Politika

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Prebijanje Subotića dokaz da Priština protiv Srba primenjuje gestapovske metode

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

12:04

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Prebijanje Subotića dokaz da Priština protiv Srba primenjuje gestapovske metode
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Prebijanje Subotića dokaz da Priština protiv Srba primenjuje gestapovske metode - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da sinoćno prebijanje Srbina iz Kosovske Mitrovice Miloša Subotića u policijskoj stanici iznova potvrđuje da Priština protiv pripadnika srpskog naroda sada već rutinski primenjuje gestapovske metode zastrašivanja i nasilja.

U saopštenju Kancelarije se ističe da su prekomerna upotreba sile i policijska tortura odavno svakodnevica na severu AP KiM i da je jasno da akti nasilja i torture nad Srbima imaju samo jedan cilj - zastrašivanje u funkciji proterivanja i etničkog čišćenja severnog dela pokrajine.

Naglašava se da će Srbija nastaviti da metodično evidentira sve napade na Srbe, jer odgovorne će morati da sustigne pravda.

Kancelarija ukazuje da je međunarodno prisustvo na AP KiM  dužno da, u skladu sa međunarodnim pravom i propisima koji bi trebalo da se primenjuju na terenu, spreči torturu nad Srbima i sve otvorenija kršenja ljudskih prava srpskog naroda.

"Predstojeće sedmice će pred Savetom bezbednosti UN biti razmotren novi šestomesečni izveštaj UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbija će i ovu priliku iskoristiti da pažnju svetske javnosti skrene na sve vidove fizičkog i pravnog nasilja koje nad Srbima sprovodi režim Aljbina Kurtija", navedeno je u saopštenju.

Civilno društvo prekida saradnju sa EULEX-om dok se ne izjasne o bespravnom hapšenju i prebijanju Subotića

U saopštenju Centra za afirmativne društvene akcije, Centra za zastupanje demokratske kulture, Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i Nove društvene inicijative oštro su osudili bespravno privođenje i naknadno prebijanje od strane kosovskih policajaca uglednog građanina Severne Mitrovica, oca i supruga, Miloša Subotića, navodi se u saopštenju. Njegovo hapšenje i prebijanje još jedan je u nizu nelegalnih postupaka pripadnika Regiona Sever i podvlači stepen neprofesionalizma i ostrašćenosti navodnih predstavnika organa reda prema građanima, navodi se.

"Kontinuirano ćutanje lokalnih policijskih savetnika EULEX-a i čitave misije o obrascu bespravnih poteza policije dalje je neprihvatljivo i stoga zahtevamo od ove misije da odmah prekine sa praksom da ne objavljuje javno svoje nalaze o radu policije i od sada se izjašnjava o svim spornim slučajevima ili, u suprotnom, potpuno obustavi navodni monitoring rada policije koji tvrdi da sprovodi. Organizacije potpisnice ovog saopštenja, oglašavaće se svakog dana dok EULEX ne iznese svoju ocenu o postupanju policije u slučaju Miloša Subotića. Dalje, prekidamo svaki vid saradnje i sastanaka sa ovom misijom dok ne iznesu svoju ocenu o radu policajaca i specijalaca na severu", navodi se u saopštenju i nastavlja:

"Istovremeno, zahtevamo pokretanje šire istrage Policijskog Inspektorata Kosova o celokupnom radu Regiona Sever, ovom pojedinačnom slučaju, ali i svim dosadašnjim incidentima u koje su bili umešani pripadnici kosovske policije, u uniformi ili civilu. Najzad, pozivamo Instituciju Ombudsmana da pokrene ex officio istragu o stanju osnovnih građanskih sloboda u opštinama na Severu Kosova"

Srpska demokratija osudila policijsku represiju

Srpska demokratija je takođe reagovala ovim povodom. Oni su u objavi na Fejsbuku osudili policijsku represiju koja, kako se ističe, uzima maha i navela da očekuje od međunarodnih organizacija i ambasada da preduzmu konkretne mere da se ukine represija nad Srbima i ostalim nealbancima.

Objavljen je i snimak na kojem se vidi hapšenje Subotića, kao i njegova izjava u kojoj navodi da ne zna zbog čega je pretučen.

Kako je Subotić ispričao, odveden je u sobu u policijskoj stanici u kojoj nema kamera, gde je od strane policijskih službenika  brutalno pretučen, iako se, kako je naglasio, ni u jednom momentu nije opirao hapšenju.

Istakao je da mu nije rečeno zbog čega je priveden. Naveo je da je dobio osam šamara i udarac u predelu grudnog koša. Subotić dodaje da je nakon nekoliko sati pušten iz policijske stanice, odakle je otišao u bolnicu, gde su mu ustanovljene povrede.

Srpska lista takođe je osudila napad na Subotića. U svom saopštenju ističu da očekuju da se najhitnije oglase međunarodni predstavnici, a pre svih Euleks.

"Njihova tišina se u Prištini doživljava kao odobravanje, zato nije ni čudo što u periodu kada Srbe maltretiraju Euleks ćuti, a njihovi pripadnici dobijaju pohvale čelnika kosovske policije što je u najmanju ruku paradoksalno", ističe se u saopštenju Srpske liste.

Komentari (0)

Srbija