Politika

Fon der Lajen sutra započinje posetu Zapadnom Balkanu, u petak stiže u Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

17:45

Fon der Lajen sutra započinje posetu Zapadnom Balkanu, u petak stiže u Beograd
Ursula fon der Lajen - Copyright Evropska komisija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će započeti posetu Zapadnom Balkanu, u okviru koje će u petak, 25. oktobra, boraviti u Beogradu.

Fon der Lajen će se tokom posete Beogradu, u koji će doputovati nakon obilaska BiH, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem, najavila je ranije zamenica glavnog portparola Komisije Ariana Podesta.

Do posete Zapadnom Balkanu, naglasila je, dolazi u važnom kontekstu proširenja.

"Fokus se uglavnom odnosi na proces proširenja, planove rasta itd, koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana", rekla je ona 18. oktobra u Briselu.

U okviru turneje po Zapadnom Balkanu, koju će započeti sutra u Tirani, Fon der Lajen će, pored Beograda, posetiti i Severnu Makedoniju, BiH, Prištinu i Crnu Goru. 

U Tirani će se prvobitno, kako je navela Podseta, sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom i govoriti na ceremoniji inauguracije kampusa Koledža Evrope u Tirani, a potom će se u četvrtak sastati sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem.  

Istog dana otputovaće u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsedicom te zemlje Gordanom Siljanovskom-Davkovom, dodala je Podesta.

Fon der Lajen će u četvrtak otputovati i u Jablanicu u Bosni i Hercegovini kako bi, kako je navela Podseta, posetila područja koja su nedavno pogođena poplavama.

U petak će boraviti u Sarajevu, gde će se sresti sa Predsedništvom BiH, kao i sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Bojanom Krišto. 

Nakon posete Beogradu, predsednica Evropske komisije posetiće u subotu Prištinu, u kojoj će se sastati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. 

Posetu Zapadnom Balkanu zaključiće u Podgorici, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija