Fokus

Šta je Projekat 2025? Dokument od 900 stranica koji bi američku politiku mogao da okrene naglavačke

Komentari

Autor: CBS News

13/07/2024

-

18:29

Šta je Projekat 2025? Dokument od 900 stranica koji bi američku politiku mogao da okrene naglavačke
AP/Charlie Neibergall - Copyright AP/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih nedelja naziv "Projekat 2025" sve češće odzvanja u ušima američkih glasača, a realno malo ko zna o čemu se zapravo radi, osim da je u tesnoj vezi sa aktuelnom bitkom za mesto u Ovalnom kabinetu i realnom mogućnošću da Donald Tramp ponovo postane stanovnik Bele kuće.

Pod nadzorom konzervativne Heritage Foundation, ova višestruka inicijativa uključuje detaljan plan za sledećeg republikanskog predsednika koji treba da uvede sveobuhvatnu reviziju izvršne vlasti.

Tramp i njegova kampanja radili su na tome da se distanciraju od Projekta 2025, pri čemu je bivši predsednik otišao toliko daleko da je neke od predloga nazvao "bezumnim". Ali, demokrate su nastavile da vezuju projekat tranzicije za Trampa, posebno pošto su se zaglibili u sopstvenoj kontroverzi oko toga da li bi Bajden trebalo da se povuče iz predsedničke trke 2024. posle njegovog zapanjujuće lošeg učinka u debati prošlog meseca.

Šta treba znati o Projektu 2025

Projekat 2025 je predloženi projekat predsedničke tranzicije koji se sastoji od četiri stuba: 

- Političkog vodiča za sledeću predsedničku administraciju; 

- Baze podataka o osoblju, u stilu LinkedIna, koje bi moglo da služi u sledećoj administraciji; 

- Obuke za tu grupu kandidata nazvanu "Akademija predsedničke administracije"; 

- Plana radnji koje treba preduzeti u prvih 180 dana na funkciji; 

Projekat vode dva bivša zvaničnika Trampove administracije: Pol Dans, koji je bio šef osoblja u Kancelariji za upravljanje osobljem i koji je na poziciji direktora projekta, i Spenser Kretijen, bivši specijalni Trampov pomoćnik, a sada pomoćnik direktora projekta.

Projekat 2025 predvodi Heritage Foundation, ali uključuje savetodavni odbor koji se sastoji od više od 100 konzervativnih grupa.

Veliki deo fokusa, ali i kritika Projekta 2025 uključuje njegov prvi stub, politički vodič, knjigu od skoro 900 stranica koja predstavlja potpuni remont savezne vlade. Nazvana "Mandat za liderstvo 2025: Konzervativno obećanje", knjiga se nadovezuje na "Mandat za liderstvo" koja je prvi put objavljena u januaru 1981. i koja je trebalo da posluži kao putokaz za novu administraciju Ronalda Regana.

Preporuke navedene u opširnom planu stižu do svakog kutka izvršne vlasti, od Izvršne kancelarije predsednika, preko Odeljenja za unutrašnju bezbednost, do malo poznate Izvozno-uvozne banke. 

AP/Andrew Harnik

 

Heritage Foundation je takođe stvorila "Mandat za vođstvo" 2015. uoči Trampovog prvog mandata. Dve godine nakon njegovog predsedništva, rekla je da je Tramp uveo 64 odsto ​​njihovih preporuka u svoju politiku, u rasponu od napuštanja Pariskog klimatskog sporazuma, povećanja vojnih izdataka, povećanja bušenja na moru i razvoja savezničkih zemalja. U julu 2020. godine,  Heritage Foundation je dostavila svoju ažuriranu verziju knjige tadašnjem šefu osoblja Bele kuće Marku Medousu. 

Ko stoji za Projekta 2025?

Autori mnogih poglavlja su poznata imena iz Trampove administracije, kao što je Ras Vout, koji je vodio Kancelariju za upravljanje i budžet; bivši vršilac dužnosti ministra odbrane Kris Miler; i Roger Severino, koji je bio direktor Kancelarije za građanska prava u Odeljenju za zdravstvo i ljudske usluge.

Vout je direktor politike odbora za platformu Republičkog nacionalnog komiteta 2024, koji je svoju predloženu platformu objavio u ponedeljak. 

Džon Mekenti, bivši direktor predsedničke kadrovske kancelarije Bele kuće pod Trampom, viši je savetnik Heritage Foundation i rekao je da će grupa "integrisati veliki deo našeg rada" u Trampovu kampanju kada budu objavljena zvanična strategija o tranziciji u narednih nekoliko meseci.

Kandidati zainteresovani da se prijave za "Bazu predsedničkih kadrova" Heritage Foundation proveravaju se na osnovu brojnih političkih stavova, kao što su - da li se slažu ili ne sa izjavama poput "život ima pravo na pravnu zaštitu od začeća do prirodne smrti" i "predsednik bi trebalo da bude u mogućnosti da unapredi svoju agendu kroz birokratiju bez smetnji od strane neizabranih saveznih zvaničnika".

Doprinos bivših zvaničnika Trampove administracije naveo je kritičare da vežu Projekat 2025 sa njegovom kampanjom za reizbor, iako je bivši predsednik pokušao da se distancira od te inicijative.

Koji su planovi Projekta 2025?

O nekim politikama u agendi Projekta 2025 republikanci su godinama raspravljali ili ih je gurao sam Tramp: kao što su manje savezne intervencije u obrazovanju i veća podrška izboru škole; uslovi rada za radno sposobna odrasla lica bez dece; bonovi za hranu; bezbedna granica sa pojačanom primenom zakona o imigraciji, masovnim deportacijama i izgradnjom graničnog zida. 

Ali drugi delovi Projekta 2025 našli su se pod lupom delom zbog trenutnog političkog pejzaža. 

U preporukama za Odeljenje za zdravlje i socijalne usluge, agenda poziva Upravu za hranu i lekove da poništi svoje 24-godišnje odobrenje za široko korišćenu pilulu za abortus mifepriston. Druge predložene radnje koje se odnose na abortus sa lekovima uključuju vraćanje strožijih pravila za upotrebu mifepristona, što bi omogućilo da se uzima do sedme nedelja trudnoće, umesto sadašnje desete nedelje, i zahteva da se recept izdaje lično umesto preko mejla lekara. 

Alliance Defending Freedom, konzervativna pravna grupa koja je u savetodavnom odboru Projekta 2025, bila je uključena u pravni izazov za odobrenje mifepristona iz 2000. i novije radnje FDA koje su olakšale dobijanje. Ali Vrhovni sud je odbacio slučaj koji je pokrenula grupa lekara koji se bore protiv prava na abortus i medicinskih udruženja iz proceduralnih razloga.

Knjiga politike takođe preporučuje Ministarstvu pravde da primeni Comstock zakon protiv dobavljača i distributera tableta za abortus. Taj zakon iz 1873. zabranjuje da se lekovi, preparati ili instrumenti koji se koriste u abortusima šalju poštom.

Sada, kada je Vrhovni sud poništio Ru protiv Vejda, navodi se da bi Ministarstvo pravde "u sledećoj konzervativnoj administraciji trebalo da objavi svoju nameru da sprovede savezni zakon protiv dobavljača i distributera takvih pilula".

AP/Charlie Neibergall

 

Vodič preporučuje sledećem sekretaru za zdravstvo i ljudske usluge da se reši Radne grupe za pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti koju je osnovala Bajdenova administracija pre "Ru preokreta" i da stvori "radnu grupu za život kako bi se osiguralo da sva odeljenja nastoje da iskoriste svoj autoritet za unapređenje života i zdravlja žena i njihove nerođene dece“.

U odeljku pod naslovom "Porodični plan", predlog preporučuje da šef zdravstvene i socijalne službe "ponosno izjavi da su muškarci i žene biološka realnost" i da su "oženjeni muškarci i žene idealna, prirodna porodična struktura, jer sva deca imaju pravo da ih odgajaju muškarci i žene koji su ih začeli".

Dalje, program u okviru Odeljenja za zdravstvo i ljudske usluge treba da "održava biblijski zasnovanu definiciju braka i porodice ojačanu društvenim naukama".

Tokom svoje prve četiri godine na vlasti, Tramp je zabranio transrodnim osobama da služe vojsku. Bajden je preokrenuo tu politiku, ali Projekat 2025 poziva da se zabrana vrati.

Savezne agencije "na tapetu"

Program ima na tapetu i i dugogodišnje savezne agencije, poput Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, ili NOAA. Agencija je sastavni deo Odeljenja za trgovinu i vodič za politiku poziva na njeno smanjenje. 

Šest kancelarija NOAA, uključujući Nacionalnu meteorološku službu i Nacionalnu službu za morsko ribarstvo, "formiraju kolosalnu operaciju koja je postala jedan od glavnih pokretača industrije alarma za klimatske promene i, kao takva, štetna je za budući prosperitet SAD", navodi se u vodiču. 

Odeljenje za unutrašnju bezbednost, osnovano 2002. godine, trebalo bi da bude raspušteno, a njegove agencije ili kombinovane sa drugima, ili da budu prebačene u delokrug drugih odeljenja, navodi se u agendi. Na primer, entiteti povezani sa imigracijom iz Odeljenja za unutrašnju bezbednost, pravosuđe i zdravstvo i ljudske službe trebalo bi da formiraju samostalnu graničnu i imigracionu agenciju na nivou kabineta, sa više od 100.000 zaposlenih, prema agendi.

Ako se preporuke politike implementiraju, još jedna savezna agencija koja bi mogla da se nađe "pod nožem" sledeće administracije, uz odobrenje Kongresa, je Biro za finansijsku zaštitu potrošača.

Agenda ima za cilj da konzervativci u izvršnoj vlasti usmere svoje napore da targetiraju raznolikost, pravičnost i inkluziju (DEI), odnosno inicijative u visokom obrazovanju, tako što će ukinuti niz pozicija, politika i programa koji se odnose na DEI i zatražiti ukidanje finansiranja partnera koji promovišu prakse DEI.

U njoj se navodi da bi trebalo ukinuti osoblje Američke agencije za međunarodni razvoj i korisnike grantova koji se "upuštaju u ideološku agitaciju u ime DEI agende". U Ministarstvu finansija, agenda kaže da bi sledeća administracija trebalo da "tretira učešće u bilo kojoj kritičnoj teoriji rase ili inicijativi DEI bez prigovora na ustavnim ili moralnim osnovama, kao samim po sebi osnovama za prestanak radnog odnosa".

Knjiga politika Projekta 2025 takođe ima za cilj bezazlenije funkcije vlade. Poziva sledeću predsedničku administraciju da eliminiše ili reformiše smernice o ishrani koje je Ministarstvo poljoprivrede objavljivalo više od 40 godina, a za koje autori tvrde da su "infiltrirane" pitanjima poput klimatskih promena i održivosti.

Tvrđi pristup prema imigraciji

Tramp je imigraciju postavio kao kamen temeljac u svoje poslednje dve predsedničke kampanje i nastavio je da se bavi tim pitanjem tokom svoje kampanje 2024. Program Projekta 2025 ne samo da preporučuje završetak zida duž granice između SAD i Meksika, već podstiče sledeću administraciju da "preduzme kreativan i agresivan pristup" u odgovoru na narko kartele na granici. Ovaj pristup uključuje korišćenje aktivnog vojnog osoblja i Nacionalne garde da pomognu u operacijama hapšenja duž južne granice.

Dopis Imigracione i carinske službe koji zabranjuje sprovođenje radnji na "osetljivim" mestima kao što su škole, igrališta i crkve, trebalo bi da se poništi, navodi se u vodiču za politiku. 

Omar Ornelas/El Paso Times via AP

 

Kada sekretar za unutrašnju bezbednost utvrdi da postoji "stvarna ili očekivana masovna migracija" koja predstavlja "hitne okolnosti" koje opravdavaju savezni odgovor, u agendi se kaže da sekretar može da donosi pravila i propise, uključujući i njihovo proterivanje, koliko god je potrebno. Ova pravila, navodi se u vodiču, ne podležu Zakonu o upravnom postupku, koji reguliše proces donošenja pravila agencije.

Šta Tramp kaže o Projektu 2025?

U postu na svojoj platformi društvenih medija u petak, Tramp je napisao: "Ne znam ništa o Projektu 2025. Nemam pojma ko stoji iza njega. Ne slažem se sa nekim stvarima koje govore, a neke stvari koje govore su apsolutno smešne i bezumne. Šta god da rade, želim im sreću, ali nemam ništa sa njima".

Trampovo odbijanje inicijative usledilo je nakon što je predsednik Heritage Foundation Kevin Roberts u intervjuu za podkast rekao da je nacija "u procesu druge Američke revolucije koja će proći bez krvi, ako levica to bude dozvolila".

Ali čak i pre Robertsovih komentara tokom podkasta "The War Room“ — čiji je domaćin konzervativni komentator Stiv Benon, koji se prošle nedelje prijavio u savezni zatvor da počne da služi kaznu od četiri meseca - Trampovi glavni savetnici u kampanji naglasili su da Projekat 2025 nema zvaničnih veze sa njegovom kandidaturom za reizbor.

Tanjug/AP/Chris Szagola

 

Suzi Vajls i Kris LaSivita, viši savetnici Trampove kampanje, rekli su u novembarskom saopštenju da će najave politike za 2024. davati Tramp ili njegov predizborni tim.

"Svaki spiskovi osoblja, politički programi ili vladini planovi objavljeni bilo gde su samo sugestije", rekli su oni.

Iako su napori spoljnih organizacija "cenjeni", rekli su Viles i LaSivita, "nijedna od ovih grupa ili pojedinaca ne govori u ime predsednika Trampa ili njegove kampanje".

U odgovoru na Trampov post prošle nedelje, Projekat 2025 je ponovio da "nema nikakvu vezu" s Trampovom kampanjom.

"Kao što već više od dve godine govorimo, Projekat 2025 ne govori u ime bilo kojeg kandidata ili kampanje. Mi smo koalicija od više od 110 konzervativnih grupa koje zagovaraju politiku i kadrovske preporuke za sledećeg konzervativnog predsednika. Ali na kraju je to do tog predsednika, za koga verujemo da će biti predsednik Tramp, da odluči koje preporuke da primeni", navodi se u saopštenju na X nalogu projekta.

Šta kažu demokrate?

Uprkos svojim pokušajima da drže distancu od Projekta 2025, demokrate nastavljaju da povezuju Trampa sa tranzicionim planovima. Bajden-Haris kampanja često objavljuje o projektu na mreži X, vezujući ga za potencijalni drugi Trampov mandat.

Sam Bajden optužio je svog republikanskog protivnika da laže o svojim vezama sa programom Projekta 2025, rekavši u izjavi da je agenda napisana za Trampa i da "treba da uplaši svakog Amerikanca".

Kongresne demokrate su takođe počele da pominju Projekat 2025 kada su ih u intervjuima pitali o sposobnosti Bajdena za drugi mandat posle njegovog bledog nastupa na debati od 27. juna, prvoj u kojoj se sukobio sa Trampom.

"Tramp je "sve" u vezi sa Projektom 2025“, rekao je senator iz Pensilvanije Džon Feterman za CNN u početkom ove sedmice. "Mislim, to je ono o čemu bi zaista trebalo da glasamo upravo sada. To je kao, da li želimo takvu vrstu predsednika koji je sve u vezi sa Projektom '25?"

Poslanik Džim Klaburn iz Južne Karoline, jedan od Bajdenovih najbližih saveznika na Kapitol Hilu, rekao je novinarima u ponedeljak da je agenda za sledećeg republikanskog predsednika jedina tema o kojoj će razgovarati.

"Projekat 2025, to je moja jedina briga", rekao je on. "Neću da ni vi, ni moja unuka da živite pod takvom vlašću".

U izjavi u kojoj je ponovila svoju podršku Bajdenu, predstavnica Frederika Vilson sa Floride nazvala je Projekat 2025 "drakonskim planom republikanaca MAGA od 920 stranica za okončanje demokratije u SAD, davanje poklona bogatima i oduzimanje slobode Amerikancima".

Šta republikanci misle o Projektu 2025?

Dva senatora GOP-a koji se razmatraju da budu Trampovi potpredsedniki pokušali su da ostave prostor između svojih planova o Beloj kući i Projekta 2025, predstavljajući ga samo kao proizvod istraživačkog centra koji iznosi ideje.

"To je rad trusta mozgova, trusta mozgova desnog centra, i to je ono što istraživački centri rade", rekao je senator sa Floride Marko Rubio za CNN "State of the Union" u nedelju.

On je rekao da se Trampova poruka biračima fokusira na "vraćanje zdravog razuma, vrednosti radničke klase i donošenje naših odluka na osnovu toga".

Senator iz Ohaja Džej Di Vens izneo je slično mišljenje u intervjuu za NBC "Meet the Press", rekavši da će organizacije imati dobre i loše ideje.

"To je dokument od 900 stranica", rekao je on u nedelju. "Garantujem da postoje stvari koje se Trampu sviđaju i koje mu se ne sviđaju u ​​tom dokumentu od 900 stranica. Ali on je osoba koja će odrediti agendu sledeće administracije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet