Fokus

Njujork više nije tako "plav": Bajden će morati da se bori za prednost nad Trampom u nekadašnjem uporištu demokrata

Komentari

Autor: Politico

11/07/2024

-

09:20

Njujork više nije tako "plav": Bajden će morati da se bori za prednost nad Trampom u nekadašnjem uporištu demokrata
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ima novi problem: vrlo neizvesnu trku u većinski demokratskom Njujorku.

Javni funkcioneri, čelnici sindikata i politički konsultanti su u panici zbog toga što ispitivanja javnog mnjenja pokazuju kontinuiranu eroziju podrške aktuelnom američkom predsedniku u državi u kojoj je pre četiri godine osvojio 23 glasa. Zabrinutost je tolika da mnogi pokušavaju da ubede Bajdenov tim da resurse preusmeri u Njujork i ojačaju mu kampanju u nekoliko distrikta gde se demokrate i republikanci bore za glasove, a koji bi mogli da odrede ko će upravljati Predstavničkim domom.

Bajdenovi saradnici se nisu fokusirali na Njujork i nisu posvetili značajne resurse državi u kojoj očekuju da će lako osvojiti svih 28 glasova elektorskog kolegijuma.

Ali postaje nemoguće ignorisati znake upozorenja, kojih je bilo sve više tokom poslednjih godinu dana. Dve privatne ankete sprovedene u Prvoj kongresnoj izbornoj jedinici u Njujorku, koje je analizirao "Politico" - jedna sprovedena u septembru, a jedna u martu - pokazale su da bivši predsednik Donald Tramp vodi za jedan glas. Ispitivanja javnog mnjenja tokom poslednja četiri meseca pokazala su da je Bajdenovo vođstvo svedeno na samo osam glasova u Njujorku, što je neobično malo, ako imamo u vidu da u toj američkoj državi ima dva puta više demokrata, nego republikanaca.

"Još se ponašamo kao da je ovo jednopartijska država, što je tokom poslednjih dvadeset ili 25 godina i bila. Sada zaista verujem da smo država koja je bojno polje", rekao je predsednik demokratske opštine Menhetn, Mark Levin.

Njujork zanemaren u prvom delu kampanje

Bajden, čija je kampanja ozbiljno uzdrmana nakon katastrofalne debate prošlog meseca, još nije obratio dovoljno pažnje Njujorku, ako izuzmemo događaje za prikupljanje novčane podrške. Poslednji put bio je u Njujorku 29. juna i to kako bi prikupio novac u Hemptonu i prisustvovao ceremoniji vizitorskog centra na Menhetnu posvećenog "Stounvol Inu", čuvenom kafiću u kom je započela borba za prava LGBT manjine.

profimedia

 

Pojavljivao se u tradicionalno podeljenim, ili kako se to u Americi označava "sving državama", uključujući Viskonsin i Pensilvaniju tokom vikenda, gde je pokušao da otkloni sumnje u njegovu mentalnu i fizičku spremnost da i u 81. godini života služi još jedan mandat.

Sada demokrate žele da se Bajden uozbilji po pitanju Njujorka i upozoravaju na egzistencijalnu krizu koju bi demokratiji doneo potencijalni povratak Trampa u Belu kuću.

Stanje u toj državi samo je pogoršalo Bajdenove već postojeće probleme sa članovima njegove partije, od kojih neki traže da odustane od trke ili barem dovode u pitanje njegovu fizičku spremnost za poziciju predsednika, uključujući dva njujorška člana Predstavničkog doma. 

To bi moglo da ga košta i vremena i novca, koje bi radije potrošio u šest neopredeljenih država SAD i natera da uloži milione dolara u igru na najskupljem medijskom tržištu u zemlji.

"Novac koji je potrebno da potroši ovde biće oduzet od drugih oblasti koje će izgubiti", kaže bivši demokratski guverner Njujorka Dejvid Paterson.

Demokrate podeljene po pitanju podrške Bajdenu

Vodeće demokrate iz Njujorka, uključujući lidere većine u Senatu i Predstavničkom domu Čaka Šumera i Hakima Džefriza, signalizirali su zajedničku javnu podršku Bajdenu, ali je Šumer vrlo šturo komentarisao predsednika nakon debate održane pre dve nedelje.

"Kao što sam i ranije rekao, ja sam uz Džoa", rekao je Šumer u utorak, na nedeljnoj konferenciji za štampu.

Šumer i Džefriz su pod velikim pritiskom ove nedelje, jer su se zakonodavci vratili u Kapitol, a demokrate pokušavaju da postignu jedinstvo. Šumer je odbio da kaže da li se složio sa demokratskom senatorkom Peti Meri, koja zastupa državu Vašington, koja je rekla da Bajden "mora učiniti više", kako bi uverio demokrate i da mora da bude "snažniji i energičniji kandidat". 

Demokrate su osvajale pobedu za pobedom u Njujorku još od 2006. godine i kontrolišu gotovo sve nivoe moći u Olbaniju, glavnom i najstarijem gradu države Njujork. 

Republikanski kandidat za predsednika nije osvojio Njujork još od suočavanja Ronalda Regana sa Volterom Mondejlom 1984.

Tanjug/(AP Photo/Alex Brandon)

 

Međutim, republikanski kandidati iz unutrašnjosti su pre dve godine zauzeli dovoljan broj mesta u Predstavničkom domu da uspostave kontrolu nad tom institucijom, kada je republikanski protivkandidat guvernerki Keti Hokul izgubio za relativno skromnih šest bodova.

Partijski lideri, a najviše Hokul, su javno podržali Bajdena i očekuju da će ostati u trci, ali Politico piše da je iza zatvorenih vrata to pod znakom pitanja. 

Oslabljen Bajden mogao bi predstavljati problem za demokrate koji se kandiduju za niže pozicije u kongresnim distriktima gde se republikanci i demokrate bore za prevlast, a posebno oni koji se oslanjaju na veći odziv glasača kakav imaju predsednički izbori. 

"Posledice koje se odnose na kontrolu nad Kongresom su dovoljno stvarne i mislim da to zahteva više pažnje na nacionalnom nivou", smatra Levin.

Pojedine demokrate toliko strahuju od ishoda sadašnjih prilika, da savetuju svoje partijske kandidate da se odreknu Bajdena u predizbnornoj kampanji, kako bi osnažili sopstvenu kandidaturu. 

Poruke o pravima na abortus ili pretnja koju bi Tramp mogao da predstavlja po demokratiju, što su teme koje bi trebalo da idu u Bajdenovu korist, možda nisu dovoljne same po sebi da mu obezbede pobedu, smatra bivša čelnica Naso okruga Lora Karan.

"Da sam demokrata u nekoj od ovih trka u unutrašnjosti, bežala bih koliko me noge nose od Džoa Bajdena", dodala je ona.

Takođe, jedan visokopozicionirani demokrata iz Njujorka, koji je želeo da ostane anoniman, za Politico je vrlo oštro govorio o političkoj krizi koja okružuje predsednika i istakao da je potrebno da se kandidati za Predstavnički dom distanciraju od njega.

"Nikad nije bilo važnije da se demokratski članovi Predstavničkog doma fokusiraju na izgradnju sopstvenog lokalnog brenda i da se u trci oslone na to. Bajden neće nikome od njih davati prednost, može samo da ih povuče na dno", rekao je sagovornik tog lista.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Jedan od saveznika predsednika među sindikalcima u Njujorku nije mogao da uveri svoje članove da glasaju za predsednika.

"Biće članova koje nikad neće poverovati da je Džo Bajden sledeći prestavnik. Ovo je vrlo jedinstven set okolnosti sa Donaldom Trampom. Ima ljudi koji će baš sada promeniti mišljenje", smatra predsednik Saveta za izgradnju i trgovinu Gari Labarbera.

Strahovanja među demokratama zbog sve slabije podrške Bajdenu u Njujorku prevazilaze pitanja njegovih godina. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da problemi te stranke u Njujorku potiču od nezavisnih glasača, koji će se radije prikloniti republikancima.

Istraživanje koje je sproveo Koledž Sijena u junu pokazalo je da Bajden ima samo osam glasova prednosti nad Trampom. Ista anketa otkrila je da samo 28 posto glasača koji nisu deo partije podržava Bajdenov reizbor, a da 71 odsto njih ne odobrava ono što predsednik radi.

Podrška lideru demokrata opada još od prošle zime, kada je prema februarskim procenama imao za 12 glasova veću podršku u odnosu na Trampa.

Ispitivanja javnog mnjenja poklapaju se sa rezultatima anketa u sindikalnim organizacijama, tvrdi jedan od predstavnika koji je želeo da ostane anoniman. 

"Mi smo definitivno upozoreni koliko loše stoji u državi (Njujork)", rekao je on.

Od Njujorčana se očekuje da glasaju protiv Trampa

Mnoge teškoće s kojima se Bajden suočava u Njujorku potiču od širih problema koje demokrate imaju u toj državi.

Talas migranata u Gradu Njujorku, visoki porezi i problemi kriminala, teme su na kojima republikanci zasnivaju dobar deo svog programa i veruju da će ove godine uspeti da zadrže svih pet mesta u Predstavničkom domu i nadohvat toga da Tramp osvoji 28 glasova elektorskog kolegijuma.

Iz Bajdenovog tima odbili su da komentarišu zabrinutost demokrata u Njujorku i uputili novinare lista "Politico" na državnu Demokratsku partiju. Predstavnica Džen Gudman izjavila je da bi Bajden mogao da pobedi, jer glasači u toj državi ne žele ponovo Trampa u Beloj kući.

"Njujorčani su više puta odbacili Donalda Trampa. On je najnepopularnija osoba u njujorškoj politici i nema sumnje da će glasači još jednom stati uz predsednika Bajdena u novembru", tvrdi ona.

Od demokrata se očekuje da ove jeseni vode agresivnu kampanju koja se vrti oko pretnje koju Tramp predstavlja po reproduktivna prava, čak i u državi sa jednim od najsnažnijih pravnih okvira koji se tiče abortusa. Istraživanje Koledža Sijena iz juna meseca pokazalo je da mu podršku pruža 37 posto Njujorčana, a da je 42 posto na Bajdenovoj strani.

Postoji i lični teret koji Tramp unosi u trku, a koji se tiče presude po svih 34 tačke optužnice da je falsifikovao poslovne podatke i prikrio isplate Stormi Danijels, bivšoj zvezdi filmova za odrasle, kako bi platio njeno ćutanje tokom poslednjih dana izborne kampanje 2016.

Tanjug/AP

 

Njujorška porota je prošle godine u presudila i da je odgovoran za seksualno zlostavljanje i naložila mu da isplati pet miliona dolara odštete I. Džin Kerol koja ga je tužila. 

Međutim, demokrate ne veruju da će Trampovi problemi biti dovoljni da Bajden osvoji Njujork. Predsednik mora da prikaže kontrast u odnosu na Trampa po pitanju principa demokratije, smatra bivši izvršni direktor Demokratske partije u Njujorku Bazil Smikl.

"Bajdenova kampanja mora da odredi bolji okvir umesto da argument zasniva tome da se bira između osuđenog prestupnika i predsednika koji je radio dobar posao. Alarmantno je što to moraju da rade u Njujorku, progresivnoj državi sa progresivnom istorijom", smatra Smikl.

Uprkos visokim ulozima, izabrani zvaničnici i politički lideri zabrinuti su da demokrate u Njujorku nisu dovoljno budni, i smatraju da Bajden treba da ih razdrma.

"On mora da podseti Njujorčane zašto treba da glasaju za njega. Imamo posla sa glasačima koji su ljuti na obe partije i znamo da to vodi ka lošem odzivu", smatra Džasmin Griper, jedna od direktora levičarske Partije radnih porodica.

Ipak, nemaju sve demokrate isto mišljenje o problemima sa kojima se Bajden suočava. Dok jedni misle da Bajden ispada iz igre, drugi su uvereni da će ostati u trci, a od njegovih najvatrenijih pristalica, delegata iz Njujorka koji su se zavetovali da će ga podržati, očekuje se da će stati na stranu njegove renominacije kada se partija okupi u Čikagu.

Republikanci priznaju da Trampu, rođenom Njujorčaninu koji je izgradio poslovnu imperiju u toj državi i bio redovno lice na naslovnim stranicama gradskih tabloida pre nego što će postati poznat u celoj zemlji, ipak predstoji dug put do osvajanja pobede na izborima. Ipak, to koliko su on i Bajden blizu  trci u Njujorku pokazatelj je toga koliko bi Trampova kampanja mogla da bude uspešna na nacionalnom nivou, sa inače duboko polarizovanim biračkim telom.

"Čak i ako ne osvoji Njujork i Nju Džerzi, ako bude blizu toga, šta vam onda to govori o ostatku zemlje?", kaže republikanska predstavnica Steten ostrva Nikol Maliotakis.

Komentari (0)

Svet