Fokus

Odjeci Putinove posete Pjongjangu: Ruski predsednik poručuje Zapadu da "nije odigrao na sve karte koje ima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

16:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od kako je najavljena u poslednjem trenutku, pa sve do danas, poseta predsednika Rusije Severnoj Koreji, njegova prva za 24 godine, nalazi se pod budnim okom svetske javnosti. Rusija i Severna Koreja su potpisale Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, a Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un su razgovarali više od dva sata.  

Vladimir Putin je izjavio da sporazum  podrazumeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja. 

“Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu", rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti. 

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija. 

"Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, naglasio je Putin. 

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina. 

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji. Podsetio je da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji. Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji. 

Kim je istakao da je sporazum koji je potpisan defanzivan i miroljubiv i da služi izgradnji multipolarnog sveta, kao i da  odgovara promenjenom statusu dve zemlje na svetskoj sceni. 

Naveo je da sporazum ima za cilj da zaštiti i odbrani osnovne interese naroda dve zemlje, izražavajući uverenje da će postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta, prenela je agencija RIA Novosti. Kim je napomenuo da sporazum odgovara strateškoj prirodi odnosa dve zemlje u novoj eri.  

"Potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje predstavlja važan događaj jer je njime predviđen razvoj saradnje između dve zemlje, uključujući u oblasti ekonomije, politike i odbrane", ocenio je Kim. 

Kim je napomenuo da su sklapanjem novog sporazuma Rusija i Severna Koreja svoje savezničke odnose podigle na novi visok nivo. 

Severnokorejski predsednik nazvao je Rusiju "najpoštenijim prijateljem i saveznikom", a ruskog predsednika Vladimira Putina "najdražim prijateljem korejskog naroda". 

Tanjug/AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin

 

"U ovom trenutku, kada ceo svet pomno obraća pažnju na Pjongjang, gde je stigla misija prijateljstva iz Rusije, stojim sa ruskim drugovima - našim najiskrenijim prijateljima i drugovima - u ovoj svečanoj sali", naveo je Kim.  

On je istakao da bi sklapanje novog sporazuma između Rusije i Severne Koreje bilo nezamislivo bez "izuzetne dalekovidosti" i odlučnosti Putina. 

A od Putina limuzina... 

Inače, Putin i Kim su razmenili i poklone. Lideru Severne Koreje su dati na poklon nova limuzina Aurus i set za čaj, dok je predsednik Putin dobio nekoliko umetničkih dela, uključujući slike i biste, prenela je ruska agencija TASS. 

"Pokloni su razmenjeni", kazao je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov. 

On je rekao da je lideru Severne Koreje predstavljen automobil Aurus i dat na poklon veoma lep set za čaj. 

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Govoreći o onome što je šefu ruske države uručila severnokorejska strana, Ušakov je napomenuo da su to "takođe dobri pokloni".  

On nije rekao šta je tačno Putin dobio na poklon, ali je nagovestio da su pokloni povezani sa imidžom predsednika Rusije.  

Koja poruka se šalje posetom?

Komentarišući posetu Putina Pjongjangu, dopisnica Dela za daleki istok Zorana Baković je rekla da se time šalje vrlo bitna poruka koja se odnosi na trenutak u kojem se nalaze Rusija i Severna Koreja - dve države koje su pod najjačim sankcijama na svetu.

Euronews TV

"To su zemlje koje su pod takvim sankcijama da nijedna ni druga, naizgled, nemaju mnogo izlaza na međunarodno tržište niti u zajednicu. Putin upravo hoće da pokaže da je svet veći od Zapada, ali i od Zapada i Kine, jer Kina takođe ovim nije srećna. To moram da naglasim, Peking nije nimalo srećan što se Severna Koreja upliće u ovu komplikovanu priču", rekla je Zorana Baković za Euronews Srbija.

Ona je navela da Putin šalje ne samo poruku da Severna Koreja može da bude nuklearna vojna baza Rusije, ispostava za proizvodnju municije i dela naoružanja potrebnog za rat u Ukrajini, već i nova potencijalna kriza za Ameriku. 

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

"Zemlja Kim Džon Una je do sada imala opciju jednog hica. On je mogao da ispali jednu atomsku bombu na Ameriku ili neku saveznicu, ali bi mu zemlja bila onda uništena. Sa Rusijom se to menja", rekla je Baković napominjući da Putin pokazuje da još nije odigrao na sve karte koje je imao u rukama.

Govoreći o sporazumu koji je potpisan, Baković je rekla da se zapravo stvara nova bezbednosna struktura, i da Rusija sada zamenjuje prethodni sporazum o prijateljstvu koji je bio obnavljan 1961. i 2001. godine, ali koji je bio dosta upitan zato što odnos Rusije i Severne Koreje nije uvek tekao na ovako gladak način kao što je to sada slučaj.

"Severna Koreja je u svakom pogledu, i bezbednosnom i interesnom, uspešno igrala između Kine i Rusije koristeći i jednu i drugu stranu za opstanak", kaže Baković.

Kakva je pozicija Pekinga?

Ističe da ovo nije samo Putinova igra, već i da Kim dobija sada visoki stepen nezavisnosti od Kine od koje je do sada Severna Koreja apsolutno zavisila u smislu hrane, energenata, goriva i tržišta.

"On sa ovim može da odigra daleko složeniju i za Kinu nezgodnu igru, gde on neće biti toliko zavistan od Kine. A njegova osnovna misija je opstati na ovom svetu i dobiti bilo kakve bezbednosne garancije", kaže Baković i podseća da Korejski rat nikada nije okončan formalnim sporazumom i da zato Severna Koreja živi bez ikakvih bezbednosnih garancija koje nekad traži od Kine, a nekad od Rusije, a sada je red upravo na ove druge.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Govoreći o poziciji Pekinga, ističe da su tamo dvojaka osećanja povodom približavanja Rusije i Severne Koreje. Ističe da Kina sa jedne strane nije zadovoljna upravo zbog istorije. 

"Oni su 1950. godine bili spremni da napadnu Tajvan i da okončaju ujedinjenje koje je vrlo visoko među prioritetima. Staljin je tada izazvao rat na Korejskom poluostrvu tako što je Kim Il Sunga nagovorio da napadne jug, i time je odvukao pažnju i vojku Kine na Korejsko poluostrvo. Ono što preti Kini je sličan scenario. Da Putin sada izazove Severnu Koreju da ona nekim svojim provokativnim potezima izazove Ameriku i da stvori neku neugodnu situaciju na Korejskom poluostrvu, što bi takođe Kinu odvratilo od planova da na ovaj ili onaj način privuče Tajvan k sebi", kaže dopisnica Dela.

Napominje da mi ne znamo tačno šta Putin nudi Kimu, ali da možemo da pretpostavimo da je to vojna tehnologija i da pomaže Severnoj Koreji da šalje vojne satelite u svemir. 

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

"I po svoj prilici, tu je neka vrsta prećutnog odobrenja za nastavak nagomilavanja nuklearnog oružja, premda Rusija nije sasvim zadovoljna zato što Severna Koreja ima atomsku bombu", navela je i dodala da će to automatski prouzrokovati burnu raspravu u Južnoj Koreji o tome da li je njima potrebno nuklearno naoružanje, što sve Kini ne ide u prilog. 

Drugi osećaj koji ima Kina jeste usmeren prema antizapadnoj retorici, A baković napominje da su kineski mediji o poseti izvestili na uzdržan način navodeći da sve to pokazuje da Zapad nije svemoćan. 

Komentari (0)

Svet