Politika

Đurđević Stamenkovski: Prisustvo Srbije Samitu BRIKS-a ne narušava vojnu neutralnost

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

10:42

Đurđević Stamenkovski: Prisustvo Srbije Samitu BRIKS-a ne narušava vojnu neutralnost
Đurđević Stamenkovski: Prisustvo Srbije Samitu BRIKS-a ne narušava vojnu neutralnost - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da prisustvo Srbije na Samitu BRIKS-a u Kazanju ne narušava njenu vojnu neutralnost uz ocenu da je važno da naša zemlja koristi mogućnosti saradnje sa svima, ali da ''sedi na srpskoj stolici''.

Đurđević Stamenkovski je navela da je BRIKS političko-ekonomski, a ne odbrambeni savez i da je važno razumeti razliku između koncepta BRIKS-a i koncepta EU.

''Ako ste član EU, sledite bespogovorno spoljnu politiku i morate da vodite takvu politiku. A BRIKS ne isključuje mogućnost da budete sa njima, ali da ste istovremeno i u drugim organizacijama. To je važno za Srbiju i tako se jača naša pozicija vojne neutralnosti'', rekla je ministarka za Hepi televiziju.

Navela je da je Srbija kao evropska zemlja dobila zvaničan poziv da prisustvuje samitu BRIKS-a i da to treba da se shvati kao dobar signal i ocenila da je BRIKS po ekonomskoj snazi iznad zapada.

Đurđević Stamenkovski je navela da nema dileme da je Rusija istorijski saveznik Srbije i da je dragocena podrška Rusije po pitanju Kosova i Metohije i po pitanju nametanja rezolucije o Srebrenici.

''Treba uvek da budemo zahvalni Rusiji na toj principijelnoj podršci, ali isto tako je važno i mislim da je dobro što je predsednik Aleksandar Vučić obavio razgovor sa predsednikom Rusije jer je podvučeno da Rusija ima razumevanje za našu specifičnu poziciju'', navela je ministarka.

Osvrnula se i na rezultate nedavnog popisa stanovništva u Crnog Gori, na kojem se 32,93 odsto građana izjasnilo da su Srbi, ističući da su rezultati značajni i da obavezuju.

Dodala je da rezultate treba uvažiti kao političku činjenicu jer, kako kaže, Srbija ima ustavnu obavezu da brine o Srbima van matice i naglasila da treba voditi računa o političkim pravima i identitetu našeg naroda, o njihovom uključenju u političke procese, ali i o kulturi i zaostavštini.

''Srbi u Crnoj Gori su autohtoni na tim prostorima i to treba uvek da imamo u vidu, oni nisu doseljeni na te prostore naknadno, niti su rezultat nekih migracija. Dakle, oni su tu odvajkada i bez obzira koliko god neko pokušavao to da ignoriše i da pravi neke nove konstrukte, da menja njihov identitet, oni su odlučili da budu ono što su bili njihovi dedovi'', rekla je Đurđević Stamenkovski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija