Politika

Politiko: Vučićeva strategija između Istoka i Zapada, našao optimalnu poziciju

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

17:17

Politiko: Vučićeva strategija između Istoka i Zapada, našao optimalnu poziciju
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Briselski portal Politiko ocenio je danas da odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ove sedmice sastane sa najvišim liderima EU umesto da prisustvuje samitu BRIKS-a u Rusiji ne treba shvatiti kao čvrstu izjavu lojalnosti EU, već kao deo njegove strategije da balansira između Zapada i Istoka.

Portal navodi da će Vučić danas u Beogradu biti domaćin premijeru Grčke Kirijakosu Micotakisu i njegovom poljskom kolegi Donaldu Tusku i da se očekuje da će tema razgovora biti članstvo u EU.
Dodaje se da Srbija nije članica BRIKS-a, ali da je pozvana na samit te asocijacije koji se ove nedelje održava u ruskom gradu Kazanj, ali da je Vučić odlučio da ne prisustvuje, navodeći kao razlog posetu Tuska i Micotakisa. 

Portal navodi da će u petak Beograd posetiti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i da će tema razgovora biti planovi EU za ulaganja u region, a da već sledećeg dana u Beograd stiže ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnjikov.

Politiko dodaje da je Vučić takođe najavio da će 9. maja sledeće godine u Moskvi prisustvovati proslavi povodom obeležavanja 80. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacistima. 

Portal na kraju ocenjuje da, pošto se u EU sve više biraju evroskeptičnije i Rusiji naklonjene vlade, Vučić možda neće morati više toliko da se trudi da lavira između Istoka i Zapada i da je pronašao "optimalnu poziciju".

Kako se podseća, predsednik Srbije se u utorak u Slovačkoj sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i slovačkim premijerom Robertom Ficom na konferenciji o migracijama i odbacio mogućnost da Srbija bude domaćin bilo kakvim centrima za deportaciju migranata. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija