti i pravednog mira", rekao je on.

07.15 Fajner: SAD se spremaju za sve scenarije na Bliskom istoku

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Fajner izjavio je u nedelju da se Sjedinjene Američke Države spremaju za sve scenarije dok pokušavaju da reaguju na moguće napade na Izrael i nastoje da se izbegne regionalni rat na Bliskom istoku.

"Cilj je da se smanji temperatura u regionu, odvrati i odbrani od tih napada i izbegne regionalni sukob, što je bio naš cilj, zaista, od 7. oktobra", rekao je Fajner za CBS, preneo je Politiko.

07.04 Unicef i Sačuvajmo decu: Svih 625.000 učenika u Pojasu Gaze izgubilo školsku godinu

Dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) i organizacija Sačuvajmo decu (Save the Children) saopštili su da je do 30. jula ove godine svih 625.000 upisanih učenika u Pojasu Gaze izgubilo jednu punu školsku godinu. Među njima je 39.000 učenika koji su prvi put posle više decenija propustili tavdžihi - završne ispite u srednjoj školi, navodi se u saopštenju dve organizacije, prenela je Al džazira.

profimedia

 

06.55 Mediji: Hamas izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera

Palestinska grupa Hamas koja upravlja Pojasom Gaze dogovorila se da za privremenog lidera postavi Haleda Mašala, javljaju mediji na arapskom jeziku. Prema izvorima portala Al Arabia i Al Hadath, lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Mašal, koji je bio vođa grupe od 1996. do 2017. godine i sada živi u Kataru, izabran je za privremenog lidera pokreta nakon ubistva Ismaila Hanija.

Profimedias

 

Hanije je ubijen u sredu u Teheranu, a Hamas i Iran su najavili odmazdu protiv Izraela, koga krive za napad. Lider Hamasa je sahranjen u petak u Kataru, pošto je dan ranije u Teheranu održana pogrebna ceremonija.

06.41 IDF: Napadi na škole bili usmereni na borce Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da su napadi na škole u Gazi bili usmereni na borce Hamasa, tvrdeći da je "Hamasov bataljon Al Furkan koristio škole kao skrovište za svoje terorističke operativce i kao komandne centre u kojima su planirani i izvođeni napadi".

Prema Palestinskoj civilnoj odbrani Gaze, 80 odsto ubijenih i ranjenih u napadima su deca.

 06.28 Broj ubijenih Palestinaca u napadu na školu u gradu Gaza porastao na 30

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombaškom napadu na školu koja služi kao privremeno sklonište u naselju Nasr u gradu Gaza, kao i napadu na grupu civila u naselju Zejtun, porastao je na 30.

06.15 Izraelska vojska naredila evakuaciju dela Kan Junisa

Nakon serije nedavnih raketnih napada na Izrael iz južnog Pojasa Gaze, izraelska vojska pozivala je Palestince iz južnih i jugoistočnih delova Kan Junisa da se evakuišu i krenu prema određenoj "humanitarnoj zoni".

Poziv na evkuaciju, odnosi se na četvrti Jurat al Lot, Al Manara, Maan, Kizan, Kizan Abu Rashuan, Al Najar, Al Salam i Al Hashash.

IDF je upozorio stanovnike ovih područja da je "njihovo prisustvo u tim područjima opasno i visokorizično" navodeći da se sprema da "deluje silom" protiv terorističkih grupa u tim oblastima Kan Junisa.

 

 

06.06 Izraelski zvaničnik: Izrael se priprema za višednevni napad Irana i Hezbolaha

Izrael se priprema za potencijalni višednevni napad Irana i njegovog saveznika Hezbolaha nakon ubistva dvojice visokih vođa Hamasa i Hezbolaha prošle nedelje, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao za NBC njuz da Izrael strahuje da bi "talasi" raketa i dronova mogli da budu ispaljeni tokom nekoliko dana kao odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra. "Pokušaće da nas iscrpe", rekao je zvaničnik.

On je dodao da su izraelski pregovarači bili su u subotu u Kairu radi nastavka pregovora, ali da su otišli ​​bez ostvarenog pomaka.

 

Komentari (0)

Svet