Fokus

Ubijen lider Hamasa Ismail Hanije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/07/2024

-

06:58

Ubijen lider Hamasa Ismail Hanije
Ubijen lider Hamasa Ismail Hanije - Copyright Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu. Hamas je u saopštenju koje je objavljeno u sredu ujutru naveo da je Hanije ubijen u rezidenciji u Teheranu u kojem je boravio povodom inauguracije novog predsednika Masuda Pezeškijana. 

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Iranski analitičari su na državnoj televiziji okrivili Izrael za ubistvo lidera Hamasa. Teheran nije saopštio detalje ubistva, ali je Revolucionarna garda poručila da je istraga u toku.

Hanije je u utorak bio u Teheranu na ceremoniji inauguracije iranskog predsednika On je napustio Pojas Gaze 2019. i od tada živeo u egzilu u Kataru, dok Hamasom u enklavi upravlja Jahja Sinvar, koji stoji iza napada na Izrael 7. oktobra.

Hamas: Izdajnički cionistički napad

Portparol Hamasa Samu Abi Zuhri je rekao da će ta organizacija voditi "otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima za šta je spremna da plati cenu". Abu Zuhri je ubistvo Hanijea opisao kao ''ozbiljnu eksalaciju'' i istakao da počinioci neće postići svoje ciljeve, preneo je Rojters.

profimedia

 

U saopštenju Hamasa se navodi da je Hanije ubijen u ''izdajničkom cionističkom napadu" na njegovu rezidenciju u Teheranu, javlja Al Džazira.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, međutim, izraelski ministar  nasleđa Amihai Elijahu izjavio je da je ubistvo Hanijea ''učinilo svet malo boljim'' mestom. On je u objavi na mreži X poručio na ''nema milosti za smrtnike''.

''Gvozdena ruka koja će ih udariti je ona koja će doneti mir i malo utehe i ojačati našu sposobnost da živimo u miru sa onima koji žele mir'', rekao je ministar.

Ko je bio Ismail Hanije?

Politički lider Hamasa Ismail Hanije rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. godine. Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Tanjug AP/Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

 

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa. U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017, zamenivši Haleda Mešala.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, nakon nekoliko atentata i od tada živeo u egzilu u Kataru. U izraelskom napadu na severnu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Palestinski predsednik Mahmud Abas oštro je osudio ubistvo Ismaila Hanijea u Teheranu, prenela je agencija Wafa.

Palestinske nacionalne i islamske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon Hanijeovog ubistva, javlja Rojters.

Komentari (0)

Svet