Fokus

Ruski bračni par priveden u Australiji pod optužbom da je špijunirao u korist Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2024

-

08:38

Ruski bračni par priveden u Australiji pod optužbom da je špijunirao u korist Rusije
Ruski bračni par priveden u Australiji pod optužbom da je špijunirao u korist Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u australijskom gradu Brizbejnu saopštio je da je jedan ruski bračni par priveden pod optužbom da je špijunirao u korist Rusije.

Kira i Igor Koroljev trebalo je danas da se pojave pred sudom u Brizbejnu, u prvom suđenju za špijunažu na osnovu novog zakona koji je bivša australijska vlada uvela 2018. godine, prenosi australijski list Brizbejn tajms.

Kira Koroljev se nije pojavila na sudu, a advokat Dilan Ker, koji je predstavljao komesara australijske federalne policije, podneo je hitan zahtev za suspenziju pet imena koja se odnose na slučaj u interesu nacionalne bezbednosti. Sudija Ros Mek odobrio je suspenziju i odložio slučaj za 20. septembar. 

Advokat Korolje rekao je sudu da nema zahteva za kauciju za njegovu klijentkinju. Očekuje se da će kasnije danas biti razmotren slučaj Igora Koroljeva.

Australijski tužilac Rejčel Tejlor izjavila je da je optužba "ozbiljna" i zatražila da se slučaj odloži.
Ona je rekla da je nalog za pretres izvršen juče.

Kira (40) i Igor Koroljev (62) rođeni su u Rusiji i uhapšeni su i optuženi za špijunažu, odnosno krađu osetljivog materijala Odbrambenih snaga Australije za obaveštajne službe Kremlja. Kira je pripadnica australijske vojske, a njen muž je radnik i oni su u Australiju došli pre 10 godina.

Kira Koroljev je dobila australijsko državljanstvo 2016. godine, a Igor   2020. godine, navodi list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet