Fokus

Francuska proglasila vanredno stanje u Novoj Kaledoniji

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

19:30

Francuska proglasila vanredno stanje u Novoj Kaledoniji
Francuska proglasila vanredno stanje u Novoj Kaledoniji - Copyright AP Photo/Clotilde Richalet, File

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je danas proglasila vanredno stanje u prekomorskoj teritoriji Novoj Kaledoniji nakon dve noći nereda u kojima su poginule četiri osobe, među kojima je i jedan policajac.

Vanredno stanje omogućiće nadležnima dodatna ovlašćenja kada je reč o zabrani okupljanja na ovom pacifičkom ostrvu pod kontrolom Francuske.

Francuska je uputila i nekoliko stotina pripadnika policije i žandarmerije, rekao je portparol francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Među 500 upućenih pripadnika nalaze se i specijalci za razbijanje nereda. Škole na ostrvu su zatvorene, a u prestoncii je već uvedeno vanredno stanje.

Jelisejska palata potvrdila je danas tri smrtna slučaja, bez dodatnih detalja, žandarmerija je saopštila da je jedan njen pripadnik, koji je u sredu zadobio teške telesne povrede u glavu, u međuvremenu preminuo, prenose francuski mediji.

Novu Kaledoniju potresa pobuna separatista koji se protive dugo najavljivanoj izbornoj reformi koju je jutros izglasao francuski parlament.

Narodna skupština usvojila je jutros sa 351 glasom za i 153 protiv, predlog ustavnog zakona kojim se širi biračko telo u Novoj Kaledoniji.

U tekstu usvojenog predloga zakona se planira pravo glasa na lokalnim izborima za sve građane koji tamo borave duže od deset godina.

Predsednik Makron pozvao je danas predstavnike Nove Kaledonije da nastave razgovore sa državnim institucijama.

 

Komentari (0)

Svet