Politika

Vujičić: Beograd spreman za razgovor i dijalog, Priština ponovo pokazala nerazumevanje oko ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

13:20

Vujičić: Beograd spreman za razgovor i dijalog, Priština ponovo pokazala nerazumevanje oko ZSO
Danijela Vujičić - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić izjavila je danas da je, iako je Priština na jučerašnjoj rundi dijaloga u Briselu ponovo pokazala nerazumevanje oko formiranja ZSO, Beograd i dalje spreman na razgovor i dogovor uz poštovanje onoga što je dogovoreno, a za šta je EU i međunarodna zajednica garantovala, a to je Briselski sporazum i formiranje ZSO.

"Čuli smo da je juče pokrenuto nekoliko tema, osnovna je insisitiranje Beograda na ZSO, bilo je reči i o prelazima. I taj sporazum koji Priština ne bi trebalo da krši, a to je slobodan protok ljudi, robe i kapitala, vidimo kilometarske kolone na Merdarama. To je trik (premijera privremenih institucija) Aljbina Kurtija i Prištine. Govorilo se i o slobodnom prolazu službenih lica, formiranju veterinarske inspekcije", rekla je Vujičić za Tanjug.

Ona ističe da je Priština ponovo pokazala nerazumevanje po pitanju formiranja ZSO i da ponovo nije bilo nikakvog napretka u dijalogu, kao što je to rekao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, zato što Priština insistira na konačnom priznanju tzv. Kosova od Srbije.

Na pitanje da li će prištinska administracija odugovlačiti sa formiranjem ZSO samo do izbora u februaru ili će nastaviti sa produbljivanjem krize, Vujičić kaže da odlaganje formiranja ZSO od strane Prištine ne bi vezivala samo za izbore u februaru, s obzirom na to da već tri godine srpsko stanovništvo na AP KiM trpi nasilje, teror i hapšenja od strane Prištine.

Osvrćući se na hapšenje predsednika Fudbalskog saveza KiM Igora Uljarevića zato što je imao dresove Fudbalskog daveza KiM i sa natpisima "Nema predaje", ona je istakla da je to politika Kurtija i odnos Prištine prema sportu, obrazovanju, zdravstvu, ljudskim pravima.

"Sve je to ugroženo i ne postoji ni jedan segment srpskog bitisanja na KiM gde možemo reći da se u potpunosti poštuju ljudska prava i slobode, a da međunarodna zajednica to ne zna i da ona osim verbalnih osuda nikakvim kaznama ne sprečava to", ukazala je Vujičić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija