Planeta

Bajden ograničio ilegalnim migrantima traženje azila u SAD: Nova mera se aktivira pod jednim uslovom

Komentari

Autor: BBC, CNN

04/06/2024

-

19:55

Bajden ograničio ilegalnim migrantima traženje azila u SAD: Nova mera se aktivira pod jednim uslovom
Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci - Copyright Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća izdala je danas izvršnu naredbu kojom se migrantima koji su ilegalno prešli granicu ukida mogućnost traženja azila u SAD. 

Uredba stupa na snagu samo kada je južna granica "preplavljena", navodi se u dokumentu, prenosi BBC. Kako je pojašnjeno, nove mere brane ilegalnim migrantima da traže azil tek kada se pređe određeni prag prelazaka granice na dnevnom nivou.

Prijem zahteva za azil na američko-meksičkoj granici obustaviće se kada broj prelazaka dostigne 2.500 dnevno na graničnim prelazima, a granica bi se ponovo otvorila kada taj broj bude opao na 1.500, javio je ranije AP, pozivajući se na informacije upućenih izvora.

Navodi se da će mere takođe olakšati službenicima za imigraciju da uklone ljude koji ilegalno borave u SAD. 

Uvedene mere nisu trajne i neće se više primenjivati kada prelazi migranata opadnu toliko da se pogranične operacije mogu "bezbedno i efikasno“ sprovoditi.

Među izuzecima su deca bez pratnje, žrtve teškog oblika trgovine ljudima i oni kojima je potrebna hitna medicinska pomoć ili su i neposrednoj i ekstremnoj životnoj opasnosti, piše CNN.

Predsednik Džozef Bajden je ranije izjavio da je učinio sve što je mogao na granici kroz izvršne akcije i pozvao Kongres da donese nove zakone za rešavanje ove situacije.

Međutim, nakon što se dvostranački sporazum o granici raspao ranije ove godine, Bela kuća je istražila dodatne opcije koje bi mogla da preduzme, dodaje američka medijska kuća.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet