Fokus

Tramp zatražio objavljivanje više detalja o razmeni zatvorenika sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

11:37

Tramp zatražio objavljivanje više detalja o razmeni zatvorenika sa Rusijom
Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast - Copyright Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast

veličina teksta

Aa Aa

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp zatražio je objavljivanje više detalja o razmeni zatvorenika u okviru koje su iz ruskog pritvora oslobođeni reporter "Wall Street Journala" Evan Gerškovič i bivši američki marinac Pol Velan.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" postavio pitanje da li su SAD platile u zamenu za oslobađanje Amerikanaca koji su bili zatočeni u Rusiji, navodeći da bi to bio loš presedan za budućnost.

"Pa kada će objaviti detalje o razmeni zarobljenika sa Rusijom? Koliko ljudi imamo naspram njih? Da li im i mi plaćamo gotovinom? Da li nam daju gotovinu (Molim vas da povučete to pitanje, jer sam siguran da je odgovor: ne)", upitao je Tramp.

Tramp je naveo da postavlja takva pitanja jer smatra da SAD nikada ne sklapaju dobre poslove o razmeni zatvorenika i talaca, preneo je američki sajt "Hill".

Bivši američki predsednik je takođe postavio pitanje da li su SAD u okviru te razmene oslobodile ubice ili nasilnike.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan odbacio je na brifingu u Beloj kući u četvrtak da je razmenjen novac prilikom oslobađanja zatvorenika.

Salivan je naveo i da Vašington nije ukinuo sankcije prema Rusiji kao deo sporazuma.

Tramp je često kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog zatvaranja Amerikanaca u Rusiji i predviđao je da Bajden neće moći da obezbedi oslobađanje Gerškovića koji je u Rusiji bio zatočen više od godinu dana.

Na pitanje novinara u četvrtak da prokomentariše Trampovu izjavu da bi on doveo zatvorenike kući, a da ništa ne da u zamenu, Bajden je rekao: "Zašto to nije uradio dok je bio predsednik?".

Bivši američki marinac Pol Vilan, reporter Vol strit džurnala Evan Gerškovič i rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa vratili su se u SAD u okviru razmene zatvorenika sa Rusijom, a njih troje pozdravili su Bajden i potpredsednica Kamala Haris u bazi Endruz u blizini Vašingtona, preneli su američki mediji.

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, uključujući američkog marinca i novinara, Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet