Fokus

Premijer Indije Narendra Modi iskoristio novi adut u izbornoj kampanji: "Bog me poslao sa svrhom"

Komentari

Autor: CNN

28/05/2024

-

14:52

Premijer Indije Narendra Modi iskoristio novi adut u izbornoj kampanji: "Bog me poslao sa svrhom"
Narendra Modi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijski premijer Narendra Modi ima novu poruku za svoje pristalice u izbornoj kampanji - kaže da je njega Bog izabrao.

"Uveren sam da me je Bog poslao sa svrhom, a kada se ta svrha završi, moj posao će biti završen", rekao je on za lokalni novinski kanal NDTV u intervjuu prošle nedelje. "Zato sam se posvetio Bogu. Bog ne otkriva svoje karte. On me samo tera da radim ovo što radim".

Od preuzimanja vlasti 2014, Modi i njegova Bharatiia Janata Partija (BJP) promovišu snažan brend hinduističkog nacionalizma u zemlji u kojoj je oko 80 odsto stanovništva politeističke vere.

Iako je i u prošlosti koristio sličan jezik, njegova poruka da je vođa izabran od Boga postala je mnogo očiglednija kao pokušaj da osvoji treći uzastopni petogodišnji mandat na vlasti.

Tokom mamutskih višenedeljnih nacionalnih izbora u Indiji, čiji će rezultati biti objavljeni 4. juna, Modi je dao više intervjua za medije i održao nekolicinu govora koji odražavaju komentare date za NDTV.

Ne stidi se svoje vere

"On je preuzeo ličnost otvoreno pobožnog hinduiste", rekao je Subir Sinha, direktor Južnoazijskog instituta na Univerzitetu SOAS u Londonu. To je, dodao je, "okupilo njegovu bazu koja se ponosi takvom religioznošću".

Indija je duboko religiozna zemlja. Ali istorijski su njeni lideri nakon sticanja nezavisnosti ostali javno sekularni, delimično kako bi izbegli da budu viđeni kao povlašćeni bilo kojoj strani u naciji sa dugom istorijom međureligijskog nasilja.

"On je prvi premijer koji se ne stidi ove vere“, rekao je Sinha.

Kada se prvi put kandidovao na izborima pre čitavu deceniju, Modi je odabrao duhovnu prestonicu Indije Varanasi kao svoju biračku jedinicu, čineći drevni grad savršenom pozadinom za spajanje njegovih verskih i političkih ambicija.

"Majka Ganga me je pozvala u Varanasi", rekao je tada Modi, misleći na svetu reku Gang, koju mnogi sledbenici vere smatraju telom hinduističkog božanstva Gange.

Stojeći na obalama ove reke ranije ovog meseca, Modi se još jednom osvrnuo na svoju percipiranu božanstvenost.

"Dok moja majka nije bila živa, verovao sam da je moje rođenje možda biološko", rekao je Modi za CNN podružnicu CNN News-18. "Ali nakon njene smrti, kada pogledam svoja životna iskustva, ubeđen sam da me je Bog poslao ovde".

Bog ga je, rekao je Modi, učinio "svojim instrumentom".

Modijev najveći prikaz božanstva bio je izložen u januaru ove godine, kada je osveštao Ram Mandir u Ajodji, kontroverzni hinduistički hramu koji je sagrađen na mestu uništene džamije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet