Fokus

Si Đinping: Kina spremna da radi sa Rusijom na promovisanju zdravog razvoja globalne energetske industrije

Komentari

Autor: Fonet

23/07/2024

-

22:14

Si Đinping: Kina spremna da radi sa Rusijom na promovisanju zdravog razvoja globalne energetske industrije
Si Đinping - Copyright Tanjug/AP/Xinhua

veličina teksta

Aa Aa

Kina je spremna da radi sa Rusijom na promovisanju zdravog razvoja globalne energetske industrije, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping.

Polazeći od nove istorijske osnove, Kina je spremna da sa Rusijom promoviše moćniji, ekološki i zdraviji razvoj globalne energetske industrije, navodi se u poruci koju je Si Đinping uputio učesnicima Rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma, prenosi Sputnjik.

Kako je naveo, Peking je posvećen obostrano korisnoj saradnji u ovom pravcu i pružaće podršku održavanju održivih lanaca snabdevanja.

Si Đinping je podsetio da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja kinesko-ruskih diplomatskih odnosa.

Zahvaljujući naporima obeju strana, Kina i Rusija promovišu sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri. Energetska saradnja između dve zemlje postaje zrelija, stabilnija i trajnija, poručio je predsednik Kine i dodao da takva saradnja donosi opipljive koristi narodima i Kine i Rusije.

Na forumu učestvuju vodeće ruske i kineske kompanije, velike banke, predstavnici vlasti i naučne zajednice, uključujući CNPC, „Sinopek“, Državnu energetsku korporaciju Kine, „Gasprom“, „Rosnjeft“, „Rosatom“, „Rushidro“, Ruski državni univerzitet za naftu i gas „Gubkin“ i Kineski inženjerski institut za obnovljive izvore energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet