Fokus

Dr Fauči pred Kongresom o koronavirusu i teorijama zavere: Negirao da je od Amerikanaca krio ključne informacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2024

-

12:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Doktor Entoni Fauči, čovek koji je donosio neke od ključnih odluka u vezi sa borbom protiv koronavirusa tokom pandemije 2020. i 2021. godine, našao se juče pred Kongresom SAD. On se i sad, kao i tada suočio sa brojnim napadima teoretičara zavere.

Naime, Fauči je tokom višesatnog saslušanja pred američkim Kongresom odbacivao brojne teorije zavere koje su mu predočavali republikanci. Inače, to saslušanje u Kongresu je imalo nameru da se utvrdi da li su naučene lekcije tokom pandemije. Republikanci su od Faučija tražili da im kaže da li je tačno da je Amerika finansirala virusološka istraživanja u Kini. Oni su takođe tražili i odgovor na pitanje da li je on ta istraživanja odobrio, kao i da li je istina da je nakon toga došlo do curenja virusa iz jedne od takvih laboratorija. 

Jedna od teorija zavere zapravo sugeriše da se virus proširio planetom nakon što je procureo iz jedne od kineskih laboratorija. Fauči je rekao da u teoriji nije nemoguće da je takav virus stvoren u laboratoriji, s obzirom na to da i dalje ne znamo na koji način je nastao ovaj virus, ali je negirao da je od Amerikanaca krio bilo kakve ključne informacije u vezi sa tim. 

Na drugoj strani, republikanci koji su bili izuzetno oštri prema njemu nisu ponudili nikakve konkretne dokaze za ovakve teorije. Fauči je otkrio da je na početku pandemije 2020. godine razgovarao sa 10 vrhunskih stručnjaka o poreklu virusa i da su oni zaključili da virus nije nastao u laboratoriji, već da je najverovatnije prešao sa životinje na ljude i bio je posebno pogođen tvrdnjama da je on podmićivao naučnike kako bi lagali američku naciju.

Više o ovome pogledajte u KOCKI na vrhu teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet