Fokus

Microsoft optužio Evropsku uniju za najgori IT kolaps ikada: "Mogli smo da sprečimo, ali nismo smeli"

Komentari

Autor: Euronews

23/07/2024

-

12:28

Microsoft optužio Evropsku uniju za najgori IT kolaps ikada: "Mogli smo da sprečimo, ali nismo smeli"
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 8,5 miliona Windows uređaja pogođeno je kolapsom IT-a u petak nakon što je CrowdStrike antivirus ažuriranje krenulo naopako.

A Microsoft kaže da je Evropska unija kriva za najveći svetski prekid u IT-u do sada.

Sporazum iz 2009. godine na kome je insistirala Evropska komisija značio je da Microsoft ne može da izvrši bezbednosne promene koje bi blokirale ažuriranje kompanije za sajber bezbednost Crowdstrike, što je izazvalo kvar oko 8,5 miliona računara, saopštio je tehnološki gigant u komentaru za Wall Street Journal.

Hiljade letova je odloženo ili otkazano, pa su putnici ostali zaglavljeni na aerodromima širom sveta, britanska NHS služba je bila pogođena i beskontaktna plaćanja nisu funkcionisala.

Problem je izazvan neispravnim ažuriranjem za CrowdStrikeov Falcon sistem koji je dizajniran da spreči sajber napade. Ovaj sistem ima privilegovan pristup ključnom delu računara poznatom kao kernel. 

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Microsoft, s druge strane, ima Windows Defender, svoju internu alternativu CrowdStrikeu, ali je zbog sporazuma iz 2009. godine da se izbegne istraga o evropskoj konkurenciji, dozvolio drugim provajderima bezbednosti da instaliraju softver na nivou kernela.

Evropska komisija je optuživala Microsoft od ranih 2000-ih da ima nepravednu prednost u odnosu na druge kompanije zbog svog popularnog Windows softvera.

Glavni Microsoftov konkurent, Apple, je 2020. blokirao pristup kernelu na svojim Mac računarima, tvrdeći da je to poboljšalo sigurnost i pouzdanost.

Govoreći za Wall Street Journal, portparol Microsofta je rekao da kompanija ne može da napravi sličnu promenu zbog sporazuma sa EU.

CrowdStrike priznaje da je "defekt" u ažuriranju softvera prouzrokovao prekid IT-a koji je izazvao haos širom sveta

OKo 8,5 miliona Windows uređaja je pogođeno prekidom rada, potvrdio je Microsoft, rekavši da je to manje od 1 odsto svih mašina koje koriste softver. Međutim, navodi se, bilo je velikih uticaja jer preduzeća naširoko koriste CrowdStrike.

CrowdStrike je saopštio da je "značajan broj" pogođenih računara ponovo na mreži i izvinio se za ono što se dogodilo.

Prema novom Zakonu o digitalnim tržištima, Evropa trenutno pokušava da primora Apple da omogući pristup svom iPhone-u kako bi omogućio korišćenje alternativnih prodavnica aplikacija i veb pretraživača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet