Fokus

Vang jasno poručio Blinkenu: Tajvan je deo Kine i nikada neće biti država

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2024

-

20:07

Vang jasno poručio Blinkenu: Tajvan je deo Kine i nikada neće biti država
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je Tajvan deo Kine i da nije bio i nikada neće biti država.

Vang i Blinken sastali su se na marginama sastanka ASEAN-a u glavnom gradu Laosa, Vijentijanu, a tokom razgovora razmenili su mišljenja o bilateralnim odnosima i  postigli dogovor da Kina i SAD održavaju komunikaciju na svim nivoima i dalje primenjuju važne zajedničke sporazume postignute u San Francisku kada su se sastali šefovi dve države prošlog novembra, prenela je agencija Sinhua.

Blinken je tokom sastanka rekao da su SAD snažno posvećene stabilizaciji američko-kineskih odnosa i da nastavljaju da slede politiku jedne Kine.

 "Odnosi Kine i SAD i dalje su suočeni sa nagomilanim rizicima i izazovima, zahtevajući napore da se uklone nesaglasnosti i unapredi saradnja", naveo je Vang.

On je napomenuo da je politika Kine prema SAD dosledna i da se pridržava principa međusobnog poštovanja i mirne koegzistencije i saradnje.

Vang je istakao da SAD i Kina treba da rade zajedno na promovisanju stabilnih i održivih bilateralnih odnosa.

"Kina ne teži hegemoniji, niti praktikuje politiku moći, a kao velika zemlja ima najbolje rezultate u pogledu mira i bezbednosti na svetu", rekao je Vang.

On je pozvao Vašington da ne podriva stabilnost u Južnom kineskom moru.

Kada je reč o Ukrajini, Vang je istakao da će Peking nastaviti da promoviše mirovne pregovore, pozivajući SAD da prestanu da, kako je naveo, zloupotrebljavaju uvođenje jednostranih sankcija prema Rusiji.

"SAD se raduju održavanju redovne komunikacije sa Kinom i nastavku saradnje u brojnim oblastima, uključujući borbu protiv droga i veštačku inteligenciju", rekao je Blinken.

On je istakao da bi SAD želele da unaprede odnose sa Kinom da bi se, kako je naveo, izbegli nesporazumi i pogrešne procene,

Vang i Blinken su razgovarali, između ostalog, i o situaciji u Pojasu Gaze, na Korejskom poluostrvu i u Mjanmaru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet