Fokus

Američki sud neće pokrenuti postupak pred porotom protiv Gugla zbog monopola

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

22:56

Američki sud neće pokrenuti postupak pred porotom protiv Gugla zbog monopola
Američki sud neće pokrenuti postupak pred porotom protiv Gugla zbog monopola - Copyright Tanjug/AP/Peter Morgan

veličina teksta

Aa Aa

Američki sud neće pokrenuti postupak pred porotom protiv Alfabetovog Gugla zbog navodne nezakonite dominacije u digitalnom oglašavanju, nakon što je kompanija platila 2,3 miliona dolara da pokrije zahtev vlade SAD za novčanu odštetu, odlučio je danas savezni sudija.

Američki okružni sudija u Aleksandriji u državi Virdžinija Leoni Brinkema nakon ove odluke zakazala je suđenje bez porote za 9. septembar, kada će saslušati argumente za direktno odlučivanje o slučaju, preneo je Rojters.

Gugl je negirao bilo kakvu grešku i saopštio da bi to bilo prvo suđenje poroti u građanskom postupku protiv monopola koji je pokrenulo Ministarstvo pravde SAD.

Ministarstvo pravde i neke savezne države tužili su tehnološkog giganta prošle godine, tvrdeći da nezakonito monopolizuje digitalno oglašavanje, s ciljem da se omogući veća konkurencija.

Gugl je prošlog meseca saopštio da je vlada, koja je prvobitno tražila više od 100 miliona dolara odštete, to potom preinačila na manje od milion dolara, a isplata u iznosu od 2,3 miliona dolara odnosi se na kamatu i mogućnost da se šteta utrostruči, prema američkom antimonopolskom zakonu.

Kompanija je optužila saveznu vladu da je donela zahtev za novčanu odštetu kako bi poroti obezbedila suđenje. Ministarstvo pravde je odgovorilo da je otvoreno za rešavanje svog dela slučaja o novčanoj odšteti.

"Gugl se snažno borio da svoje antikonkurentsko ponašanje zaštiti od pogleda javnosti“, rekla je sudija Brinkemi prošlog meseca.

Komentari (0)

Svet