Fokus

Neke zemlje Latinske Amerike neće priznati izbore u Venecueli, druge čestitale Maduru

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

09:32

Neke zemlje Latinske Amerike neće priznati izbore u Venecueli, druge čestitale Maduru
Tanjug/AP/Fernando Vergara - Copyright Tanjug/AP/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Čile, Peru, Kostarika, Urugvaj, Gvatemala i Argentina saopštili su da neće priznati rezultate predsedničkih izbora u Venecueli, dok su lideri Kube, Hondurasa i Bolivije pozdravili pobedu dosadašnjeg predsednika Nikolasa Madura.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da Madurov režim mora da shvati da je teško poverovati u rezultate koje je objavila izborna komisija, navodeći da Santijago neće priznati rezultate koji ne mogu da se provere.

"Međunarodna zajednica, a posebno narod Venecuele, uključujući milione Venecuelanaca u izgnanstvu, zahtevaju potpunu transparentnost", naveo je Borić.

Ministar spoljnih poslova Perua Havijer Gonzalez-Olaečea rekao je da osuđuje niz nepravilnosti na izborima, navodeći da je cilj Vlade Venecuele bio da "izvrši izbornu prevaru". Istakao je da Peru neće prihvatiti kršenje volje naroda Venecuele, prenosi "Reuters".

Urugvajski predsednik Luis Lakalje Pou izjavio je da ne priznaje rezultate prema kojima je Maduro pobedio, navodeći da je postojao niz manjkavosti pre održavanja izbora i tokom prebrojavanja glasova.

Predsedništvo Kostarike saopštilo je da kategorički odbacuje proglašenje Madura za predsednika Venecuele, navodeći da smatra da je reč o izbornoj prevari.

Predsedništvo navodi da će se angažovati zajedno sa demokratskim vladama Latinske Amerike i međunarodnim organizacijama da bude ispoštovana izborna volja naroda Venecuele.

Argentinski predsednik Havijer Milej rekao je, pre objavljivanja rezultata predsedničkih izbora u Venecueli, da Argentina neće priznati, kako je naveo, "još jednu prevaru" i da se nada se da će "ovaj put Oružane snage braniti demokratiju i narodnu volju".

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel čestitao je Maduru na pobedi, navodeći da je to pobeda nad, kako je naveo, "proimperijalističkom opozicijom".

Predsednica Hondurasa Siomara Kastro takođe je čestitala Maduru na pobedi, ocenjujući da se rezultatima izbora potvrđuje istorijsko nasleđe bivšeg predsednika Venecuele Uga Čaveza.

Predsednik Bolivije Luis Arse izjavio je da poštuje rezultate izbora i volju naroda Venecuele pokazanu na izborima i da njegova zemlja želi da ojača saradnju i prijateljstvo sa Venecuelom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet