Fokus

Tunis traži veću finansijsku pomoć za rešavanje migrantske krize, Meloni: Ilegalni migranti su neprijatelji legalnih

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

19:45

Tunis traži veću finansijsku pomoć za rešavanje migrantske krize, Meloni: Ilegalni migranti su neprijatelji legalnih
Tunis traži veću finansijsku pomoć za rešavanje migrantske krize, Meloni: Ilegalni migranti su neprijatelji legalnih - Copyright Tanjug AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Tunisa Ahmed Hačani danas je pozvao evropske zemlje da povećaju finansijsku pomoć njegovoj državi i drugima kako bi pomogli u borbi protiv priliva migranata iz podsaharske Afrike.

"Zemljama kao što je Tunis mora se pružiti veća pomoć. Pružena pomoć je nedovoljna za rešavanje problema", rekao je Hačani na konferenciji o migracijama u Tripoliju.

Istakao je da je Tunis "žrtva" i da iscrpljuje javne finansije na naporima da se izbori sa migrantskom krizom, što je dodatno opterećenje za vladu koja se suočava sa drugim problemima, prenosi Reuters.

Rekao je da su pojedini gradovi u Tunisu primili veći broj migranata od realnih mogućnosti, misleći na gradove kao što su Amra i Džbenijana, na jugu zemlje.

Evropska unija je u martu isplatila 150 miliona evra Tunisu kao budžetsku podršku za finansijsku stabilnost i ekonomiju, kao deo sporazuma usmerenog na borbu protiv ilegalne migracije.

"Novac se trošio 10 ili 50 godina na ovaj problem, a on nije rešen. Ovaj novac mora da se potroši tamo (u zemljama porekla), a ne u logorima, bilo u Libiji ili Evropi", rekao je na konferenciji libijski premijer Abdul Hamid Al-Dabaiba.

U januaru 2024. u Libiji je se nalazilo više od 706.000 migranata, saopštila je u maju Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Profimedia

 

Libijski ministar unutrašnjih poslova Emad Trabulsi rekao je, međutim, da Libija ugošćuje 2,5 miliona izbeglica, piše britanska agencija.

Meloni: Mediteran prioritet za italijansku vladu

Obraćajući se učesnicima konferencije premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je danas da su "ilegalni migranti neprijatelji legalnih".

"U proteklim godinama nismo mogli da dozvolimo mnogim legalnim migrantima da dođu u Italiju jer smo imali previše ilegalnih. Kriminalne organizacije žele da odlučuju o tome ko ima pravo da uđe u našu zemlju, a ko ne", rekla je Melonijeva, prenosi ANSA.

Ona je izrazila uverenje da svako može da vidi da je Mediteran prioritet za italijansku vladu i da Mediteran ne može da postoji bez Italije i Libije zajedno.

"Delom je i to razlog zbog kojeg smo smo značajno unapredili saradnju na različitim poljima tokom poslednje dve godine", rekla je premijerka Italije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet