Fokus

Modi položio zakletvu za treći mandat, ceremoniju u Nju Delhiju obezbeđivalo 2,500 policajaca

Komentari

Autor: BBC

09/06/2024

-

16:37

Modi položio zakletvu za treći mandat, ceremoniju u Nju Delhiju obezbeđivalo 2,500 policajaca
Tanjug/AP/Manish Swarup - Copyright Tanjug/AP/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Narendra Modi, lider hinduističke nacionalističke partije Bharatija džanata (BJP), položio je po treći put zakletvu kao premijer Indije.

Ceremonija je održana u Raštrpati Bavanu, zvaničnoj rezidenciji indijskog predsednika, prenosi BBC.

Ovo je drugi put u istoriji indije na neko bude premijer u trećem mandatu, posle lidera za nezavisnost Džavaharlala Nehrua, a Modi je do tog mandata došao sa najslabijim izbornim uspehom do sad.

Nacionalna demokratska alijansa Modija, predvođena BJP-om, pobedila je na opštim izborima sa 293 mandata, što je manja razlika nego što je bilo predviđeno izlaznim anketama.

Na izborima je ponovo došlo do oživljavanja indijske opozicije, koja je osvojila 234 mandata.

Hiljade gostiju prisustvovalo je njegovoj inauguraciji u predsedničkoj palati u Nju Delhiju. Među njima su i šefovi susednih zemalja Bangladeša, Nepala, Šri Lanke, Maldiva.

U Nju Delhiju, koji je proglašen zonom zabranjenih letova, uspostavljeno je strogo obezbeđenje, sa više od 2.500 policajaca raspoređenih oko mesta događaja.

Tanjug/AP/Manish Swarup

 

Tokom ceremonije, predsednik Draupadi Murmu je takođe položio zakletvu u savetu ministara novog kabineta Modija.

Izlazne ankete predviđale su potpunu pobedu njegove stranke BJP koja je vladala Indijom deceniju, ali je izgubila parlamentarnu većinu na izborima.

Njegov blok NDA oslanjao se na dva ključna saveznika, Telugu Desam Partiju (TDP) i Janata Dal (United) JD(U), kako bi prešli granicu od 272 mesta koja je potrebna za formiranje vlade.

U petak su izabrani poslanici izglasali Modija za lidera Lok Sabhe (donjeg doma parlamenta), lidera parlamentarne stranke BJP i lidera NDA.

Tanjug/AP/Manish Swarup

 

Nije jasno o kakvim ustupcima su njegovi saveznici možda pregovarali u zamenu za njihovu podršku. Indijski mediji javljaju da nekoliko njih traži ključna ministarska mesta.

Opozicioni savez INDIJA, na čelu sa Kongresnom strankom, nazvao je izbore mandatom protiv vlade Modija.

"Opozicija je pokušala da rezultate Lok Sabhe iz 2024. prikaže kao gubitak za nas. Ali nismo izgubili, nikada nismo izgubili, nikada nećemo izgubiti", rekao je Modi u petak.

Tanjug/AP/Manish Swarup

 

On je zahvalio biračima na mandatu i rekao da će "učiniti sve" da iskorijeni korupciju i siromaštvo.

"Osnaživanje siromašnih i srednje klase je naš prioritet", rekao je on.

Tokom njegove predizborne kampanje, kritičari su optužili Modija i njegovu stranku za upotrebu govora mržnje, napad na muslimansku manjinu u zemlji i zatvaranje opozicionih ličnosti. 

Na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su počeli 19. aprila i koji su održani u sedam faza, od kojih je poslednja održana 1. juna, pravo glasa imalo je oko 970 miliona birača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet