Fokus

Rekordnih 13,42 miliona mladih Kineza polaže Nacionalni prijemni ispit za univerzitet

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2024

-

13:45

Rekordnih 13,42 miliona mladih Kineza polaže Nacionalni prijemni ispit za univerzitet
Rekordnih 13,42 miliona mladih Kineza polaže Nacionalni prijemni ispit za univerzitet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rekordnih 13,42 miliona mladih Kineza ove godine polaže Nacionalni prijemni ispit za univerzitete u Kini, poznat kao gaokao. 

Ovaj broj je rekordan od kada je matura nastavljena u Kini 1977. godine, a ove godine ispit, koji je počeo u petak, polaže 510.000 učenika više nego prošle godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete, a prenosi Kineski međunarodni radio.

Ispit se smatra ključnim za mlade Kineze, a rezultati određuju njihov prijem na univerzitete, pa čak i oblikuju njihov izgled za karijeru.

Ove godine je sedam pokrajinskih regiona Heilongđiang, Gansu, Đilin, Anhui, Điangksi, Guidžou i Guangksi uvelo promene na ispitu.

Osim jedinstvenog nacionalnog ispita za tri glavna predmeta, a to su kineski, matematika i strani jezik, učenici u tim regionima mogu da biraju da li će polagati fiziku ili istoriju, a između ideologije i politike, geografije, hemije i biologije biraju još dva predmeta.

Nacionalni prijemni ispit za univerzitete u Kini, odnosno gaokao održava se svake godine od 6. do 8. juna. Gaokao je prvi put održan 1952. godine, a tokom kulturne revolucije je bio suspendovan na 10 godina, odnosno od 1966. do 1976. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet