Fokus

Mark Rute zvanično izabran za novog generalnog sekretara NATO-a: Šta bi moglo da bude ključno za njegovu novu funkciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/06/2024

-

12:00

Mark Rute zvanično izabran za novog generalnog sekretara NATO-a: Šta bi moglo da bude ključno za njegovu novu funkciju
Mark Rute - Copyright Tanjug/AP/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice NATO-a danas su izabrale holandskog premijera Marka Rutea za generalnog sekretara Alijanse.

Rute je izabran za šefa NATO-a nakon što je njegov jedini protivkandidat za tu funkciju, rumunski predsednik Klaus Johanis, objavio prošle sedmice da odustaje od kandidature.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je danas svoganaslednika Rutea kao "snažnog lidera i graditelja konsenzusa", preneo je "Reuters".

Oglasio se i Rute koji je izjavio da je za njega ogromna čast što je izabran za generalnog sekretara NATO-a.

"Alijansa je bila, ostala i biće kamen temeljac naše kolektivne bezbednosti. Vođenje ove organizacije predstavlja odgovornost koju ne shvatam olako", naveo je Rute.

On je zahvalio svim članicama NATO na poverenju koje su mu ukazale: "Radujem se preuzimanju funkcije sa velikom energijom u oktobru, kao naslednik Jensa Stoltenberga, koji je izuzetno vodio Alijansu u poslednjih 10 godina i kome sam se uvek divio".

Ko je Mark Rute?

Mark Rute je diplomirani istoričar i bivši menadžer za potrošačke proizvode u kompaniji "Unilever". Postao je premijer Holandije u oktobru 2010. godine. Prošlog jula je podneo ostavku zbog prepirki unutar vladajuće četvoročlane koalicije oko pitanja migracija.

Iako je bio jedan od vodećih poliitčara EU godinama, ostao je na zemlji, piše Euronews. Često je mogao da se vidi kako vozi bicikl u rodnom Hagu, ili kako pešači od svoje kancelarije do mesta sastanaka.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

Kada je podneo ostavku holandskom kralju prošle godine, do kraljevse palate se odvezao u Saab karavanu.

Snažna podrška Ukrajini

Dok je bio na fuknciji premijera, Rute je snažno podržavao Ukrajinu tokom ruske invazije koja je otpočela 2022. godine. Za vreme njegovog mandata, Holandija je Kijevu obećala vojnu opremu, tenkove Leopard i borbene avione F-16. 

Prema njegovim rečima, rat na istočnom krilu Evrope je jedan od razloga zbog kojih se kandidovao za šefa NATO-a.  

"Uz sve što se desilo u Ukrajini i nestabilnost u svetu i uz veliki broj ljudi koji su mislili da bih to mogao da uradim, ne mpgu to samo da odgurnem u stranu. I to je, naravno, neverovatno zanimljiv posao", rekao je Rute. 

"Teflon Mark"

Euronews piše da Ruteova politička karjera nije tekla glatko, i da je preživeo brojne skandale dok je vodio holandsku vladu. Njegova veština da spreči da se poliitčke mrlje zalepe za njega donela mu je nadimak "Teflon Mark". 

Njegova treća koaliciona vlada podnela je ostavku početkom 2021. godine zbog skandala u vezi sa istragama o isplatama socijalne pomoći za decu.

Nekoliko meseci kasnije, Rute se pokazao kao majstor opstanka, a njegova konzervativna partija je pobedila na nacionalnim izborima. Posle toga je formirao četvrtu vladu. 

Šta se očekuje od Rutea na novoj funkciji?

Glas Amerike piše da je, čak i pre formalnog preuzimanja položaja generalnog sekretara NATO-a Rute bio primoran da upotrebi svoje diplomatske veštine i da omekša one koji su sumnjali u njegovu kandidaturu, kao što su mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. 

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Rute je pragmatičan poput Stoltenberga i jedan je od nekoliko evropskih političara koji imaju dobre odnose ne samo sa Džo Bajdenom, već i sa Donaldom Trampom. To bi moglo da bude ključno za NATO posle američkih predsedničkih izbora u novembru", kaže za Asošijeted pres Oana Lungesku, bivša portparolka generalnog sekretara. 

Rute se "smatra pouzdanom osobom da predvodi NATO u turbulentnim vremenima, kao što je to Stoltenberg radio proteklu deceniju", smatra Lungesku, koja je sada saradnica pri tink tenku za odbranu i bezbednost, Kraljevski institut ujedinjenih službi.

Lišanin: Moskva nije sasvim nezadovoljna

Komentarišući za Euronews Srbija izbor generalnog sekretara NATO-a, spoljnopoliitčki konsultant Mladen Lišanin je nedavno rekao da je ta pozicija značajjna i da je upravo to razlog zbog čega se čekalo i što je lobiranje toliko dugo trajalo. Takođe, ističe da je Moskva pažljivo pratila izbor. 

"Moje je tumačenje da Moskva nje sasvim nezadovoljna time što će Mark Rute biti generalni sekretar umesto nekog od istočnoevropskih predstavnika koji su bili u opticaju", naveo je Lišanin. 

Komentari (0)

Svet