Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najviši savetnici Netanjahua sastaće se sa Salivenom i Blinkenom u Vašingtonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/06/2024

-

10:02

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najviši savetnici Netanjahua sastaće se sa Salivenom i Blinkenom u Vašingtonu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najviši savetnici Netanjahua sastaće se sa Salivenom i Blinkenom u Vašingtonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok se Izrael i Amerika prepucavaju oko toga da li je Netanjahu lagao kada je rekao da mu je Blinken obećao pomoć ili ne, kao i oko toga da li je sastanak u vezi sa Iranom otkazan ili nije, nevini civili i dalje stradaju u Gazi. Osmoro ljudi je poginulo posle upada izraelskih tenkova u zapadni deo Rafe, a devet u Gazi dok su čekali humanitarnu pomoć. UN su objavile izveštaj u kome se navodi da Izrael "najverovatnije" krši zakone ratovanja. Za to vreme Huti i dalje potapaju trgovačke brodove u Crvenom moru, a Grčka traži od Evropske unije da privremeno prihvati decu pogođenu ratom u Gazi. U svakom slučaju, mir izgleda veoma daleko.

Ključni događaji:

  • Amerikanci ubili Usamu Džamala Muhamada, jednog od lidera Islamske države
  • Devet Palestinaca ubijeno dok su čekali humanitarnu pomoć
  • Huti potopili još jedan teretni brod u Crvenom moru
  • Bela kuća tvrdi da nije otkazala pregovore o Iranu zboh izjava Netanijahua
  • UN objavila izveštaj o izraelskom kršenju zakona ratovanja
  • Grčka pozvala EU da prihvati decu iz Gaze
  • Osam poginulih u Rafi posle granatiranja izraelskih snaga


Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

19.20 Američki zvaničnici zabrinuti da bi izraelska "Gvozdena kupola" mogla biti savladana

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu, uključujući i mnogo hvaljeni sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", izjavila su tri američka zvaničnika za CNN.

Strahovanja, za koja su američki zvaničnici rekli da im je preneo i Izrael, da bi "Gvozdena kupola" mogla biti ranjiva na Hezbolahov ogroman arsenal raketa i dronova, samo su u porastu jer Izrael sve više nagoveštava američkim zvaničnicima da se priprema za kopneni i vazdušni upad u Liban. 

Izraelski zvaničnici preneli su SAD, da planiraju da prebace resurse iz južne Gaze u severni Izrael u okviru pripreme za moguću ofanzivu protiv te grupe, rekli su američki zvaničnici juče za CNN.

18.37 Najviši savetnici Netanjahua sastaće se sa Salivenom i Blinkenom u Vašingtonu

Najviši savetnici izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sastaće se danas u Vašingtonu sa savetnikom Bele kuće Džejkom Salivenom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, usled tenzija između dva saveznika zbog izraelskog rata u Gazi, izjavili su zvaničnici.

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi i Ron Dermer, izraelski ministar za strateška pitanja, razgovaraće sa Salivenom pošto je pomeren veći, formalniji sastanak o "strateškom dijalogu", rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće, preneo je Rojters.

Blinken će se sastati sa Izraelcima u 15.00 časova, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Zvaničnik Bele kuće kazao je da formalniji sastanak nije otkazan, već da se finaliziraju detalji.

"U međuvremenu, sastanci sa izraelskim zvaničnicima održavaju se tokom cele nedelje na stručnim i višim nivoima o nizu tema", rekao je američki zvaničnik.

Tanjug AP/Andrew Harnik, File

 

Netanijahu je u utorak objavio snimak na engleskom jeziku u kojem je rekao da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken uverio da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena radi na ukidanju ograničenja na isporuku oružja Izraelu, što je najviši američki diplomata odbio da potvrdi.

U retkom obelodanjivanju uobičajeno privatnih diplomatskih razgovora, Netanjahu je, takođe, rekao da je Blinkenu kazao da je "nezamislivo" da je Vašington u poslednjih nekoliko meseci "zadržavao oružje i municiju" namenjenu Izraelu.

Komentar je izazvao reakciju Bajdenove administracije.

"Mi zaista ne znamo o čemu on priča. Jednostavno ne znamo", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer na brifingu u utorak.

Blinken je ristakao da se pošiljke oružja, sa izuzetkom velikih bombi, kreću kao i obično s obzirom da je Izrael suočen sa bezbednosnim pretnjama izvan Gaze, uključujući pretnje koje predstavljaju Hezbolah i Iran.

On je odbio da prokomentariše svoj razgovor sa Netanjahuom na konferenciji za novinare u utorak.

16.07 Netanjahu osudio izjavu portparola izraelske vojske da se Hamas ne može uništiti

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua osudio je danas izjave portparola izraelske vojske Danijela Hagarija o tome da se ideologija i ideja pokreta Hamas ne može uništiti.

Portparol vojske Danijel Hagari juče je izjavio da je priča o uništenju Hamasa "bacanje prašine u oči javnosti", pošto se njihova ideologija ne može uništiti.

Brigadni general Hagari je u intervjuu za izraelski Kanal 13 izjavio da "izraelska vlada mora naći alternativu" Hamasu u pojasu Gaze, jer će u suprotnom ova teroristička organizacija "ostati", preneo je i24njuz.

U odgovoru iz Netanjahuovog kabineta navedeno je da je vlada na čelu sa premijerom definisala kao jedan od ciljeva rata uništenje kapaciteta Hamasovih vojnih i upravljačkih struktura čemu su naravno posvećene i izraelske oružane snage.

14.18 Kipar: Nisu prijatne pretnje Hezbolaha, preduzećemo odgovarajuću akciju

Portparol kiparske vlade Konstantinos Letimbiotis izjavio je danas da "nisu prijatne" izjave vođe libanske militantne grupe Hezbolah Sajeda Hasana Nasralaha da bi Kipar mogao da smatra "učesnikom u ratu" ako nastavi da dozvoljava Izraelu da koristi kiparske aerodrome i baze za vojne vežbe, kao i da će Kipar zbog tih pretnji preduzeti odgovarajuću akciju diplomatskim kanalima. "Kipar nije umešan i neće biti umešan u bilo kakav rat ili sukobe", rekao je Letimbiotis, piše "Cyprus mail".

Opširnije u posebnoj vesti.

10.01 Nasrala zapretio Izraelu i Kipru

Lider libanske militantne grupe Hezbolah Hasan Nasrala upozorio je da će se ta grupa boriti bez pravila u slučaju da izbije širi rat sa Izraelom i da u Izraelu "neće biti bezbednog mesta". Pretnje je uputio i Kipru, a one su zapravo odgovor objavi Izraela da je njena severna komanda odobrila planove za ofanzivne planove u Libanu i odlučila da poveća borbenu gotovost vojnika.

Euronews TV

09.30 Američka vojska ubila visokog zvaničnika Islamske države

Američka vojska ubila je u Siriji visokog zvaničnika Islamske države (ID) Usamu Džamala Muhamada, saopštila je juče američka Centralna komanda (CENTCOM). U saopštenju objavljenom na platformi X navodi se da će njegova smrt poremetiti sposobnost ID da osmišljava i sprovodi terorističke napade. "Nema naznaka da je u ovom napadu povređen ijedan civil", kaže se u saopštenju.

08.19 Devet Palestinaca ubijeno dok su čekali humanitarnu pomoć

Devet Palestinaca ubijeno je kada je u izraelskom napadu pogođena grupa građana i trgovaca u južnom delu Pojasa Gaze dok su čekali kamione sa humanitarnom pomoći koja dolazi preko prelaza Kerem Šalom, javlja Reuters pozivajući se na izvore iz medicinskih službi.

08.01 Izrael priznaje: Hamas ne može da bude uništen

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari ocenio je danas da je cilj iskorenjivanja terorističke grupe Hamas "nedostižan".

profimedia

 

"Hamas je ideja. Oni koji misle da se može naterati da nestane greše", rekao je Hagari u intervjuu za Kanal 13 i ocenio da svako ko tako nešto obećava "obmanjuje javnost", prenosi Times of Israel.

Prema njegovim rečima, ukoliko vlada ne pronađe neku drugu alternativu, Hamas će ostati u Gazi.

07.44 Hezbolah najavljuje rat bez pravila i bez granica

Vođa libanske militantne, pro-iranske organizacije Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, upozorio je da će njegova oružana grupa voditi rat "bez pravila" i "bez granica" ukoliko izbije širi sukob sa Izraelom. On je poručio da nigde u Izraelu neće biti sigurnih zona od napada Hezbolaha, prenosi Reuters. U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da to uključuje i moguće ciljeve na Sredozemnom moru. 

TanjugAP/Osamah Abdulrahman

 

07.36 Bela kuća tvrdi da nije otkazala sastanak sa izraelskim zvaničnicima

Bela kuća demantovala je izveštaj da je otkazala sastanak na visokom nivou sa izraelskim zvaničnicima u znak protesta zbog tvrdnje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da Vašington zadržava isporuke oružja Izraelu. "Kao što smo rekli na jučerašnjem brifingu, nemamo pojma o čemu premijer govori, ali to nije razlog za odlaganje sastanka", rekao je zvaničnik Bele kuće za Times of Israel.

On je naveo da su radili na tome da pronađu vreme da zakažu sledeći sastanak, ali da još nisu u potpunosti finalizirali detalje tako da ništa nije otkazano.

07.26 Izraelska vojska digla u vazduh nekoliko kuća u Rafi, poginulo osam Palestinaca

Izraelski tenkovi potpomognuti ratnim avionima i dronovima napredovali su juče dublje u zapadni deo grada Rafa u Pojasu Gaze, pri čemu je poginulo osam osoba, naveli su žitelji Rafe i palestinski lekari.

profimedia

 

Stanovnici su kazali da su izraelski tenkovi posle ponoći ušli u pet naselja, preneo je Reuters. Snažno granatiranje i pucnjava pogodili su šatore raseljenih porodica u oblasti Al-Mavasi, rekli su oni. Lekari i Hamasovi mediji navode da je osam Palestinaca ubijeno u Al-Mavasiju i da su mnoge porodice u panici pobegle na sever.

Oni nisu identifikovali poginule, a izraelska vojska je navela da razmatra izveštaj. Stanovnici su kazali da su snage izraelske vojske digle u vazduh nekoliko domova u zapadnom delu Rafe. Izraelske snage su opustošile veći deo Gaze i zauzele veći deo palestinske teritorije, ali tek treba da postignu zacrtani cilj da unište Hamas i oslobode izraelske taoce, navela je agencija.

07.10 Grčka predlaže da EU privremeno prihvati decu pogođenu ratom u Gazi

Evropa ima dužnost da prihvati decu povređenu i traumatizovanu ratom u Gazi sve dok traje sukob, izjavio je sinoć grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis. On je u potrazi za partnerima za ovaj projekat, koji se odnosi na privremeno dovođenje dece u Evropsku uniju i za Reuters je rekao da je o toj ideji razgovarao sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom ove nedelje. "Moramo se vrlo jasno suočiti sa ovom tragedijom", rekao je Gerapetritis.

Tanjug/AP/Jehad Alshrafi

 

06.57 Izveštaj UN: Izrael je možda više puta prekršio zakone ratovanja u vojnoj operaciji u Gazi

Izraelska vojska je možda više puta prekršila temeljna načela zakona ratovanja i nije uspela da napravi razliku između civila i boraca tokom svoje vojne operacije u Pojasu Gaze, saopštila je juče Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

U izveštaju, u kojem je analizirano šest izraelskih napada koji su izazvali veliki broj civilnih žrtava i razaranje civilne infrastrukture, navodi se da su izraelske snage "možda sistematski kršile" principe razlikovanja civila od boraca i mere predostrožnosti za smanjenje broja žrtava prilikom  napada, preneo je Reuters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet