Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Njujork tajms: Hamnei naredio direktan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo Hanijea

Komentari

Autor: Eurones Srbija

31/07/2024

-

07:31

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Njujork tajms: Hamnei naredio direktan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo Hanijea
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Njujork tajms: Hamnei naredio direktan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo Hanijea - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed, Mohammed Zaatari

veličina teksta

Aa Aa

Sukob na Bliskom Istoku traje 299 dana, a pored pojačane diplomatske aktivnosti iz čitavog sveta, strah da će tenzije eskalirati sve je izvesniji. Tokom noći je u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismail Hanije. Niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo, ali iranski analitičari okrivljuju Izrael. Sa druge strane vojska te zemlje je izvela vazdušni napad na Bejrut u Libanu, pri čemu je meta napada navodno bio komandant Hezbolaha. Prema izveštaju nekih medija, operativni šef libanske militantne grupe Hezbolah Muhsin Šukr ubijen je u tom u napadu, dok drugi izvori tu vest demantuju. Najmanje 85 bolesnih i teško povređenih Palestinaca, uključujući 35-oro dece, evakuisano je iz Pojasa Gaze u Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), radi lečenja, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Ključni događaji:

  • U Teheranu ubijen lider Hamasa ismail Hanije
  • Izrael izveo vazdušni napad na Bejrut
  • Mediji: Ubijen operativni šef Hezbolaha u napadu Izraela na Bejrut
  • Više od 80 pacijenata, uključujući 35 dece, evakuisano iz Gaze radi lečenja u UAE
  • Libanski šef diplomatije osudio napad Izraela na predgrađe Bejruta
  • Devet Palestinaca ubijeno dok su prevozili tela u kamp u centralnom Pojasu Gaze

    Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                    Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.38 Ambasador SAD u UN pozvao Savet bezbednosti da stane uz Izrael

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je da SAD poziva Savet bezbednosti UN da stane uz Izrael.

"Pozivamo Savet bezbednosti da pošalje poruku Hezbolahu tako što će stati uz Izrael dok se brani od napada Hezbolaha", rekao je Vud na vanrednoj sednici SB UN povodom ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, prenosi Al Džazira.

22.54 Hiljade ljudi na protestu u Istanbulu zbog ubistva Ismaila Hanijea

Hiljade propalestinskih demonstranata protestovalo je večeras u centru Istanbula zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea. Demonstranti su držali postere sa Hanijeovim fotografijama i transparente na kojima je pisalo: "Mučeniče Hanije, Jerusalim je naš cilj, a tvoj put je naš put", prenosi Rojters. Okupljeni su i uzvikivali "Izraele ubico, gubi se iz Palestine" i mahali turskim i palestinskim zastavama.

22.27 Protest na Zapadnoj obali nakon ubistva Hanijea

U centru Ramale u toku je protest kojim se osuđuje ubistvo političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, a slične demonstracije održavaju se širom Zapadne obale, javila je Al Džazira. Na protestu se čuju pozivi na palestinsko jedinstvo i okončaju podele između Fataha i Hamasa. Demonstranti su tražili konkretne konkretne akcije i sprovođenje dogovora.

Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed, File

 

21.54 Njujork tajms: Hamnei naredio direktan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo Hanijea

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei naredio je direktan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo šefa Hamasa Ismaila Hanijea, piše Njujork tajms, pozivajući se na tri neimenovana iranska zvaničnika obaveštena o tom pitanju, uključujući dva člana Revolucionarne garde.

U izveštaju se navodi da je direktiva data jutros na hitnom sastanku Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

20.25 Netanjahu: Pred Izraelom su izazovni dani, spremni smo za svaki scenario

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je Izrael "spreman na svaki scenario" i da pozdravlja odluku da se rat još uvek ne okonča.

"Od napada u Bejrutu pretnje se čuju sa svih strana. Stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje. Izazovni dani su pred nama", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju iz sedišta izraelske vojske u Tel Avivu, prenosi Tajms of Izrael.

On je kazao da je Izrael već neko vreme pod pritiskom drugih zemlja da okonča rat.

"Nisam tada popustio pred tim glasovima, i ne popuštam ni sada", naglasio je on. Prema njegovim rečima, da je podlegao pritiscima, Izrael ne bi ubio vođe i borce Hamasa, uništio infrastrukturu niti zauzeo granično područje Gaze i Egipta.

19.51 UN: Napadi u Bejrutu i ​​Teheranu - opasna eskalacija sukoba na Bliskom istoku

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik izjavio je danas da sekretar veruje da ovonedeljni napadi u Bejrutu i ​​Teheranu označavaju "opasnu eskalaciju" sukoba na Bliskom istoku.

"Generalni sekretar (Antonio Gutereš) poziva sve da rade na regionalnoj deeskalaciji u interesu mira i stabilnosti", naveo je portparol u saopštenju, prenosi Rojters.

Izraelske snage jutros su izvele vazdušni napad na Bejrut, a meta napada, kako je naveo Tajms of Izrael, bio je čovek koji je odgovoran za napad na fudbalski teren u selu Madžal Šams na Golanskoj visoravni, kada je ubijeno 12 dece.

19.06 Večeras vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

"Na zahtev Irana, uz podršku Kine, Alžira i Rusije zakazana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea u Teheranu. Sednica će biti održana u 16 časova u Njujorku", objavio je Poljanski na društvenoj mreži "Telegram".

Iran je nešto ranije zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea i izraelskih napada na Bejrut, navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

19.04 Vlada Irana proglasila trodnevnu žalost nakon ubistva političkog lidera Hamasa

Nakon ubistva političkog lidera Hamasa, vlada Irana je proglasila 31. jul, 1. i 2. avgust danima žalosti.

U saopštenju se ističe da je "varvarsko" ubistvo Hanijea prekršilo sve međunarodne zakone i norme humanitarnog prava, svedočeći o "terorističkoj prirodi izraelskog režima".

Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) saopštio je danas da su Hanije i jedan od njegovih telohranitelja stradali u napadu na njihovu rezidenciju u iranskoj prestonici.

17.51 Al Džazira: Naš reporter i snimatelj ubijeni u izraelskom napadu na Gazu

Katarska televizija Al Džazira saopštila je danas da su njen reporter Ismail al-Gul i kamerman Remi El Rifi ubijeni u izraelskom napadu na Gazu.

Anas Al-Šarif, kolega dvojice poginulih novinara, rekao je da su Al-Gul i El Rifi snimali u blizini kuće Ismaila Hanijea, komandanta Hamasa koji je ranije danas ubijen u Iranu u napadu za koji ta grupa okrivljuje Izrael, prenosi Rojters.

17.17 Pronađeno telo ubijenog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra

Telo vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra ponađeno je i izvučeno iz ruševina zgrade u Bejrutu koju je sinoć uništena u izraelskom napadu. Ranije danas, Hezbolah je saopštio da je Šukr bio prisutan u zgradi u trenutku napada, ali nije potvrdio njegovu smrt, piše Skaj njuz Arabia u vlasništvu Emirata, prenosi Tajms of Izrael.

Teroristička grupa je saopštila da timovi civilne odbrane rade "marljivo, ali polako" na čišćenju ruševina. Izraelska vojska saopštila je da je Šukr ubijen u jučerašnjem napadu na Bejrut.

16.17 Šef SZO potvrdio da je u Gazi otkriven poliovirus, pozvao na prevenciju

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus potvrdio je danas da je u Gazi otkriveno prisustvo poliovirusa i upozorio da će deca u toj ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena ako se brzo ne preduzmu preventivne mere.

On je istakao da prisustvo poliovirusa u Gazi govori o tome sa kakvim strašnim uslovima je tamošnje stanovništvo suočeno.

"Kontinuirano trajanje sukoba ometa napore da se odgovori na pretnje kakva je poliovirus koji se može sprečiti", napisao je Tedros na mreži X.

15.52 Iran optužio SAD za saučesništvo u ubistvu Hanijea 

Iransko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas Sjedinjene američke Države za saučesništvo u ubistvu političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

"Ministarstvo spoljnih poslova ističe odgovornost američke vlade kao saučesnika u izvršenju ovog gnusnog terorističkog akta i nastavka okupacije i genocida nad Palestincima od strane cionističkog režima", navodi se u saopštenju.

Ističe se da taj "teroristički akt" ne predstavlja samo grubo kršenje principa i normi međunarodnog prava i Povelje UN, već i "ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i regionalnoj bezbedosti“, prenosi Tass.

15.41 Kac: Totalni rat sa Hezbolahom može biti sprečen samo primenom UN rezolucije

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da totalni rat sa Hezbolahom koji podržava Iran može biti sprečen samo trenutnom implementacijom rezolucije Saveta bezbednosti UN koja zabranjuje oružanim grupama na jugu Libana da budu u blizini granice sa Izraelom.

profimedia

 

Kac je dodao da je uputio pismo desetinama svojih kolega tražeći primenu rezolucije 1701 koja je usvojena na kraju rata između Izraela i Hezbolaha 2006, preneo je Rojters.

Rezolucijom je utvrđeno da nijedna naoružana frakcija ne sme da bude prisutna između reke Litani u Libanu i granice.

“Izrael nije zainteresovan za totalni rat, ali jedini način da se on spreči je momentalna primena rezolucije 1701”, naveo je Kac u pismu.

15.17 Tel Aviv odbija da komentariše ubistvo Hanijea

Portparol izraelske vlade David Mencer odbio je danas da komnetariše ubistvo poliičkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

"Nećemo komentarisati taj incident", rekao je on na brifingu za novinare. 

13.35 Blinken: SAD nisu umešane ubistvo Hanijea

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Sjedinjene  Američke Države nisu umešane ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea i ponovo istakao važnost prekida vatre u Gazi.

"To je nešto čega nismo bili svesni niti u šta smo bili uključeni. Veoma je teško spekulisati“, rekao je Blinken u intervjuu za "Channel News Asia" tokom posete Singapuru.

Obraćajući se medijima, Blinken je rekao da je upoznat sa izveštajima o ubistvu Hanijea.

"Naravno, video sam izveštaje i sve što sada mogu da vam kažem je da mislim da ništa ne umanjuje važnost da se dođe do prekida vatre, što je u interesu talaca i njihovog povratka kući. To je očigledno u interesu Palestinaca koji užasno pate svaki dan, deca, žene, muškarci u Gazi koji su uhvaćeni u ovoj unakrsnoj vatri koju pravi Hamas", rekao je on, prenosi Guardian.

Istakao je da je postizanje primirja "duboko u interesu pokušaja da se stvari postave na bolji put, ne samo u Gazi, već u celom regionu", jer je mnogo toga povezano sa onim što se trenutno dešava u Gazi.

"Radili smo od prvog dana ne samo da bi došlo do poboljšanja u Gazi, već i da sprečimo širenje sukoba", poručio je Blinken.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo u navodom vazdušnom napadu nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zapretio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

Tanjug/AP/Shuji Kajiyama

 

12.54 Galant: Izrael ne želi rat, ali bićemo spremni za sve mogućnosti

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Tel Aviv ne želi rat, ali da će biti spreman za sve mogućnosti.

On je to rekao u poseti vojnicima koji uvežbavaju lansiranje raketnog sistema dugog dometa "Arrow", prenosi "Times of Israel".

profimedia

 

Ta poseta dolazi nakon što je u vazdušnom napadu IDF-a na Bejrut u četvrtak ubijen najviši vojni komandant Hezbolaha Muhsin Šukr i ubistva lidera političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu tokom noći.

12.46 Al Tani: Posredovanje neće uspeti ako jedna strana ubije pregovarača druge

Katar je oštro osudio ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, a premijer zalivske zemlje šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je istakao da posredovanje ne može da uspe ako jedna strana ubije pregovarača druge.

''Politička ubistva i kontinuirano gađanje civila u Gazi dok se pregovori nastavljaju navode nas na pitanje kako posredovanje može uspeti kada jedna strana ubije pregovarača na drugoj strani? Za mir su potrebni ozbiljni partneri i globalni stav protiv zanemarivanja ljudskog života", naveo je Al Tani u objavi na mreži X.

11.28 Pogrebna ceremonija za Ismaila Hanijea sutra u Teheranu

Pogrebna ceremonija za ubijenog političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea verovatno će biti održana sutra u Teheranu, nakon čega će palestinski vođa biti sahranjen u Kataru, prenela je agencija "Tasnim".

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnei izrazio je saučešće muslimanskim vernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

Hamas je ubistvo u navodom vazdušnom napadu nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zapretio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

11.16 Hamnei: Osveta Izraelu za ubistvo Hanijea je dužnost Teherana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izrazio je saučešće muslimanskim vernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

''Zločinački i teroristički cionistički režim je mučenički ubio našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim, ali je i sebi pripremio teren za oštru kaznu", rekao je ajatolah.

Istakao je da smatra da je dužnost Irana da osveti ubistvo vođe Hamasa, budući da se ubistvo dogodilo u Teheranu, prenosi Al Džazira.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

10.22 Pezeškijan: Teroristički okupatori će zažaliti zbog kukavičkih akcija

Predsednik Irana Masud Pezeškijan rekao je danas, nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, da će "teroristički okupatori zažaliti zbog kukavičkih akcija".

"Danas, dragi Iran tuguje za svojim deliteljem žalosti i radosti, stalnim i ponosnim saputnikom puta otpora, hrabrim vođom palestinskog otpora, mučenikom Al-Kudsa, Hadž Ismailom Hanijeom. Juče sam podigao njegovu pobedničku ruku, a danas moram da ga sahranim na svojim ramenima", rekao je Pezeškijan, aludirajući na jučerašnju inauguraciju, tokom koje je ugostio Hanijea.

Iranski predsednik je rekao da je mučeništvo "umetnost božjih ljudi", prenosi "Al Jazeera".

"Veza između dve ponosne nacije, Irana i Palestine, biće jača nego ikad, a put otpora i odbrane potlačenih biće sleden jače nego ikad. Islamska Republika Iran će braniti svoj teritorijalni integritet, čast, dostojanstvo i ponos, i naterati terorističke okupatore da zažale zbog svojih kukavičkih akcija", poručio je on.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

09.53 Produžen pritvor izraelskim vojnicima osumnjičenim za silovanje Palestinca

Pritvor osmorici izraelskih rezervista osumnjičenih za seksualno zlostavljanje palestinskog zatvorenika je produžen nakon današnjeg saslušanja u vojnom sudu, saopštile su IDF. Vojnici, čije je hapšenje dovelo do napada na vojnu bazu od strane krajnje desničarskih Izraelaca ostaće u pritvoru do nedelje, prenosi "Times of Israel".

Sud je u svojoj odluci naveo da pruženi dokazi ''uspostavljaju osnovanu sumnju“ da je osam vojnika zlostavljalo Palestinca.

Ukupno 10 vojnika je privedeno u ovom slučaju, a tužioci nisu tražili produženje pritvora dvojici od njih nakon novih dokaza.

Izraelski vojnici su grupno silovali jednog palestinskog zatvorenika u zatvoru Sde Teiman u pustinji Negev na jugu Izraela, javili su u ponedeljak izraelski mediji.

Izraelski javni emiter KAN, pozivajući se na bezbednosni izvor, preneo je da je zatvorenik prebačen u bolnicu sa teškim povredama i da je usled toga izgubio sposobnost da hoda.

Krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir je u objavi na drušvenim mrežama, nakon hapšenja navodnih silovatelja, poručio vlastima da "drže ruke dalje od rezervista".

Član stranke Likud premijera Benjamina Netanijahua Hanoh Milvidski, govoreći u ponedeljak na skupu poslanika, opravdao je silovanje i zlostavljanje palestinskih zatvorenika tvrdeći da je "legitimno" bilo šta uraditi "teroristima", piše CBS.

Agencije Ujedinjenih nacija, organizacije za ljudska prava, zvaničnici u Gazi i bivši zatvorenici tvrde da su Palestinci u izraelskim zatvorima izloženi zlostavljanju, dok Izrael navodi da centri funkcionišu prema međunarodnom pravu.

Tanjug/AP

 

09.42 Mediji: Izraelskim ministrima naloženo da ne komentarišu ubistvo Ismaila Hanijea

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua naložila je ministrima da ne komentarišu ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, preneli su izraelski mediji. Libanska agencija Al Majadin navodi da je raketa koja je pogodila rezidenciju u kojoj je boravio Hanije u Teheranu ispaljena iz druge zemlje.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

07.55 Rusija: Smrt Hanijea je neprihvatljivo političko ubistvo

Smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea je neprihvatljivo političko ubistvo koje povećava rizik od eskalacije u regionu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

''Ovo je sve veoma loše, ovo je apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo i to će dovesti do dalje eskalacije tenzija", rekao je Bogdanov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ubistvo će imati negativan uticaj na pregovore u Dohi.

Ankara je osudila ubistvo Hanijea i pozvala na međunarodnu zajednicu da zaustavi Izrael pre nego što se sukob proširi na region.

''Još jednom je pokazano da vlada (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua nema nameru da postigne mir", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani poručio je da Hanije nije uzalud prolio krv, a da će njegova smrt ojačati "duboku i neraskidivu vezu između Teherana, Palestine i otpora".

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

 

07.37 Islamski džihad: Izrael na ivici kolapsa, ubistvo Hanijea upereno i protiv Irana

Zamenik militantne organizacije Palestinski islamski džihad Muhamed al-Hindi rekao je danas da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu pokazatelj da je Izrael na ivici kolapsa.

"Ubistvo nije upereno samo protiv palestinskog otpora i Hamasa pojedinačno, već je upereno i protiv Irana. Izrael je na ivici kolapsa, a njihove reakcije oslikavaju konfuziju i nesposobnost da ostvare bilo koji cilj. Izrael se prvi put u svojoj istoriji suočava sa takvim otporom", rekao je Al-Hindi za libansku televizijsku stanicu Al Majadin.

07.33 "Al Jazeera": Izrael od 1996. ubio četvoricu lidera Hamasa

Izrael je od 1996. jula ubio četvoricu lidera Hamasa, uključujući i šeika Ahmeda Jasina, sa kojim je politički lider Ismail Hanije, koji je ubijen u Teheranu, blisko sarađivao nakon što se pridružio palestinskog grupi.

U januaru 1996, Izrael je ubio vojnog vođu Hamasa Jahju Ajaša u Beit Lahiji u Gazi, piše Al Džazira. U martu i aprilu 2004, u Gazi su ubijeni duhovni vođa i osnivač Hamasa šeik Amhed Jasin i Jasinov naslednik i suosnivač Hamasa Abdel Aziz al Rantisi.

Visoki zvaničnik Hamasa Saleh al-Aruri ubijen je u napadu izraelske bespilotne letelice u Bejrutu u januaru ove godine.

Hamas tvrdi da je Ismail Hanije ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u Teheranu, dok Izrael nije komentarisao, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi AP.

07.29 Hamas: Ozbiljna eskalacija

Portparol Hamasa Samu Abi Zuhri je rekao da će ta organizacija voditi "otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima za šta je spremna da plati cenu". Abu Zuhri je ubistvo Hanijea opisao kao ''ozbiljnu eksalaciju'' i istakao da počinioci neće postići svoje ciljeve, preneo je Rojters.

U saopštenju Hamasa se navodi da je Hanije ubijen u ''izdajničkom cionističkom napadu" na njegovu rezidenciju u Teheranu, javlja Al Džazira.

AP/Leo Correa

 

07.20 Abas osudio ubistvo Hanijea

Palestinski predsednik Mahmud Abas oštro je osudio ubistvo Ismaila Hanijea u Teheranu, prenela je agencija Wafa.

Palestinske nacionalne i islamske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon Hanijeovog ubistva, javlja Rojters.

07.15 Ubijen lider Hamsa Ismail Hanije

Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu. Hamas je u saopštenju koje je objavljeno u sredu ujutru naveo da je Hanije ubijen u rezidenciji u Teheranu u kojem je boravio povodom inauguracije novog predsednika Masuda Pezeškijana. Opširnije u posebnoj vesti.

profimedia

 

06.50 Mediji: Ubijen operativni šef Hezbolaha u napadu Izraela na Bejrut

Operativni šef libanske militantne grupe Hezbolah Muhsin Šukr ubijen je juče u napadu Izraela na južno predgrađe glavnog grada Libana, Bejruta, javili su izraelski javni emiter "Kan" i saudijska televizija "Al Hadath".

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

Saudijska televizija javila je, pozivajući se na izvore, da je Šukr ubijen, što je u suprotnosti sa prethodnim izveštajima, preneo je Tajms of Izrael.

"Šukrovo telo se sada nalazi u bolnici u Bejrutu koja je okružena bezbednosnim kordonom", navodi "Al Hadath".

Prethodno su dva bezbednosna izvora rekla za Rojters da je meta izraelskog napada na Bejrut bio operativni šef Hezbolaha Muhsin Šukr, ali da on nije ubijen.

06.45 Više od 80 pacijenata, uključujući 35 dece, evakuisano iz Gaze radi lečenja u UAE

Najmanje 85 bolesnih i teško povređenih Palestinaca, uključujući 35-oro dece, evakuisano je iz Pojasa Gaze u Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), radi lečenja, izjavio je juče generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros je napisao na platformi X da je to najveća evakuacija bolesnih i povređenih Palestinaca iz Pojasa Gaze od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine.

06.45 Libanski šef diplomatije osudio napad Izraela na predgrađe Bejruta

Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bu Habib juče je izjavio da Liban osuđuje napad Izraela na južno predgrađe glavnog grada, Bejruta, i da će podneti žalbu Ujedinjenim nacijama.

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

Habib je rekao za Rojters da se nada da bilo koji odgovor libanske militantne grupe Hezbolah, koja ima snage u južnim predgrađima Bejruta, neće izazvati eskalaciju sukoba sa Izraelom.

06.35 Izrael izveo vazdušni napad na Bejrut

Izraelske snage izvele su vazdušni napad na Bejrut u Libanu, pri čemu je meta napada navodno bio komandant Hezbolaha, preneo je Rojters.

Izraelski napad bio je usmeren na područje u blizini naselja Haret Hrejik u Bejrutu, dodaje agencija.

Vojska Izraela potvrdila je da je izvela napad na Bejrut, a meta napada bio je, kako se navodi, čovek koji je odgovoran za napad na fudbalski teren u selu Madždal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni, kada je ubijeno 12 dece, prenosi Tajms og Izrael.

06.10 Devet Palestinaca ubijeno dok su prevozili tela u kamp u centralnom Pojasu Gaze

Izraelske snage ubile su devet Palestinaca koji su prevozili tela iz kampa Burejdž u kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, prenosi Al Džazira.

Lokalni izvori i svedoci rekli su za Al Džaziru da su muškarci gađani iz vazduha kada su stigli u ulicu Salah al-Din, prevozeći tela drugih ubijenih na kolicima koja su vukla životinje.

Bolnica Al-Avda saopštila je da je primila tela devet žrtava iz izbegličkog kampa Burejdž, a katarski emiter je takođe objavio video-snimak na kojem su prikazana tela devetorice Palestinaca.

Komentari (0)

Svet