Fokus

Vladajući ANC osvojio nešto manje od 42 odsto glasova na izborima u Južnoj Africi

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2024

-

14:40

Vladajući ANC osvojio nešto manje od 42 odsto glasova na izborima u Južnoj Africi
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) osvojio je nešto manje od 42 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Južnoj Africi koji su održani u sredu nakon što je prebrojano nešto više od 60 odsto glasova, saopštila je izborna komisija.

To je najgori rezultat koji je ostvario ACN na izborima od kada je preuzeo vlast od kraja aparthejda 1994. godine i ovi rezultati ukazuju da će morati da uđe u koaliciju sa jednom ili više stranaka da bi bila formirana parlamentarna većina, preneo je Reuters.

Prva zamenica generalnog sekretara ANC Nomvula Mokonjane rekla je novinarima u izbornom centru da u toj stranci niko neće podneti ostavku i izrazila je uverenje da sadašnji predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa mora da ostane na toj funkciji posle parlamentarnih izbora.

Na pitanje da li je ANC počeo da razgovara sa manjim strankama o mogućoj koaliciji, Mokonjane je rekla da stranka za sada ne pregovara o formiranju koalicije i da prvo mora da se sastane rukovodstvo te stranke da bi razmotrilo to pitanje, o čemu mora da konsultuje i druge partijske organe pre razgovora sa drugim strankama o eventualnom formiranju koalicije.

Izborna komisija je saopštila da je Demokratski savez (DA) osvojio oko 27 odsto glasova, dok je partija Boraca za ekonomsku slobodu (EFF) osvojila oko sedam odsto glasova.

Podrška ANC-u je opala zbog velike nezaposlenosti, kriminala, čestih nestanaka struje, kao i korupcije, navodi britanska agencija.

Na izborima su birane pokrajinske skupštine u svakoj od devet pokrajina zemlje i novi nacionalni parlament koji će onda izabrati sledećeg predsednika Južne Afrike.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 27 miliona građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet