Politika

Ministarstvo finansija prvo po indeksu otvorenosti izvršne vlasti u Srbiji i regionu

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

23:53

Ministarstvo finansija prvo po indeksu otvorenosti izvršne vlasti u Srbiji i regionu
Ministarstvo finansija prvo po indeksu otvorenosti izvršne vlasti u Srbiji i regionu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija Republike Srbije zauzelo je prvo mesto u istraživanju "Otvorenosti izvršne vlasti u Srbiji i regionu za 2023. godinu", koje je sprovela organizacija Partneri Srbija, članica međunarodne mreže civilnog društva PartnersGlobal.

Kako pokazuje istraživanje, sa indeksom otvorenosti od 74,98 odsto, Ministarstvo finansija prednjači među 25 ministarstava. Istraživanje je ocenjivalo sve indikatore otvorenosti, uključujući transparentnost, pristupačnost i učinkovitost.

"Najbolje rezultate ostvarili su Ministarstvo finansija i Ministarstvo odbrane, oba sa indeksom otvorenosti od 74,98 odsto, a iza njih sledi Ministarstvo prosvete sa 71,25 odsto,“ navodi se u tom istraživanju koje je sprovedeno za 2023. godinu.

Ta organizacija obavila je i monitoring otvorenosti 31 organa uprave, a među njima našla se i jedna od uprava Ministarstva finansija – Uprava za duvan, koja je po tom kriterijumu ostvarila najbolji rezultat sa indeksom otvorenosti od 70,11 odsto.

U istraživanju je istaknuto da pojedina ministarstva imaju objavljene srednjoročne ili dvogodišnje planove rada. Treba napomenuti da se i u toj grupi nalazi Ministarstvo finansija sa svojim Srednjoročnim planom rada za period od 2023. do 2025. godine.

U istraživanju se navodi i da sva ministarstva imaju funkcionalne sajtove, a na svim sajtovima su objavljeni podaci o nadležnosti ministarstva, organi, spiskovi državnih funkcionera, biografije ministara i kontakt podaci.

Društvene mreže ministarstava

Posebno je istaknuto da je situacija bolja po pitanju mogućnosti participacije građana u procesima kreiranja zakona u odnosu na raniji period, jer su ministarstva razvila praksu objavljivanja nacrta predloženih zakona i drugih akata i poziva za učešće u javnim raspravama.

Podvlači se i to da ministarstva uglavnom imaju aktivne Fejsbuk naloge, dok naloge na X platformi ima 11 ministarstava, a sajtovi 12 ministarstva imaju direktan kanal za komunikaciju sa građanima.

Partneri Srbija su organizacija civilnog društva, posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionaloj izgradnji u Srbiji i regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta i korišćenje znanja domaćih eksperata.

Partneri Srbija su članica PartnersGlobal, međunarodne mreže lokalnih organizacija, sa sedištem u Vašingtonu, osnovane 1989. godine, posvećene promovisanju demokratije i ljudskih prava, i jačanju lokalnih organizacija u zemljama u tranziciji.

Tokom skoro 30 godina rada, kroz 22 nezavisna lokalna centra širom sveta, PartnersGlobal sprovodi lokalne i međunarodne inicijative i primenjuje projekte u preko 50 zemalja, radeći na jačanju vladavine prava i učešća građana, kao i osnaživanju marginalizovnih grupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija