Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Palestinske vlasti: Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/07/2024

-

08:50

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Palestinske vlasti: Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Palestinske vlasti: Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90 - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden saopštio je juče na društvenoj mreži X da su Izrael i Hamas pristali na okvirni sporazum u kojem se predviđa prekid vatre u Gazi. Međutim, ni Hamas, ni Izrael to nisu potvrdili. U međuvremenu, Hamas je tokom pregovora o prekidu vatre sugerisao da bi nezavisna vlada sastavljena od nestranačkih ličnosti mogla da upravlja posleratnom Gazom i Zapadnom Obalom. To je rekao član političkog biroa palestinske militantne grupe Husam Badran, dok je drugi izvor iz Hamasa kazao da bi tako nešto otvorilo put palestinskim nacionalnim izborima.

Ključni događaji:

  • Bajden: Izrael i Hamas pristali na okvirni sporazum o prekidu vatre
  • Hamas sugerisao da bi posleratnom Gazom i Zapadnom Obalom upravljala nestranačka vlada
  • Reuters: Izrael i Egipat pregovaraju o povlačenju IDF-a sa granice u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.59 Borelj osudio izraelski napad na sigurnu zonu u Gazi i pozvao na nezavisnu istragu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je osudio izraelski napad na sigurnu zonu kampa Al-Mavasi u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 90 Palestinaca, i pozvao na nezavisnu istragu navodnog zločina.

''Čini se da je ponovo napad IDF-a na ciljeve Hamasa izazvao pokolj u izbegličkom kampu Mavasi, koji je Izrael odredio kao bezbednu zonu. Prijavljeno je mnogo civilnih žrtava. Ratovi imaju granice napisane u međunarodnom pravu i cilj ne može opravdati sva sredstva. Osuđujemo svako kršenje (prava)'', napisao je Borelj na mreži X. Istakao je da je neophodna istraga i pozvao na okončanje ''užasne situacije za nevine civile u Gazi''.

21.38 Hamas negira ubistvo lidera Mohameda Deifa u izraelskom napadu na Kan Junis

Lider Hamasa Mohamed Deif nije ubijen u današnjem izraelskom napadu na Kan Junis u južnoj Gazi, rekao je zamenik vođe grupe Halil Al-Haja za Al Džazira TV. ''Poručujemo (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanijahuu da Vas Mohamed Deif trenutno sluša i ismeva Vaše laži“, naveo je Al-Haja, prenosi Rojters.

Izraelski premijer je sugerisao da čak iako napad na sigurnu zonu Al-Mavasi, kod Kan Junisa, u kojem je ubijeno 90 Palestinaca nije uspeo da ubije najviše zvaničnike Hamasa, i dalje je koristan za Izrael.

21.11 Palestinsko predsedništvo:Odgovornost za napad na Al-Mavasi snosi Izrael, ali i Hamas

Palestinsko predsedništvo osudilo je današnji izraelski napad da sigurnu zonu Al-Mavasi u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 90 osoba, i saopštilo da odgovornost za gubitak života snosi Izrael, ali i Hamas, koji Tel Avivu daje ''izgovor za nastavak rata uništenja''. Predstavništvo navodi da shvata da ''okupaciji nisu potrebna opravdanja da vrši genocid nad našim narodom'', ali navodi da Hamas takođe snosi odgovornost, prenosi palestinska agencija Wafa.

''Predsedništvo smatra da je pokret Hamas, izbegavanjem nacionalnog jedinstva i pružanjem izgovora okupatorskoj državi, postao partner u snošenju pravne, moralne i političke odgovornosti za nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze sa svim patnjama, uništavanje i ubijanje nanosi našem narodu'', navodi se u saopštenju.

21.08 Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Mavasi u regionu Kan Junis u Gazi, koji je prethodno bio proglašen sigurnom zonom, porastao je na 90 osoba, a broj ranjenih je oko 300, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Iz ministarstva napominju da polovinu žrtava izraelskog napada čine žene i deca.

Napad se odvijao u nekoliko faza i uključivao je borbene avione i bespilotne letelice, prenosi Al Džazira.

18.32 U izraelskom napadu na izbeglički kamp ubijena najmanje 71 osoba, ranjeno skoro 300

U izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Mavasi u regionu Kan Junis u Gazi, koji je prethodno bio proglašen sigurnom zonom, ubijena je najmanje 71 osoba, a ranjeno 289, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi. Napad se odvijao u nekoliko faza i uključivao je borbene avione i bespilotne letelice, prenosi Al Džazira.

Očevici su za katarsku televiziju izjavili da su se ekipe hitne pomoći takođe našle na meti izraelskih snaga po dolasku na lice mesta. Izraelska vojska je u saopštenju tvrdila da je delovala na osnovu "preciznih obaveštajnih podataka" kako bi pogodila oblast u kojoj su se među civilima skrivala "dvojica terorista Hamasa" i drugi borci.

Lokaciju napada IDF je opisala kao „otvoreno područje okruženo drvećem, nekoliko zgrada i šupa“

''Masakr u Al-Mavasiju u Kan Junisu počinjen je u oblasti koja je prepuna više od 80.000 raseljenih ljudi. Ovo je očigledna i jasna potvrda cionističke vlade da će nastaviti svoj rat istrebljenja protiv našeg palestinskog naroda, kroz stalno i sistematično gađanje bespomoćnih raseljenih civila u šatorima, skloništima i stambenim naseljima“, navodi se u saopštenju Hamasa.

13.40 Meta izraelskog napada na Kan Junis bio šef vojnog krila Hamasa, više od 70 žrtava

Meta današnjeg izraelskog napada na Kan Junisna jugu Pojasa Gaze bio je šef vojnog krila Hamasa Mohamed Deif, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, preneo je Radio izraelske vojske.

Nije jasno da li je Deif ubijen u tom napadu iako je neimenovani zvaničnik Hamasa izjavio da su sve žrtve civili, prenosi AP.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja u okupiranoj palestinskoj enklavi, u izraelskom napadu na Kan Junis ubijena je 71 osoba, a 190 je ranjeno.

Al Džazira je prenela da je u napadu na kamp u oblasti Al-Mavasi u Kan Junisu poginulo više desetina ljudi, a da je više desetine ranjeno.

Izraelski ratni avioni ispalili su pet projektila na raseljene u blizini kružnog toka Al-Nus, prenela je ranije danas Al Džazira.

11.50 Desetine Palestinaca ubijeno ili ranjeno u izraelskom napadu na Kan Junis

Desetine Palestinaca ubijeno je ili ranjeno u današnjem izraelskom napadu na kamp u Kan Junisu u kojem su smešteni raseljeni, saopštila je kancelarija za medije vlade koju vodi palestinska militantna grupa Hamas.

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

 

Kako je navedeno, ranjeno je ili ubijeno više od 100 ljudi, prenosi Reuters.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze još nije zvanično saopštilo broj poginulih.

 

 

Al Džazira je javila da je u napadu na kamp u oblasti Al-Mavasi u Kan Junisu ubijeno više od 50 ljudi, a da je desetine ranjeno.

Izraelski ratni avioni ispalili su pet projektila na raseljene u blizini kružnog toka Al-Nus, navaodi Al Džazira.

profimedia

 

 

08.15 Hamas sugerisao da bi posleratnom Gazom i Zapadnom Obalom upravljala nestranačka vlada

Hamas je tokom pregovora o prekidu vatre sugerisao da bi nezavisna vlada sastavljena od nestranačkih ličnosti mogla da upravlja posleratnom Gazom i Zapadnom Obalom, rekao je član političkog biroa palestinske militantne grupe Husam Badran, dok je drugi izvor iz Hamasa kazao da bi to otvorilo put palestinskim nacionalnim izborima.

"Predložili smo da nestranačka vlada upravlja Gazom i Zapadnom Obalom nakon rata", naveo je Badran u saopštenju o tekućim pregovorima između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, preneo je Times of Israel.

08.00 Bajden: Izrael i Hamas pristali na okvirni sporazum o prekidu vatre

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je juče da su Izrael i Hamas pristali na okvirni sporazum o prekidu vatre u Gazi.

"Pre šest nedelja postavio sam sveobuhvatan okvir kako postići prekid vatre i vratiti taoce kući. Ima još posla koji treba da se urasdi i to su složena pitanja, ali o ovom okviru su se sada složili i Izrael i Hamasa. Moj tim napreduje i odlučan sam da završim posao", napisao je on u objavi na mreži X.

Izrael i Hamas još nisu potvrdili saopštenje američkog predsednika.

07.45 Amnesty international: Prekid vatre svih strana je najhitniji korak za ublažavanje masovnih patnji

Grupa za ljudska prava Amnesty international pozvala je juče na prekid vatre u Pojasu Gaze i uputila apel Hamasu da oslobodi izraelske taoce.

"Prekid vatre svih strana je najhitniji korak za ublažavanje masovnih patnji, sprečavanje daljih gubitaka života i osiguranje zaštite svih civila“, navodi se u saopštenju Amnesty international.

Grupa je takođe pozvala Hamas i druge naoružane grupe da ''odmah oslobode civilne taoce u Gazi“ i istakla da su otmica talaca ratni zločin, prenosi Al Jazeera.

"Oni koji su još živi proveli su više od devet meseci kao taoci, daleko od svojih najmilijih. Ne može biti opravdanja za nanošenje takve traume i patnje njima i njihovim porodicama“, rekla je direktorka Amnesty international za istraživanje, zastupanje, politiku i kampanje Erika Gevara-Rosas.

Komentari (0)

Svet