Fokus

Kongres sutra odlučuje o pomoći Ukrajini i Izraelu: "Nada za usvajanje zavisi od krhke dvopartijske koalicije"

Komentari

Autor: FoNet

19/04/2024

-

22:13

Kongres sutra odlučuje o pomoći Ukrajini i Izraelu: "Nada za usvajanje zavisi od krhke dvopartijske koalicije"
Kongres sutra odlučuje o pomoći Ukrajini i Izraelu: "Nada za usvajanje zavisi od krhke dvopartijske koalicije" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle višemesečnog odlaganja, Predstavnički dom američkog Kongresa je spreman da sutra konačno glasa o zakonu koji bi omogućio vladi da sa desetinama milijardi dolara pomogne Ukrajini i Izraelu.

Oba zakona, međutim, i dalje imaju glasne protivnike u Kongresu, a nade u usvajanje zavise od krhke dvopartijske koalicije koja bi mogla da prevaziđe velike proceduralne i zakonodavne prepreke na tom putu, prenosi BBC.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da je odlučan da te zakone stavi na glasanje, uprkos činjenici da bi radikalni republikanci zbog toga mogli da zatraže njegovu smenu.

Džonsonov predlog obezbeđuje 60,8 milijardi dolara Ukrajini, 26,4 milijarde Izraelu i 8,1 milijardu indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan.

Predstavnički dom će o svakom zakonu glasati pojedinačno, što znači da bi neki mogao da prođe, a neki ne.

Na glasanje će biti stavljen i četvrti zakon, koji uključuje zahtev da se kineskoj kompaniji "Bajtdens", vlasniku društvene mreže TikTok, oduzme licenca za rad u SAD, odobrenje da se koristi zamrznuta ruska imovina i uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Kini.

"Vrlo verovatno" usvajanje zakona

Šta god bude usvojeno, biće stavljeno u jedan zakon, koji će potom morati u celini da odobri Senat, pre nego što ga potpiše predsednik Džo Bajden.

Džonson je obećao i da će predstaviti novi zakon o reformi migrantske politike, sa odredbama koje traže konzervativni republikanci, u pokušaju da pridobije njihovu podršku za prva četiri zakona.

profimedia

 

Danas je koalicija demokrata i republikanaca koji podržavaju pomoć Ukrajini i Izraelu sa 316 glasova za, uz 94 protiv, glasala za otvaranje rasprave i stavljanje na glasanje sva četiri zakona sutra uveče.

Takav odnos na današnjem glasanju ukazuje da je vrlo verovatno usvajanje zakona. Retkost je u modernoj istoriji Kongresa da predsedavajući Predstavničkog doma mora da se osloni na podršku manjinske stranke, ali Džonson je na to sada primoran, jer članovi njegove partije koji se protive njegovom nastojanju da se odobri pomoć Ukrajini zauzimaju neke ključne pozicije u strukturi moći Predstavničkog doma.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden pojačao pritisak na Kongres da usvoji zakon o pomoći drugim državama, koji bi pomogao u jačanju ukrajinske i izraelske odbrane i obezbedio humanitarnu pomoć Gazi.

"Sada nije vreme da napuštamo prijatelje. Predstavnički dom mora da donese hitne zakone o nacionalnoj bezbednosti za Ukrajinu i Izrael, kao i za očajnički potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi", napisao je Bajden u autorskom tekstu u Vol Strit Džurnalu, obećavajući da SAD nikome "neće ispisivati blanko čekove“, prenosi Politiko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet