Fokus

Rudenko: Rusija i Iran završili pripremu sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

10:29

Rudenko: Rusija i Iran završili pripremu sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu
Andrej Rudenko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i Iran su završili pripremu sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i on će uskoro biti potpisan, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Andrej Rudenko.

On je za Tass rekao da je tokom veoma produktivnih konsultacija eksperata Ministarstva spoljnih poslova dve zemlje, koje su održane u Moskvi 21. juna, finalizovan tekst sporazuma. 

"Dogovoreno je pokretanje unutrašnjih državnih procedura neophodnih za pripremu za potpisivanje sporazuma na jednom od skorih bilateralnih kontakata na najvišem nivou", naveo je Rudenko.

Prema njegovim rečima, rad na dokumentu koji je osmišljen tako da  podigne rusko-iranske odnose na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, trajao je skoro dve i po godine.

Ranije je iranska agencija Irna javila da je novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio da je Teheran spreman da potpiše sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu sa Moskvom u oktobru na samitu BRIKS-a u Kazanju.
 

Komentari (0)

Svet