Fokus

Gutereš: Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje, moramo da ga iskorenimo

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

13:23

Gutereš: Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje, moramo da ga iskorenimo
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Govor mržnje je pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba, pa čak i zločina protiv čovečnosti izjavio je danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv govora mržnje Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

On je istakao, saopštile su Ujedninjene nacije, da smo videli do čega je doveo govor mržnje od nacističke Nemačke do Ruande, Bosne i dalje.

"Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje; svi moramo raditi na tome da ga potpuno iskorenimo", rekao je Gutereš.

"Govor mržnje danas cilja širok spektar grupa, često na osnovu rase, etničke pripadnosti, religije, uverenja ili političke pripadnosti. Poslednjih meseci smo videli porast antisemitskog i antimuslimanskog govora mržnje na internetu i u javnim obraćanjima uticajnih lidera. Govor mržnje može biti usmeren protiv žena, izbeglica, migranata, rodno različitih i trans osoba, kao i manjina. Dodatno je ojačan snagom digitalnih platformi i alata koji mu omogućavaju da se širi preko granica i kultura", naveo je Gutereš.

On je naglasio da države imaju obavezu prema međunarodnom pravu da sprečavaju i bore se protiv podsticanja mržnje, kao i da promovišu različitost, međusobno razumevanje i solidarnost i da moraju pojačati napore u sprovođenju ovih obaveza, istovremeno osiguravajući da mere koje preduzimaju čuvaju slobodu govora i štite manjine i druge zajednice.

Mladi često najviše pogođeni govorom mržnje

"Strategija i Akcioni plan Ujedinjenih nacija protiv govora mržnje pružaju okvir za rešavanje kako uzroka, tako i posledica ove pošasti. Ujedinjene nacije trenutno pripremaju Globalne principe za integritet informacija kako bi se njima donosioci odluka vodili u vezi sa ovim pitanjima", rekao je Gutereš.

Kako su mladi često najviše pogođeni govorom mržnje, naročito na internetu - mladi moraju biti deo rešenja, naveo je on.

"Učešće mladih, pogotovo devojaka i mladih žena, mladih iz starosedelačkih zajednica, mladih iz manjinskih zajednica, LGBTIQ mladih i mladih sa invaliditetom, od suštinskog je značaja za stvaranje javnih i onlajn prostora bez govora mržnje", kazao je Gutereš i dodao da vlade, lokalne vlasti, verski, poslovni i lideri zajednica imaju dužnost da ulažu u mere za promovisanje tolerancije, različitosti i inkluzivnosti kao i da se suprotstave govoru mržnje u svim njegovim oblicima.

"Obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, hajde da svi radimo na promovisanju edukacije o ljudskim pravima, uključivanju mladih u demokratsko donošenje odluka i suprotstavljanju netoleranciji, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima, gde god da se pojave", pozvao je Gutereš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet