Fokus

Sin narko-bosa El Čapa danas prvi put pred američkim sudom nakon hapšenja

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

13:38

Sin narko-bosa El Čapa danas prvi put pred američkim sudom nakon hapšenja
AP/Eduardo Verdugo - Copyright AP/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Sin osuđenog meksičkog narko - bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, Hoakin Guzman Lopez, trebalo bi danas da se pojavi u američkom sudu nakon što je prošle nedelje uhapšen u operaciji u kojoj je bivšeg partnera svog oca isporučio američkim vlastima.

Guzman Lopez optužen je 2023. zajedno sa trojicom svoje braće, poznatim kao "Čapitosi", za trgovinu drogom i pranje novca, uključujući i preuzimanje vođstva u kartelu Sinaloa, nakon što je njihov otac izručen Sjedinjenim Američkim Državama 2017, gde služi doživotnu kaznu zatvora, prenosi Rojters.

El Čapov sin priveden je u četvrtak uveče u blizini El Pasa u Teksasu zajedno sa Ismaelom "El Majom" Zambadom, koji je zajedno sa El Čapom osnovao kartel Sinaloa.

Guzman Lopez je prevario Zambadu da se ukrca u avion u Meksiku, rekavši mu da će da kupe nekretnine na severu zemlje, naveli su američki zvaničnici upoznati sa slučajem.

CEPROPIE vía Archivo de AP

Ovidio Guzman Lopez

Umesto toga, avion je obojicu doveo u SAD, gde je Guzman Lopez planirao da se preda.

Zambadin advokat Frank Perez rekao je da je Guzman Lopez "nasilno kidnapovao" Zambadu i doveo ga u SAD mimo njegove volje.

Jedan od braće Guzmana Lopeza, 34-godišnji Ovidio Guzman, izručen je iz Meksika prošle godine i izjasnio se da nije kriv po američkim optužbama za trgovinu drogom.

Druga dva optužena brata, Ivan i Alfredo Guzman Salazar, i dalje su na slobodi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet