Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Pokazali smo spremnost za sporazum, SAD da izvrše pritisak na Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2024

-

08:06

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Pokazali smo spremnost za sporazum, SAD da izvrše pritisak na Izrael
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Pokazali smo spremnost za sporazum, SAD da izvrše pritisak na Izrael - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa je nastavljen uz dalje pregovore o predloženom primirju SAD. Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Hamas predložio brojne izmene plana o prekidu vatre, te da su neke izvodljive, a neke ne. Portparol Hamasa rekao je da amandmani koje su zatražili uključuju garancije trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze. S druge strane, novi izveštaji UN donose optužbe za obe strane u sukobu da su počinile ratne zločine, dok akcije Izraela karakterišu kao "zločin protiv čovečnosti". Na severnom frontu, sukob Izraela i libanskog Hezbolaha se takođe nastavio napadima na sever Izraela, odnosno likvidacijom višeg zapovednika militanata na jugoistoku Libana.

Ključni događaji:

  • Bela kuća: Izmene koje zahteva Hamas male, SAD nastavljaju da rade na sporazumu
  • Hamas negira da su tražili izmene predloga o prekidu vatre
  • Blinken: Neki zahtevi Hamasa o prekidu vatre su izvodljivi, a neki ne
  • Hamas traži pismene garancije da bi potpisali predlog primirja koji podržava SAD
  • UN: Obe strane počinile ratne zločine, akcije Izraela zločin protiv čovečnosti

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.31 SAD: Jedna osoba teže povređena u napadu grupe Huti na teretni brod u Adenskom zalivu

Jedna osoba teže je povređena danas nakon što je jemenska militantna grupa Huti ispalila dve protivbrodske rakete na ukrajinski teretni brod "M/V Verbena" u Adenskom zalivu, saopštila je američka vojska na platformi "X".

Povređena osoba je mornar i on je evakuisan sa broda, na kojem je u toku gašenje požara koji je izazvao napad, prenosi "Reuters".

Portparol grupe Huti Jahja Sare saopštio je u televizijskom obraćanju da je ta grupa napala brod "Verbena" u Arabijskom moru i dva broda u Crvenom moru.

22.24 Makron: SAD, Francuska i Izrael će raditi na smanjivanju tenzije sa grupom Hezbolah

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su se SAD, Francuska i Izael dogovorili da rade zajedno na smanjivanju tenzija između libanske grupe Hezbolah i Izraela.

"Postigli smo sporazum na principu trilateralne kontakt grupe Izraela, SAD i Francuske na osnovu predloga koji smo mi izneli i učinićemo isto sa libanskim vlastima", rekao je Makron novinarima na marginama samita G7 u Italiji.

SAD i Francuska radile su prethodnih meseci na zaustavljanju sve gorih međusobnih napada između grupe Hezbolah i Izraela, prenosi "Reuters".

Makron je takođe izjavio da Francuska ne posmatra pitanje abortusa isto kao Italija, nakon što je Italija, prema navodima diplomata, tražila da se izbaci deo o "bezbednom i leganom abortusu" iz zajedničke izjave sa samita G7.

Francuski predsednik je dodao da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o političkoj klimi u Evropi, gde su stranke krajnje desnice postigle napredak na izborima za Evropski parlament.

Makron je rekao i da je sada na ministrima finansija država G7 da izrade detalje mehanizama preko kojih će se sprovesti današnji sporazum G7 o davanju Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara koji će biti otplaćen od profita zamrznute ruske imovine.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

19.21 Ubijena dva Palestinca u operaciji IDF u gradu Kabatija u Zapadnoj obali

Dva naoružana Palestinca ubijena su danas tokom sukoba sa jedinicom Duvdevan izraelske vojske (IDF) u gradu Kabatija u Zapadnoj obali, u blizini grada Dženin, rekli su izvori iz IDF.

Izraelski vojnici sproveli su taktiku koja uključuje povećanje količine ispaljene municije na zgradu da bi protivnički borci iz nje izašli, prenosi Tajms of Izrael. U operaciji su uhapšena najmanje dva Palestinca, a operacija IDF pokrenuta sinoć u oblasti Dženina se nastavlja.

17.47 Podrška G7 rešenju sa dve države za Izrael i Palestinu

Lideri Grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7) veoma su zabrinuti zbog situacije na granici Izraela i Libana i podržavaju napore SAD da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze, navodi se u nacrtu saopštenja koje treba da bude objavljeno posle ovonedeljnog samita G7.

U saopštenju se dodaje da su zapadni lideri ponovili "nepokolebljivu posvećenost rešenju sa dve države kako bi Izraelci i Palestinci živeli u miru, rame uz rame", prenosi "Reuters".

Pored toga, pozvali su Izrael da se uzdrži od ofanzive punog obima u Rafi, "u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu".

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Italija, koja je domaćin samita, pozvala je nekoliko afričkih lidera, uključujući predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna, kenijskog predsednika Vilijama Ruta i predsednika Tunisa Kajsa Sajeda, kako bi unapredila italijansku inicijativu za razvoj i migracije na kontinentu.

Među gostima su i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

16.03 Mediji: Hezbolah izveo do sada najveći napad dronovima na Izrael

Libanska militantna grupa Hezbolah danas je pokrenula najmanje 30 napada dronovima na severni Izrael, što je najveći napad dronovima od početka sukoba u Gazi pre osam meseci, rekao je bezbednosni izvor za Rojters. Hezbolah je saopštio da je lansirao rakete i naoružane dronove na devet izraelskih vojnih lokacija u koordinisanom napadu, pojačavajući neprijateljstva na južnoj granici Libana drugi dan zaredom. Napadi su izvedeni u znak odmazde za izraelski napad u utorak u kojem je ubijen viši terenski komandant Hezbolaha, piše britanska agencija.

U saopštenju Hezbolaha se navodi da je grupa dronovima napala sedište izraelske severne komande, štab obaveštajnih službi i vojnu kasarnu. Televizija Al-Manar, koja je povezana sa tom militantnom grupom, izvestila je da je ispaljeno 100 raketa odjednom.

14.50 IDF: Lansirano 40 raketa iz Libana na severni Izrael, povređene dve osobe

Oko 40 raketa lansirano je iz Libana na Galileju i Golansku visoravan u Izraelu u proteklih sat vremena, a povređene su dve osobe, saopštila je izraelska vojska. IDF je saopštio da je nekoliko raketa presrela protivvazdušna odbrana, dok su druge pogodile tlo, izazvavši požare i lakše ranivši dve osobe.

Vatrogasno-spasilačka služba izvestila je da je oko 15 požara izbilo kao rezultat raketiranja iz Libana na Gornju Galileju i Golan, kao i padajućih gelera nakon presretanja raketa iz Libana, prenosi Tajms of Izrael. U isto vreme, pet ''sumnjivih vazdušnih ciljeva“, za koje se smatra da su bespilotne letelice,identifikovano je oko 14 časova po lokalnom vremenu, a koji su aktivirali sirene širom severnog Izraela.

13.15 UNRWA optužila Izrael da sprečava isporuku pomoći u Pojas Gaze 

Agencija UN za pomoć Palestincima (UNRWA) saopštila je danas da izraelske vlasti često sprečavaju isporuku pomoći Pojasu Gaze i ometaju operacije UNRWA u toj enklavi.

''Dobijamo vrlo malo pozitivnih odgovora na naše zahteve za isporuku pomoći i dozvole za kretanje po Gazi“, rekla je Tamara Alrifai, direktorka UNRWA za odnose sa javnošću.
Istakla je da je organizacija održavala kontakt sa Kogatom, izraelskim telom koje nadgleda palestinske teritorije i koordinira sa humanitarnim grupama, ali ''ovaj kontakt ne donosi uvek pozitivne rezultate", prenosi Gardijan.

Associated Press

10.36 Salivan: Izrael podržava predlog za prekid vatre,cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom

Izrael stoji iza predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom i brzo postizanje dogovora, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Salivan je rekao novinarima, na marginama samita lidera Grupe sedam (G7) u Pulji u Italiji, da svet treba da podstakne militantnu palestinsku grupu da prihvati izraelski predlog za prekid vatre i da izbegava zastoj u pregovorima. Hamas je poručio u sredu da je pokazao ''potpunu spremnost'' u naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Izraelom u sukobu u Pojasu Gaze. 

09.55 UN: Izrael napustio praksu upozoravanja civila u Pojasu Gaze na neposredne napade

Izrael je napustio praksu korišćenja manjih bombi da bi upozorio civile na neposredan napad u Pojasu Gaze, utvrdila je nezavisna Istražna komisija UN za ratne zločine (COI). COI navodi u svom nedavnom izveštaju da je načelnik generalštaba izraelske vojske, brigadni general Omer Tišler navodno rekao 11. oktobra prošle godine da je Izrael u ratu i da zbog toga ne treba upozoravati civile na neposredne napade korišćenjem manjih bombi, prenela je Al Jazeera.

COI je takođe utvrdio da je Izrael srušio cele stambene blokove i kvartove u bombardovanjima u prvim sedmicama rata u Pojasu Gaze.

"Umesto da koriste precizno navođeno oružje u gusto naseljenim stambenim oblastima, izraelske snage su koristile eksplozivno oružje, kao što su bombe MK84, koje mogu da formiraju krater do 15 metara širine i 11 metara dubine i mogu da probiju do 38 centimetara metala ili 3,4 metra betona", navodi se u izveštaju COI.

08.06 Hamas: Pokazali smo spremnost za sporazum, SAD da izvrše pritisak na Izrael

Hamas je danas poručio da je pokazao ''potpunu spremnost'' u naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Izraelom u sukobu u Pojasu Gaze.

U saopštenju, palestinska grupa je navela da je pozvala SAD, najvećeg saveznika Izraela, da izvrši pritisak na Tel Aviv da prihvati sporazum koji bi doveo do trajnog prekida vatre u enklavi, prenosi Rojters.

Iz Hamasa su poručili da, iako su američki zvaničnici rekli da je Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre koji je izneo predsednik Džo Bajden 31. maja, ''nismo čuli da je bilo koji izraelski zvaničnik to potvrdio“.

07.00 Bela kuća: Izmene koje zahteva Hamas male, SAD nastavljaju da rade na sporazumu

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da su izmene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike, prenosi "Al Jazeera".

''Mnoge od predloženih promena su male i nisu neočekivane. Druge se znatno razlikuju od onoga što je navedeno u rezoluciji Saveta bezbednosti UN“, rekao je Salivan.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

06.45 Hamas negira da su tražili izmene predloga o prekidu vatre

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan negirao j navode da je ta grupa iznela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi koji podržavaju SAD, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je palestinska grupa predložila brojne promene.

Hamdan je, govoreći za pan-arapsku Al-Arabi TV, takođe rekao da je Blinken "deo problema, a ne rešenje" za rat u Gazi, prenosi Reutres.

06.31 Blinken: Neki zahtevi Hamasa o prekidu vatre su izvodljivi, a neki ne

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je militantna grupa Hamas predložila "brojne izmene" u svom odgovoru na predlog o prekidu vatre i da su "neke od promena izvodljive, a neke ne".

"Neki od predloga Hamasa (oko predloga za prekid vatre) prevazilaze ono što je grupa prethodno prihvatila u razgovorima o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dohi, prenosi Rojters.

Takođe je okrivio Hamas za obustavljanje napora za prekid vatre, tvrdeći da su oni jedini koji treba da podrže plan.

"Hamas je mogao da odgovori samo jednom rečju: da. Umesto toga, čekali su skoro dve nedelje i tražili brojne promene", rekao je sekretar, prenosi Aldžazira.

Tanjug/AP/Ibraheem Al Omari

 

06.11 Hamas traži pismene garancije da bi potpisali predlog primirja koji podržava SAD

Militantna grupa Hamas saopštila je da želi pismene garancije Sjedinjenih Američkih Država za trajni prekid vatre kako bi potpisala predlog primirja, izjavila su dva egipatska bezbednosna izvora, koja nisu htela da iznose više detalja.

"Hamas želi (pismeno) uverenje o automatskom prelasku iz jedne faze u drugu u skladu sa sporazumom koji je postavio predsednik (amerike Džozef) Bajden", rekao je  neimenovani izvor, prenosi Rojters. Plan, koji je krajem maja objavio Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, povlačenje izraelskih snaga u dve faze, oslobađanje palestinskih zatvorenika, rekonstrukciju Gaze i vraćanje tela preminulih talaca u trećoj fazi.

Komentari (0)

Svet