Fokus

Kina osudila bivšeg generalnog direktora firme Huarong na smrtnu kaznu zbog korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

14:41

Kina osudila bivšeg generalnog direktora firme Huarong na smrtnu kaznu zbog korupcije
Kina osudila bivšeg generalnog direktora firme Huarong na smrtnu kaznu zbog korupcije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kineski sud je danas osudio bivšeg generalnog direktora firme Huarong (China Huarong International Holdings) Bai Tianhuija na smrtnu kaznu zbog korupcije, javila je danas kineska televizija CCTV.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na kineske izvore, Bai Tianhui je u periodu od 2014. do 2018. godine primio mito u iznosu od 1,1 milijarde kineskih juana, odnosno oko 140 miliona evra, navodi se u obrazloženju suda.

On je zloupotrebio svoju poziciju da bi "pružio pomoć" određenim subjektima u akvizicijama projekata i korporativnom finansiranju.

Količina mita koju je Bai uzeo bila je "ogromna", a sud je naveo da je "društveni uticaj ovog događaja bio posebno poguban i prouzrokovao ozbiljne gubitke po interese države i naroda", ističe se u saopštenju.

Kineski tužioci su u januaru 2019. naložili hapšenje četvorice bivših rukovodilaca kompanije Huarong zbog sumnje na korupciju, a među njima je bio i Bai Tianhui. Oni su pokretanjem krivičnog postupka automatski izgubili svoje funkcije, kao što je praksa u Kini. 
 

Komentari (0)

Svet