Politika

Obustavljeni radovi u selu Dren, Rakić uputio protestno pismo ambasadorima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2023

-

10:36

Obustavljeni radovi u selu Dren, Rakić uputio protestno pismo ambasadorima
Obustavljeni radovi u selu Dren, Rakić uputio protestno pismo ambasadorima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Radovi koji su juče počeli u selu Dren na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji obustavljeni su, javlja reporterka Euronews Srbija. Kao navodi, na terenu su ostale mašine i policija, ali su se specijalci povukli.

Stanovnici Drena su se okupili juče kako bi  zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta. Oni su noć su proveli na putu koji vodi ka njihovim imanjima, zbog radova. Koordinator akcije, potpukovnik Kosovske policije Veton Eljšani rekao je da je na mestu radova predviđena gradnja granične policijske stanice i da policija samo izvršava odluku Vlade.

Todić: Okupljanje do dobijanja garancija da neće biti radova

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je danas da je noć protekla mirno u selu Dren, gde su se okupili Srbi kako bi zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

On je za Tanjug naveo da su se kosovski specijalci sa oko 20 vozila udaljili sa lokacije, a da mu je potpukovnik kosovske policije Veton Eljšani rekao da se do daljeg neće izvoditi radovi.

"Dobili smo potvrdu od šefa akcije, kako se Eljšani predstavlja, rekao nam je da danas radovi neće da se izvode. Svi su tu, stanovnici opštine Leposavić su tu, solidarišu se jer sutra to može njih da sačeka. Oko 10 časova bilo je okupljeno oko 150, 200 Srba", istakao je Todić.

On je rekao da će Srbi, dok ne dobiju garancije da se neće vršiti radovi, ostati okupljeni.

Euronews/Anđelka Ćup

 

 

"Juče su komunicirali samo sa ljudima iz kosovske službe, konkretno opština Leposavić je pomogla, angažovala je advokata koji će da ih zastupa. Advokat će da se obrati ustavnom sudu i ombudsmanu u Prištini i da traži poništenje ove odluke", dodao je Todić.

On je preneo da su na terenu i pripadnici američkog kontigenta Kfora.

"Oni se nalaze na 50 metara od okupljenih Srba, a njima je preneta zabrinutost. Obavešten je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, obavešten je i specijalni izaslanik (EU) Miroslav Lajčak o svim detaljima ove eksproprijacije. Nažalost, nemamo s kim da pričamo u Prištini, tako da sve zavisi od međunarodne zajednice. Obratili smo se ambasadama u Prištini, državi Srbiji, jer druga adresa ne postoji. Ne zato što mi nećemo s njima (Prištinom) da pričamo, nego oni ne poštuju svoj zakon", poručio je Todić.

On je pojasnio da ceo proces, kad bi se poštovao zakon, morao bi da traje mnogo duže.

"Morali su da angažuju vlasnike parcela... to traje mesecima, godinama, pre nego sto se krene u donošenje odluka. A oni su u 15 dana doneli odluku za koju smo čuli u medijima, a 10 dana kasnije dobili smo tabelu o kojim parcelama se radi", rekao je Todić.

Srpska lista: Pismo ambasadorima

Srpska lista saopštila je jutros da je predsednik Srpske liste Goran Rakić u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, šefovima misija EU, UNMIK, OEBS i komandantu Kfora.

"U pismu je jasno ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti, i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije, te da se ovi jednostrani potezi razumeju kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina", navodi se u saopštenju.

Ujedno su u pismu svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija.

Petković: Nova uzurpacija srpske zemlje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković juče je saopštio da je Aljbin Kurti sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić, a zemlju je, tvrdi, bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji. 

"U zaseoku Zaselje su Kurtijevi predstavnici započeli radove na proširenju puta koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je nelegalnom ekproprijacijom obuhvaćeno", naveo je Petković.

On je occenio da je o toj novoj uzurpaciji srpske zemlje na severu Kosova i Metohije jutros obavestio i sve međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka. 

Rekao je da je jasno zahtevao da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić "kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze".

Petković kaže i da je odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština donela sa jasnom namerom Kurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

Komentari (0)

Srbija