Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zvaničnik: Hamas odbio predlog sporazuma o prekidu vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2024

-

08:47

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zvaničnik: Hamas odbio predlog sporazuma o prekidu vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zvaničnik: Hamas odbio predlog sporazuma o prekidu vatre - Copyright Tanjug/AP/Jehad Alshrafi/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Hamas je pozdravio rezoluciju SB UN koja podržava predlog primirja u Pojasu Gaze i istakao spremnost "da se angažuje u indirektnim pregovorima oko sprovođenja principa koji su u skladu sa zahtevima palestinskog naroda". Ipak, kasno sinoć "Times of Israel" objavio je da je Hamas odbio predlog o primirju, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika. Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa Benom Gancom, koji je istupio iz ratnog kabineta. I upravo je Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre. Takođe, Hamas i Islamski džihad su izrazili spremnost da se postigne sporazum o primirju u Gazi.

Ključni događaji:

  • Hamas i Islamski džihad spremni da postignu sporazum o primirju u Gazi
  • Hamas pozdravio rezoluciju SB UN koja podržava predlog primirja
  • Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre
  • Blinken: Netanjahu rekao da je obećavajuć odgovor Hamasa na rezoluciju SB UN
  • Kirbi: SAD razmatraju odgovor Hamasa na ponudu o primirju u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.17 Bela kuća: Izmene koje zahteva Hamas male, SAD nastavljaju da rade na sporazumu

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da su izmene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike, prenosi "Al Jazeera".

''Mnoge od predloženih promena su male i nisu neočekivane. Druge se znatno razlikuju od onoga što je navedeno u rezoluciji Saveta bezbednosti UN“, rekao je Salivan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije danas okrivio Hamas za obustavljanje napora za prekid vatre i rekao da su neke od navodnih predloženih promena ''izvodljive, a neke ne".

Hamas je negirao navode da je ta grupa iznela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi i optužio američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da "izbegne bilo kakvu posvećenost" nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan takođe je okarakterisao Blinkena kao "deo problema, a ne rešenje" za konflikt u palestinskoj enklavi.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

19.05 Hamas negira da su tražili izmene predloga o prekidu vatre

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan danas je negirao navode da je ta grupa iznela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi koji podržavaju SAD, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je palestinska grupa predložila brojne promene.

Hamdan je, govoreći za pan-arapsku Al-Arabi TV, takođe rekao da je Blinken "deo problema, a ne rešenje" za rat u Gazi, prenosi Reutres.

Ranije je Blinken poručio da je Hamas predložio mnoge izmene, od kojih su neke neizvodljive

"U svemu što smo izneli, potvrdili smo našu posvećenost onome što je 5. maja prezentovano posrednicima i nismo razgovarali ni o kakvim novim idejama ili predlozima", rekao je Hamdan.

15.41 Blinken: Neki zahtevi Hamasa o prekidu vatre su izvodljivi, a neki ne

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je militantna grupa Hamas predložila "brojne izmene" u svom odgovoru na predlog o prekidu vatre i da su "neke od promena izvodljive, a neke ne".

Tanjug/AP/Ibraheem Al Omari

 

"Neki od predloga Hamasa (oko predloga za prekid vatre) prevazilaze ono što je grupa prethodno prihvatila u razgovorima o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dohi, prenosi Rojters.

Takođe je okrivio Hamas za obustavljanje napora za prekid vatre, tvrdeći da su oni jedini koji treba da podrže plan.

"Hamas je mogao da odgovori samo jednom rečju: da. Umesto toga, čekali su skoro dve nedelje i tražili brojne promene", rekao je sekretar, prenosi Aldžazira.

15.01 Hamas traži pismene garancije da bi potpisali predlog primirja koji podržava SAD

Militantna grupa Hamas saopštila je danas da želi pismene garancije Sjedinjenih Američkih Država za trajni prekid vatre kako bi potpisala predlog primirja, izjavila su dva egipatska bezbednosna izvora, koja nisu htela da iznose više detalja.

"Hamas želi (pismeno) uverenje o automatskom prelasku iz jedne faze u drugu u skladu sa sporazumom koji je postavio predsednik (amerike Džozef) Bajden", rekao je  neimenovani izvor, prenosi Rojters. Plan, koji je krajem maja objavio Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, povlačenje izraelskih snaga u dve faze, oslobađanje palestinskih zatvorenika, rekonstrukciju Gaze i vraćanje tela preminulih talaca u trećoj fazi.

14.13 Izrael potvrdio da je likvidiran viši zapovednik Hezbolaha na jugoistoku Libana

Izraelska vojska saopštila je danas da je u napadu na komandno-kontrolni centar libanske, pro-iranske grupe Hezbolah na jugoistoku Libana, likvidiran viši zapovednik te militantne organizacije Taleb Abdalah kao i još trojica boraca Hezbolaha.

10.37 Hezbolah preuzeo odgovornost za raketne napade na sever Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za jutrošnje raketne napade na sever Izraela i tvrdi da je gađala nekoliko izraelskih vojnih lokacija, uključujući bazu kontrole vazdušnog saobraćaja Meron i kamp Amiad koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Libanom, kao i fabriku proizvođača oklopnih vozila Plasan u kibucu Sasa.

Hezbolah navodi da su napadi odgovor na sinoćnji izraelski napad na jug Libana u kojem su ubijeni visokorangirani komandant Taleb Abdulah i još tri operativca. 

Abdulah se smatra najvišim komandantom Hezbolaha koji je Izrael ubio u toku borbi.
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah ispalio jutros u dva napada ukupno oko 160 raketa na sever Izraela iz Libana, a u tim napadima nema povređenih, dok je pričinjena materijalna šteta.

10.23 UN: Obe strane počinile ratne zločine, akcije Izraela zločin protiv čovečnosti  

Izrael i Hamas počinili su ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi, navodi se u novim izveštajima UN, uz napomenu da akcije Izraela predstavljaju i zločine protiv čovečnosti zbog ogromnih civilnih žrtava.

Ovo su nalazi iz dva paralelna izveštaja od kojih je jedan fokusiran na napade Hamasa 7. oktobra, drugi na vojni odgovor Izraela, a objavila ih je Istražna komisija UN, prenosi Rojters. 

Izrael ne sarađuje sa ovom komisijom, za koju kaže da je pristrasna i antiizraelska. 
Komisija je objavila da Izrael ometa njen rad i sprečava istražioce da pristupe i Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Diplomatska misija Izraela pri UN u Ženevi odbacila je nalaze Istražne komisije UN i saopštila da su "njene akcije u službi usko vođene političke agende protiv Izraela".

Hamas za sada nije odgovorio na zahtev za komentar.

U izveštajima, koji pokrivaju sukob do kraja decembra, utvrđeno je da su obe strane počinile ratne zločine uključujući mučenje, ubistvo ili namerno ubistvo, povrede ličnog dostojanstva i nehumano ili okrutno postupanje.

Izrael je, istaknuto je, počinio dodatne ratne zločine, uključujući izgladnjivanje kao metod ratovanja i ne samo da nije obezbedio osnovne zalihe poput hrane, vode, skloništa i lekova za stanovnike Pojasa Gaze, već je "delovao da spreči snabdevanje tim potrepštinama od bilo koje druge strane". 

07.47 Nemački sud odbacio zahtev za blokiranje izvoza oružja u Izrael

Sud u Berlinu odbacio je hitan zahtev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spreči nemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz nemačkog oružja u Izrael na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Pixabay

 

Palestince je podržalo nekoliko organizacija uključujući Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Zakon Palestine i Palestinski institut za javnu diplomatiju, prenosi Rojters. 

07.29 Vojska SAD: Uništena dva lansera krstarećih raketa na području pod kontrolom Huta

Američka vojska saopštila je danas da su njene snage uništile dva protivbrodska lansera krstarećih projektila u području pod kontrolom pobunjenika pokreta Huti u Jemenu. Centralna komanda SAD objavila je na društvenoj mreži X da su lanseri projektila "predstavljali neposrednu pretnju američkim i koalicionim snagama i trgovačkim brodovima koji su prolazili regijom".

07.00 Izrael: Hamas odbio predlog o primirju

Hamasa je odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsednik Džo Bajden krajem prošlog meseca, javlja "Times of Israel" pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

''Izrael je večeras preko posrednika dobio odgovor Hamasa. U odgovoru, Hamas je odbacio predlog za oslobađanje talaca koji je izneo predsednik Bajden“, rekao je zvaničnik.

Dodao je da je Hamas "promenio glavne parametre predloga".

Odgovor Hamasa i palestinskog Islamskog džihada na najnoviji izraelski predlog o prekidu vatre sa taocima navodno uključuje amandmane na ponudu, odnosno novi vremenski okvir za oslobađanje talaca i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Bivši izraelski pregovarač Danijel Levi rekao je za Al Džaziru da su Hamas i Islamski džihad tražili izmenu predloga, zahtevajući potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze.

AP/Leo Correa

 

06.55 Kirbi: SAD razmatraju odgovor Hamasa na ponudu o primirju u Pojasu Gaze

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD razmatraju odgovor Hamasa na ponudu Izraela za oslobađanje talaca i sporazum o prekidu vatre, koji je dostavljen katarskim i egipatskim posrednicima.

''Primili smo ovaj odgovor koji je Hamas dostavio Kataru i Egiptu i trenutno ga procenjujemo“, rekao je on novinarima tokom virtuelnog brifinga, dodajući da je ''korisno“ što je grupa dala svoj odgovor.

Američki predsednik Džo Bajden predstavio je, kako je rekao, najnoviji izraelski predlog za sporazum o taocima i prekid vatre za okončanje rata između Izraela i Hamasa krajem prošlog meseca, i palestinsku grupu da prihvati ponudu, podseća "Times of Israel".

06.52 Nemački sud odbacio zahtev za blokiranje izvoza oružja u Izrael

Berlinski sud odbacio je hitan zahtev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spreči nemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz nemačkog oružja u Izrael na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Palestince je podržalo nekoliko organizacija uključujući Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Zakon Palestine i Palestinski institut za javnu diplomatiju, prenosi "Reuters".

Oni tvrde da postoje razlozi da se veruje da se takva kršenja dešavaju u ratu Izraela protiv Hamasa.

Berlinski Upravni sud je, međutim, saopštio da tužioci nisu pokazali da su odluke o izvozu oružja u Izrael zapravo na čekanju, jer se Nemačka ove godine uzdržala od izdavanja dozvola, ili da će Nemačka verovatno dozvoliti izvoz kršeći svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

06.46 Šest Palestinaca ubijeno u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su šest Palestinaca u mestu Kufr Dan, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je da su četvorica ubijenih bili naoružani militanti, koji su ubijeni u razmeni vatre sa vojnicima u selu Kufr Dan, u blizini palestinskog grada Dženin.

Na video-snimku objavljenomn na društvenim mrežama vidi se nenaoružani ranjenik koji leži na putu i ​​viče da okupljeni pozovu hitnu pomoć, a zatim je upucan u butinu. Video-zapis snimljen je kroz prozor, na visini i iz daljine, prenosi "Reuters".

U saopštenju, IDF navodi da su izraelske trupe opkolile zgradu koju koriste militanti i sproveli taktiku poznatu kao "lonac pod pritiskom" koja uključuje eskalaciju vatre usmerene na zgradu kako bi se osumnjičeni naterali da izađu.

Israel Defense Forces via AP

 

06.31 UNICEF: Skoro 3.000 dece u Gazi životno ugroženo zbog neuhranjenosti

U Pojasu Gaze, skoro 3.000 dece je životno ugroženo usled neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj nezi, poručio je UNICEF.

U saopštenju UNICEF-a se navodi da nasilje i raseljavanje utiču na pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama za porodice.

Ta agencija UN dodaje da, iako je došlo do određenog poboljšanja u isporuci pomoći u hrani na severu, humanitarni pristup na jugu dramatično opao,, prenosi "Reuters".

AP Photo/Kerem Yucel

 

06.04 "Reuters": Hamas predao posrednicima odgovor na predlog o prekidu vatre

Hamas je predao posrednicima svoj zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum o taocima za zatvorenike, rekao je danas za "Reuters" zvaničnik te palestinske grupe.

''Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, izvući izraelske snage, rekonstruisati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmeni zatvorenika“, rekao je zvaničnik "Reuters"-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet