Fokus

Premijer Haitija Arijel Anri podneo ostavku: Kriza zbog bandi se nastavlja, u 2024. ubijeno ili povređeno 2.500 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

21:05

Premijer Haitija Arijel Anri podneo ostavku: Kriza zbog bandi se nastavlja, u 2024. ubijeno ili povređeno 2.500 ljudi
Premijer Haitija Arijel Anri podneo ostavku: Kriza zbog bandi se nastavlja, u 2024. ubijeno ili povređeno 2.500 ljudi - Copyright Tanjug AP/Poseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Haitija Ariejl Anri podneo je danas na tu funkciju, ostavljajući otvoren put za formiranje nove vlade u toj karipskoj zemlji, potresenoj nasiljem bandi u kojem je od januara do marta ubijeno ili povređeno više od 2.500 ljudi.

Anri je podneo ostavku u pismu potpisanom u Los Anđelesu, koje je danas objavila njegova kancelarija, na dan kada je savet koji ima zadatak da izabere novog premijera i kabinet položio zakletvu, preneo je AP.

Anrijev kabinet je u međuvremenu izabrao ministra ekonomije i finansija Mišela Patrika Boasvera za privremenog premijera.

Za sada se ne zna kada će prelazni savet izabrati svog privremenog premijera.

Obraćajući se u prepunom kabinetu premijera, Boasver je rekao da je kriza na Haitiju predugo trajala i da se zemlja sada našla na raskrsnici.

"Posle dva duga meseca debate... rešenje je pronađeno“, rekao je Boasver i istakao da je danas "važan dan u životu naše drage republike".

Novi predsednik 2026. 

On je prelazni savet nazvao "haićanskim rešenjem" i poželeo im uspeh, dodajući da veruje da je "odlučnost tu".

Prelazni svet je osnovan ranije danas, a više od mesec dana nakon što su karipski lideri najavili njegovo osnivanje nakon hitnog sastanka za rešavanje rastuće krize na Haitiju.

Dok je savet polagalo zakletvu u Nacionalnoj palati u Port-o-Prensu se čula pucnjava.

Očekuje se da će devetočlani savet, u kojem sedam članova ima pravo glasa, pomoći u utvrđivanju dnevnog reda nove vlade.

On će imenovati i privremenu izbornu komisiju, što je uslov pre održavanja izbora i uspostaviće saveta ističe 7. februara 2026. godine, kada je predviđeno da novi predsednik položi zakletvu.

Komentari (0)

Svet