Politika

Ambasada Rusije u BiH: Navodi o kampovima za obuku u RS su pokušaj da se stvori razlog za nove sankcije

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

19:42

Ambasada Rusije u BiH: Navodi o kampovima za obuku u RS su pokušaj da se stvori razlog za nove sankcije
Zimski dan u Sarajevu i svakodnevni život na Baščaršiji, staroj gradskoj četvrti. - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Priča o navodnim kampovima u Republici Srpskoj u kojima Rusi vrše obuku predstavlja pokušaj da se baci senka na Republiku Srpsku i da se stvori razlog za nove nezakonite sankcije, rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi u BiH.

Komentarišući tvrdnje američke Ambasade u BiH, koja se poziva na izveštaje iz Moldavije o navodnim kampovima i razlog plasiranja takvih informacija, iz Ambasade Ruske Federacije ističu da to predstavlja još jednu "propagandnu salvu Zapada u hibridnom ratu protiv Rusije" čime, kako se navodi, Zapad želi da podrži režim u Kišinjevu.

"Time pokušavaju da pronađu alibi za potpuni debakl na referendumu, čiji su rezultati morali na brzinu da budu falsifikovani kako bi se dokazala odanost moldavskog naroda evropskom izboru", ističu u Ambasadi Ruske Federacije.

Napominju da ovim izjavama Ambasada SAD želi indirektno da optuži za neaktivnost i rukovodstvo Euforove "Altea" operacije, koje navodno nemarno pristupaju ispunjavanju svog mandata.

"Već je postojao jedan presedan, setite se tvrdnji o mitskim ruskim kampovima pre nekoliko meseci, koje je Eufor odlučno demantovao. Pozadina je jasna - pokazati da EU nije u stanju da kontroliše situaciju, zato je potrebno vratiti mandat NATO-u", navodi se u saopštenju iz ruske Ambasade i dodaje da se to radi upravo uoči razmatranja pitanja produženja mandata misije "Altea" u Savetu bezbednosti UN početkom novembra.

Dodaju da je još jedan od razloga za navode o kampovima u Republici Srpskoj i namera Zapada da "konkretnim činjenicama" ilustruje navodnu hitnu potrebu za uvođenjem viznog režima za građane Ruske Federacije.

Iz Ambasade su podsetili i da je o ovim akcijama Zapada predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Kazanju na marginama Samita BRIKS-a, gde je naglasio da se radi o demonizaciji Rusije.

"Još jednom izjavljujemo da se Ruska Federacija ne meša u unutrašnje poslove BiH, za razliku od Amerikanaca koji pokušavaju da kontrolišu političke procese i političke delatnike bukvalno na svim nivoima", ističe se u saopštenju.

Oni su izrazili nadu i da će planirani sastanak predstavnika relevantnih struktura Republike Srpske i BiH konačno zatvoriti ovu temu, i pozvali nadležne organe BiH, pojedine političare i medije da pokažu odgovoran pristup i da se, kako navode, "ne upliću u antiruske insinuacije Zapada".

 

Komentari (0)

Srbija