Politika

Brnabić: Britanci zainteresovani za ulaganja u gejming industriju u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

16:36

Brnabić: Britanci zainteresovani za ulaganja u gejming industriju u Srbiji
Brnabić: Britanci zainteresovani za ulaganja u gejming industriju u Srbiji - Copyright FoNet/Vlada/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u utorak biti potpisan sporazum o saradnji iz oblasti energetike, a da će se voditi i razgovori o unapređenju ekonomskih i političkih odnosa.

Kako je istakla, prvog dana posete Londonu vođeni su razgovori o ekonomskim temema.

"Drago mi je da naši sagovornici već znaju dosta o Srbiji. Zainteresovani su za ulaganja u gejming industriju. Znaju dosta i o biotehnologiji", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da su vođeni razgovori o tome koliko se Srbija u proteklim godinama promenila, kako je postala lider u tehnologiji, razvoju e-uprave i menjanju obrazovnog sistema.

"Kada je reč o IT uslugama, povećali smo njihov izvoz za osam puta. Ove godine ćemo imati IT izvoz od četiri milijarde evra. To skreće pažnju na nas kao zemlju sa velikim potencijalom", navela je Brnabić.

Predsednica Vlade najavila je da od večeras kreću i politički sastanci. Kako kaže, očekuje da će se razgovarati o ekonomskim i političkim odnosima, kako bi se uspostavila bolja i bliža saradnja i komunikacija, što će, istakla je, biti važno i zbog pitanja Kosova.

Ona je izrazila uverenje da će glavna tema večere u Domu lordova biti trenutna situacija na Kosovu i Metohiji.

"Verujem da će situacija na KiM biti glavna tema večeras na večeri u Domu lordova te je i sam specijalni izlaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, lord Stjuart Pič izabrao sagovornike iz Doma lordova tako da ćemo imati potpuno otvorenu radnu večeru bez prisustva medija i u tom smislu, moći ćemo da budemo otvoreni i iskreni jedni prema drugima", izjavila je Brnabić.

Ona je istakla da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić imao dobar razgovor sa lordom Stjuartom Pičom, da je ona pre polaska u London razgovarala i o tom razgovoru kao i o pripremama kako treba da izgleda buduća saradnja Republike Srbije sa Velikom Britanijom i kako Srbija treba da se postavi u trenutnim okolnostima.

"Ovo je situacija ekstremne nestabilnosti, kršenja svih prava Srba na Kosovu i Metohiji, zauzimanja na silu zgrada opština na severu pokrajine i nadam se da ćemo posle radne večere koja je večeras kao i sutrašnjih sastanaka moći da računamo na bolje razumevanje i komunikaciju između Velike Britanije i Srbije", izjavila je Brnabić.

Ona je dodala da je lord Stjuart Pič čovek sa kojim je lako razgovarati, koji jako dobro poznaje Balkan.

"On je izuzetno otvoren, fer i objektivan čovek te Srbija ne može imati boljeg sagovornika u Velikoj Britaniji, ali opet znamo da ti odnosi iz raznih razloga nisu uvek najlakši mogući", zaključila je Brnabić. 

Komentari (0)

Srbija