Politika

Brnabić sa Kraksi: Italija se nada što skorijoj integraciji u EU, Srbiji tamo mesto

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

16:50

Brnabić sa Kraksi: Italija se nada što skorijoj integraciji u EU, Srbiji tamo mesto
Tanjug/Narodna Skupština Republike Srbije/ Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Narodna Skupština Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednicom Komisije za spoljne poslove i odbranu Senata Italije Stefanijom Kraksi, a u razgovoru je ocenjeno da je saradnja Srbije i Italije izuzetno dobra i da je u poslednje vreme dodatno poboljšana brojnim bilateralnim susretima zvaničnika dve zemlje.

Brnabić je zahvalila Kraksi na podršci koju Italija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i istakla da što skorija integracija Zapadnog Balkana u EU predstavlja garanciju za prosperitet i stabilnost, kako našeg regiona, tako i Evrope u celini.

Kraksi je istakla da je podrška Srbiji iskrena, te da se i ona nada što ranijoj integraciji Srbije u Evropsku uniju, jer smatra da je Srbiji tamo mesto.

Brnabić i Kraksi su izrazile zadovljstvo što se u ovoj godini obeležava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 15 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva dve zemlje, saopšteno je iz parlamenta.

Kao neke od oblasti u kojima ima najviše prostora za dodatno unapređenje saradnje Srbije i Italije, na sastanku su označene moderne tehnologije i veštačka inteligencija.

Brnabić je podsetila da je Italija naš treći najveći spoljnotrgovinski partner u 2023. godini i na drugom mestu najvećih investitora u Srbiji.

Sa druge strane, Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Italije na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Predsednica parlamenta zahvalila je Kraksi na značajnom doprinosu pružanja bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz angažman italijanske vojske u sastavu KFOR-a, posebno na zaštiti manastira Visoki Dečani.

Sastanku su prisustvovali potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić, kao i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. Stefanija Kraksi se ranije danas sastala i sa predsedikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija