Fokus

Izborna komisija Venecuele: Maduro pobedio na predsedničkim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

07:12

Izborna komisija Venecuele: Maduro pobedio na predsedničkim izborima
Izborna komisija Venecuele: Maduro pobedio na predsedničkim izborima - Copyright Tanjug AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Dosadašnji predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju, pošto je osvojio 51 odsto glasova, dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutia osvojio 44 odsto, saopštila je nacionalna izborna komisija na osnovu prebrojanih glasačkih listića sa 80 odsto biračkih mesta.

Maduro je saopštio da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti. On je takođe ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venecuele transparentan, prenosi Rojters.

Opozicija se priprema da ospori rezultate koje je saopštila izborna komisija, prenosi AP. Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobedio Madura.

"Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu“, napisao je Gonzales na Tviteru pre objavljivanja rezultata izborne komisije, prenosi Skaj njuz.

Tanjug/AP Photo/Cristian Hernandez

 

U Venecueli su juče održani predsednički izbori, a protivkandidati Maduru su bili predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia i još osam kandidata. Maduro je inače na čelu Venecuela od 2013. godine. 

Blinken traži da se objavi detaljna tabela sa rezultatima

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja kako bi se obezbedila, prema njegovim rečima, "transparentnost i odgovornost".

Blinken je dodao da je od "vitalnog značaja" po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Ibraheem Al Omari

 

"Sjedinjene Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi sa procesom", naveo je Blinken u saopštenju.

 

Komentari (0)

Svet